Geu Luik | VVD Leeuwarden

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Geu Luik.

Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Mijn naam is Geu Luik, ik ben 30 jaar oud en woonachtig in de gemeente Leeuwarden. Ik woon samen met Kjeld in een appartement in de binnenstad, terwijl we in een nieuwbouwwijk buiten de stad een prachtig huis laten bouwen. In het dagelijks leven werk ik als teamleider en docent op een middelbare school in Harlingen.

Bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen sta ik op de kandidatenlijst voor de VVD, als hoogste nieuwkomer op plek 3. Doordat mijn ouders door omstandigheden niet in de gelegenheid zijn geweest om na de middelbare school verder te studeren, heb ik in mijn opvoeding van hen nadrukkelijk meegekregen om iedere kans om verder te studeren aan te grijpen. Je moet het maximale eruit halen, was hun boodschap.

Vanuit deze opvoeding past de VVD als partij heel erg bij mij. De VVD staat voor een samenleving met voldoende kansen voor iedereen, waar je in de gelegenheid bent om deze ook daadwerkelijk te pakken. Vanuit dezelfde opvoeding ben ik ook heel bewust het onderwijs ingegaan.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Mijn geaardheid is een onderdeel van mijn identiteit, maar mijn geaardheid maakt niet uit in hoeverre ik mijn politieke werk kan uitoefenen. Het maakt me geen betere politicus dan een heteroseksuele collega.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Voor mij is het oplossen van het woningtekort de allergrootste uitdaging waar we als gemeente voor staan. Er is in de afgelopen periode op lokaal niveau onvoldoende actie gezet op het versnellen van de nieuwbouw. I.p.v. extra woningen bouwen, worden er in de komende jaren juist minder woningen gebouwd. Dat moet anders.

Met een versnelling in gemeentelijke procedures, tijdige participatie, de broodnodige ambitie en creatieve woonoplossingen zoals een knarrenhof, tijdelijke woningbouw en tiny houses kunnen we de juiste stappen zetten. Samen met de raad, onze inwoners en andere belanghebbenden wil ik me hier hard voor maken.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Uiteindelijk ga je de politiek in om zoveel mogelijk plannen uit het verkiezingsprogramma te realiseren. Dit gaat simpelweg gemakkelijker vanuit de coalitie dan vanuit de oppositie. Ik wil niet vooruitlopen op de vraag met welke partijen wij een college kunnen vormen. In de afgelopen periode hebben we als oppositiepartij laten zien dat er met ons als VVD constructief valt samen te werken.

Vanuit wisselende meerderheden, over links, door het midden, en over rechts, hebben we samengewerkt met coalitie- en oppositiepartijen om Leeuwarden mooier te maken. Met de ene partij gaat dat gemakkelijker dan met de andere partij, maar de uitslag van de verkiezingen zijn leidend om te bepalen welke partijen een meerderheid in de raad kunnen vormen. Het oordeel is aan de kiezer!

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

In 2021 was Leeuwarden de gaststad voor Roze Zaterdag. De gemeenteraad van Leeuwarden nam met een eigen boot deel aan de pride. Ondanks dat enkele politieke partijen niet deelnamen aan deze pride, is het in mijn ogen goed dat we dit hebben gedaan. Het laat zien dat iedereen er mag zijn in Leeuwarden.

Het blijft ook in de komende periode noodzakelijk om hier aandacht voor te blijven vragen. Van voorlichting op school, het laten wapperen van de regenboogvlag tot het keihard aanpakken van discriminatie en geweld tegen LHBTI+’ers. Want vrijheid is te mooi om als een vanzelfsprekendheid te beschouwen.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat over vier jaar een groot gedeelte van ons verkiezingsprogramma is gerealiseerd. Want Leeuwarden is mooi, maar kan altijd beter. Hiervoor moeten we als gemeente en als fractie hard aan de slag: meer banen, meer woningen en een betaalbare energietransitie zijn hierbij essentieel.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Geu Luik | VVD Leeuwarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.