Bezetting Oekraïne extra groot gevaar voor LHBTQI+ personen

Vanuit meerdere richtingen trekken Russische troepen op naar Kiev. Inmiddels is iedereen wel duidelijk dat de oorlog die Rusland in 2014 tegen Oekraïne startte, nog nooit zo destructief is geweest als deze dagen.

Ik maak me grote zorgen om mijn vrienden en strijdmakkers uit de LHBTQI+ community die strijden voor mensenrechten in Oekraïne, in Kiev in het bijzonder. Daar woont Lenny Emson, de directeur van Kyiv Pride. Ik sprak hem 2 weken geleden voor het Power Vrouwen Hour over de dreiging vanuit Rusland.

Hij was toen nog hoopvol. De oorlog startte immers al 8 jaar terug en gedurende die tijd bereikte de LHBTI+ beweging met name in de grote steden fikse vooruitgang. Komende zomer hoopte Kyiv Pride de 10e March of Equality te organiseren. De eerste editie stonden er 200 dappere mensen op straat, belaagd door een groter aantal mensen uit extreemrechtse en conservatief religieuze hoek, waarbij de politie geen bescherming bood.

Afgelopen jaar liepen er 7000 mensen mee en waren de tegenstanders met 200 man ver in de minderheid én trad de politie op tegen de tegenstanders waar nodig. Met de blik van Oekraïne op het westen, was de kans op huwelijksgelijkheid én de komst op een anti-haatwet komend jaar realistisch te noemen. Die hoop, evenals de hoop op de 10e editie van de mars voor gelijkheid lijken nu vervlogen.

Sterker, de inval en bezetting het land betekent iedereen angst en ellende, maar LHBTQI+ mensen lopen absoluut meer gevaar dan cis hetero burgers. Het Radio 1 programma Vroeg! besteedde woensdagochtend aandacht aan de gevolgen van een aanval op en bezetting van Oekraïne specifiek voor LHBTQI+ mensen.

We bespraken hoe extreem rechtse en conservatieve (religieuze) groeperingen sowieso al een bedreiging vormen in het dagelijks leven van LHBTQI+ mensen vanwege het onbestrafte geweld tegen groepen en individuen. Met een bezetting door Rusland houdt niemand die groeperingen meer tegen en zijn “wij”vogelvrij.

Maar dit is nog niet alles. Foreign Policy schreef vorige week al dat Rusland volgens Amerikaanse functionarissen van plan is om na de invasie van Oekraïne een arrestatie- en moordcampagne te houden. Denk hierbij aan doelgericht moorden, ontvoeringen, verdwijningen, gevangenschap en marteling gericht tegen personen die zich verzetten tegen het bewind van Rusland, zoals Russische en Wit-Russische dissidenten die in Oekraïne in ballingschap leven, journalisten, anticorruptie-activisten en kwetsbare bevolkingsgroepen zoals religieuze en etnische minderheden en dus ook LHBTQI+ personen.

Waar Lenny Emson me heeft aangegeven dat gender en seksuele voorkeur geen rol meer spelen op het moment dat het land wordt binnengevallen, en dat de strijd tegen de vijand gezamenlijk wordt aangegaan, vertelde hij dus ook dat de onzichtbaarheid van de LHBTQI+ community een groot gevaar is omdat dit leidt tot achteruitgang in de acceptatie. Met het gevaar dat de zichtbare LHBTQI+ leiders lopen met de Russische bezetting die zich op dit moment voltrekt, zoek ik naar een manier om constructief solidariteit te tonen.

Zichtbaarheid kunnen we tonen door met regenboogkleuren te demonstreren bij de Russische ambassade, door aan te sluiten bij de demonstraties op de Amsterdamse Dam en elders, door als community, als regenboogorganisaties zélf een demo te organiseren. Door te laten zien op social media dat wij ons solidair tonen. Wellicht zijn er andere manieren om LHBTQI+ personen een hart onder de riem te steken. Zijn er lezers, (regenboog)organisaties die hierover mee willen denken? Ik kijk uit naar jullie reactie.

*

Irene Hemelaar was de Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in 2015 en steunt al jaren waar mogelijk en gewenst prides en regenboogactivisten in landen waar jezelf kunnen zijn niet altijd een vanzelfsprekend gegeven is. Ze is voorzitter van de Stichting OndersteBoven die onder andere het Power Vrouwen Hour produceert.

Foto: Kyiv Pride 2019 door Oskar Iansons/Wikimedia Commons

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Bezetting Oekraïne extra groot gevaar voor LHBTQI+ personen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.