Volt pleit voor een LHBTIQ+museum in Den Bosch

Afgelopen zomer vond ik in een kringloopwinkel een prachtig boek. Dit boek staat vol verschillende bronnen die verhalen vertellen over homoseksualiteit in de wereldgeschiedenis. Alle tijdvakken komen voorbij, zodat het duidelijk wordt dat homoseksualiteit van ‘Alle tijden en culturen’ is (Aldrich, 2006). Treurig genoeg was het boek als nieuw; het kende geen aantekeningen of ezelsoren.

Niemand had het onderwerp interessant genoeg gevonden om zich erin te verdiepen. Dit boek staat eigenlijk symbool voor een deel van mijn leerlingen. De afgelopen 25 jaar heb ik verschillende van hen zien worstelen met hun geaardheid. Zelfs nu in 2022 zijn er nog steeds ouders die moeite hebben om te accepteren dat hun kind zich anders voelt.

Ondanks alle voorlichting en Paarse vrijdagen kunnen leerlingen nog steeds kneiterhard reageren op elkaar. Een rondje door school, tijdens de pauze, maakt al snel duidelijk dat ‘homo’ een favoriet scheldwoord is onder de jeugd. Er is dus meer nodig om acceptatie te stimuleren.

De afgelopen maanden ben ik politiek betrokken geraakt bij Volt. Een landelijke politieke partij die ook deel gaat nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Bosch. Met een aantal leden van Volt Den Bosch, schreef ik mee aan het beleid voor de komende jaren. Zo vinden wij het belangrijk dat de LHBTIQ+gemeenschap zich thuis voelt in onze gemeente.

Den Bosch is weliswaar een regenbooggemeente, maar nog steeds is het voor veel mensen uit deze gemeenschap geen veilige thuishaven. Uit hun verhalen valt op te maken dat het nog steeds moeilijk is hun liefde openbaar te uiten. Hand in hand lopen of elkaar zoenen roepen vaak een vorm van weerstand op. Met deze verhalen in ons achterhoofd, heeft Volt Den Bosch de wens uitgesproken te gaan onderzoeken of er in Den Bosch plaats is voor een LHBTIQ+museum.

Een museum met meerdere functies.: een ontmoetingsplek waar verbinding ontstaat door workshops, lezingen en gesprekken, aangevuld met tentoonstellingen over de landelijke -en regionale LHBTIQ+geschiedenis. Deze plek heeft een duidelijke educatieve functie waardoor zij gratis toegankelijk zal zijn voor scholen. Volt Den Bosch wil op deze manier begrip en herkenning brengen bij de leerlingen.

Het museum is uiteraard ook te bezoeken door mensen die hun blikveld willen verruimen. In een inspirerende omgeving vinden zij dan bevestiging of een ander perspectief, met als doel het stimuleren van acceptatie.

Het maakt mij trots dat ik hieraan kan bijdragen!

Inge Vossen-Van Beers
Volt Den Bosch

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.