Dinah Bons | BIJ1 Amsterdam

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Dinah Bons.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Dinah Bons trans, hiv en sekswerk en antiracisme activiste. Ik ben 51 jaar, en neem deel aan de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 van Amsterdam namens BIJ1.

BIJ1 bewijst zich keer op keer zowel in de Amsterdamse raad en in de 2 Kamer een loyale partij als het gaat om het centreren van mensenrechten in combinatie met de LHBTIQ+ politieke en sociale agenda’s.

Voor mij is BIJ1 bij uitstek dé partij om belangrijke maatschappelijke thema’s te agenderen zoals diversiteit en inclusie, racisme en discriminatie, LHBTIQ+ activisme, armoedebestrijding, democratisering en vernieuwing in de Amsterdamse politiek, en op zoveel meer onderwerpen waar ongelijkwaardigheid en onrecht bestreden moet worden.

BIJ1 is de partij die mij onvoorwaardelijk met mijn volledige historie en achtergrond als transvrouw van kleur in al mijn diversiteit geaccepteerd en omarmd heeft.

Met Bij1 kan ik werken voor iedereen in Amsterdam die zich gemarginaliseerd voelt. Binnen Bij1 kan ik ook een gezicht geven aan de bijna uitgestorven LHBTIQ+ paradijsvogels die Amsterdam rijk is.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Mijn levenservaringen als homoseksuele jongen en na mijn transitie als transvrouw geven mij een schat aan kennis die ik gebruik in mijn werk binnen de verschillende niet overheidsorganisaties (NGO’S) en die ik ook politiek al op verschillende internationale projecten en jobs gebruik. Vanuit mijn LHBTIQ+ achtergrond kwam ik op kruispunten met HIV en Aids, sekswerk en antiracisme activisme. Ik neem mijn LHBTIQ+ en vooral mijn transidentiteit mee in al mijn werk dus ook in de gemeenteraad.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Gelijkwaardige samenwerking tussen de gemeente en de verschillende gemeenschappen, waarbij de community gezien wordt als de expert. Door ervaringsdeskundige op te leiden tot peer to peer hulpverleners kan toeleiding tot zorg, en andere diensten verbeteren voor mensen uit gemarginaliseerde groepen zoals LHBTIQ+, migranten, vluchtelingen, dak en thuislozen en sekswerkers en mensen met problematisch drugsgebruik. Peer 2 peer loket hulp is een aanpak waar ik mij graag voor wil inzetten.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Besturen of Oppositie”, dat ligt natuurlijk geheel bij de kiezers. Maar ik zou het liefst een zo progressief mogelijk college vormen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

De LHBTIQ+ gemeenschap wordt wereldwijd bestookt met hate speech en krachten die ons willen onderdrukken, stigmatiseren en criminaliseren. De gemeente moet de eigen Amsterdamse LHBTIQ+ gemeenschap daarom extra bescherming schenken.

Werkloosheid en arbeid zijn niet voor alle LHBTIQ+ mensen vanzelfsprekend. Veilige werkplekken creëren blijft belangrijk, en ook deskundige aandacht bij gemeentelijke diensten rond werk en inkomen ten aanzien van LHBTIQ+ mensen is iets wat de emancipatie bevorderen kan.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Een Amsterdam mogelijk maken waar mensen naar elkaar omzien, waar geld niet boven de mens wordt verkozen, waar discriminatie en racisme door iedereen bestreden wordt en waar het niet normaal is om elkaar lastig te vallen en of geweld te gebruiken naar mensen die divers en anders zijn. Ik hoop ook de allereerste transvrouw met een Molukse achtergrond te zijn geweest van heel Nederland. Dat kan toch alleen in Mokum gebeuren toch?

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.