Xenia Minnaert | Partij voor de Dieren Utrecht

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf voor te stellen door telkens dezelfde zes vragen te beantwoorden. Deze keer: Xenia Minnaert.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Ik ben Xenia (zij/haar), ik ben 22 jaar en woon in Utrecht. Ik neem namens Partij voor de Dieren Utrecht deel aan de verkiezingen. In mijn dagelijks leven ben ik voorzitter van de jongerenorganisatie van PvdD: PINK!. Hier ben ik terechtgekomen omdat ik zie dat het systeem kapot is en we een radicale systeemverandering door moeten maken. Hierbij moet oog zijn voor alle levende wezens. Partij voor de Dieren is de partij die dat verhaal voor mij goed vertelt.

2.  In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Ik ben als voorzitter als PINK! veel bezig met de inclusiviteit van onze vereniging en moederpartij. LHBTIQA+ is daar natuurlijk in verweven, en vanuit een intersectionele blik probeer ik om in alles wat we doen hier rekening mee te houden. Dat gaat verder dan een regenboogvlag ophangen of een paarse trui aandoen op paarse vrijdag – al is dat natuurlijk ook heel belangrijk – maar juist in de dingen die níet direct gaan over LHBTIQA+, is het cruciaal om er wel rekening mee te houden. Zoals bijvoorbeeld heteronormativiteit. Als je in het politieke programma iets opschrijft over ouderschap, is het belangrijk dat je dit op een manier doet, die iedereen omvat, niet alleen de huidige standaard.
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Dat voorlichting over onderwerpen zoals LHBTIQA+ en andere vormen van discriminatie, klimaatverandering, dierenrechten en het belang van groen op alle relevante plekken in Utrecht gegeven wordt, en dat de gemeente dit faciliteert. Dus sowieso op scholen en binnen de gemeente zelf.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

We zijn altijd bereid om te praten met andere groene progressieve partijen, maar houden ook vast aan onze idealen. Het is geen doel op zich om in een coalitie te komen. Ook vanuit de oppositie kun je veel van je idealen verwezenlijken en andere partijen aanjagen.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Wat ik eerder al benoemde, voorlichting! Het is zo belangrijk dat we van jongs af aan hierover leren, zodat het normaal wordt. De huidige norm is stom en daar moeten we vanaf. Daarnaast moet er in de politiek meer aandacht besteed worden aan dak- en thuislozen, en dan specifiek LHBTIQA+ jongeren in deze situatie.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat we over vier jaar een groener, inclusiever en toegankelijker Utrecht hebben! Met daarbij oog voor welzijn van mens en andere dieren, in plaats van economische groei. En ik hoop dat er steeds meer gepraat gaat worden mét mensen in gemarginaliseerde groepen, in plaats van over.
*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.