1. Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?
Mijn naam is Dominique Jongbloed, ik ben 23 jaar oud (20 februari word ik 24) en ik studeer voor onderwijsassistent. Ik doe mee voor de gemeente Rotterdam en de Partij van de Arbeid. Ik zit pas een jaar bij de PvdA en heb de keus gemaakt aan de hand van hun verkiezingsprogramma in de Tweede Kamer. Ik ben het ermee eens dat Nederland eerlijker en socialer voor iedereen moet worden.
2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?
Mijn omgeving vond het lastig dat ik uit de kast kwam als biseksueel, en nog steeds. Dat gaf me een slecht gevoel. Ook ken ik veel LHBTI’ers. Daarom is het voor mij belangrijk dat naast Amsterdam ook Rotterdam een plekje krijgt in de Prides van de wereld.
3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?
De homohaat en het tekort van studentenwoningen en sociale huurwoningen. Het is belangrijk dat iedereen geaccepteerd wordt om wie hij is. Ik vind dat homohaat echt niet meer kan na 20 jaar openstelling burgerlijk huwelijk! Iedereen moet houden van wie die wil, en moet dat kunnen tonen.
Studentenwoningen zijn ook hard nodig, Rotterdam heeft er 9.000 te kort en daarom had ik samen met de Jonge Socialisten een motie ingediend op de ALV om 1000 studentenwoningen per jaar te laten bouwen. Als ik in de raad kom wil ik dat ook uitvoeren.
4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?
In mijn geval op plek 31 op de lijst heb ik er weinig over te zeggen. Zelf lijkt me besturen met links zoals D66, GroenLinks, et cetera wel de beste optie. We willen de sociaaldemocratie in Rotterdam laten leven? Dat kan het beste over links. Mochten we de oppositie in gaan, moeten we sterk in onze schoenen staan en veel met links samenwerken om toch voorstellen die belangrijk zijn voor Rotterdam er doorheen te slaan. Want alleen samen sta je sterk, zeggen ze in Rotterdam.
5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?
Je hoort nog vaak dat er veel aangiftes gedaan worden op grond van discriminatie. Mentaal en ook fysiek geweld. Als het aan mij ligt, zou ik willen dat de politie de prioriteit op deze onderwerpen verhoogt. Ik ben ook blij met de Pride Walk in Rotterdam. Zoals een van de mensen al zei: ‘Kunnen we niet meer vrij lopen, dan zullen we protesteren.”
Ik sta achter de LHBTI’ers en ik weet dat zij ook achter mij staan, zo is de community nou eenmaal. En als we samen sterk door Rotterdam lopen om te laten zien hoe trots we zijn op onze community, dan kan het niet anders dan dat de acceptatie er ook wel komt.
6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?
Ik hoop veel te bereiken, vooral voor Rotterdam-Zuid, voor de studenten en voor LHBTI’ers. De laatste jaren gaat Rotterdam-Zuid achteruit. De wijk wordt verwaarloosd, tot spijt van buurtbewoners. Grote plekken zoals Laan op Zuid, Zuidplein et cetera, krijgen aandacht, maar de wijken zelf redelijk weinig.
Het verkeer is een chaos, stoplichten gaan te snel weer van groen en geven ouderen te weinig oversteektijd. Geweld en criminaliteit nemen toe. Ik wil HEEL Rotterdam laten bloeien! Van noord tot zuid, van west tot oost, en van centrum tot omgeving. Zelfs Hoek van Holland en Rozenburg. Ook zij horen erbij en we moeten hen ook zeker niet vergeten.
Ik wil in vier jaar Rotterdam het Rotterdam van de burgers maken, waar burgers zelf kunnen kiezen hoe mooi hun wijk wordt, dat er genoeg te doen is, buren weer aan de buurt-BBQ’s kunnen en iedereen geaccepteerd wordt om wie hij is. Maar dat kan ik niet zonder hulp van de Rotterdammers. En zelfs met hen kom ik nog tekort. Heel Nederland moet een fijne plek worden voor iedereen.
*