COC vraagt minister Weerwind om meerouderschapswet

COC Nederland vraagt minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming om dit jaar een meerouderschapswet te presenteren. De belangenorganisatie pleit ook voor andere verbeteringen van het familierecht, zoals de X in het paspoort, in een brief aan de nieuwe bewindspersoon namens vijf LHBTI-belangenorganisaties.*

Persbericht COC Nederland
Foto: COC Nederland

Een meerouderschapswet maakt onderdeel uit van COC’s Regenboogakkoord, dat het nieuwe kabinet volgens het regeerakkoord gaat uitvoeren.  Het COC pleit met Meer dan Gewenst al bijna tien jaar voor zo’n wet. De Staatscommissie Herijking ouderschap adviseerde de regering in 2016 om een meerouderschapswet in te voeren, maar dat is nog niet gebeurd.

‘Kinderen hebben recht op een goede juridische band met ál hun ouders, of dat er nu één, twee, drie of vier zijn’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Sinds het advies van de Staatscommissie is er alweer een hele generatie kinderen in meeroudergezinnen opgegroeid zonder de goede wet die ze verdienen. Er ligt een prachtige kans voor minister Weerwind om dit nu snel te regelen en wij zullen hem daar graag bij helpen.’

Volgens de Nederlandse wet mogen kinderen nu maximaal twee ouders hebben, terwijl in praktijk steeds meer kinderen vanaf de geboorte drie of vier ouders hebben. Bijvoorbeeld omdat ze worden opgevoed door een vrouw of vrouwenpaar en een mannenpaar gezamenlijk.

Meeroudergezinnen lopen tegen allerlei problemen aan omdat er in Nederland geen goede wet is. Zo kan een kind wees worden als zijn twee juridische ouders overlijden terwijl zijn niet-juridische ouders nog in leven zijn. Het kind moet veel meer belasting betalen over bijvoorbeeld een studiebijdrage of erfenis van zijn niet-juridische ouders. Pijnlijk voor veel meeroudergezinnen is dat de wet net doet alsof er maar twee ouders zijn, terwijl dat er drie of vier zijn.

X in het paspoort

De belangenorganisaties bepleiten in hun brief aan minister Weerwind ook dat iedere Nederlander de geslachtsregistratie in het paspoort op eenvoudige wijze moet kunnen laten door halen met een ‘X’  in plaats van ‘M’ of ‘V’. Dat is bijvoorbeeld van belang voor non-binaire personen en voor mensen die vinden dat het de overheid niets aangaat ‘wat er in hun ondergoed zit’.

Ook de X in het paspoort is een belofte uit COC’s Regenboogakkoord. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken diende op dit punt onlangs een voorstel in.

In hun brief aan de nieuwe minister van Rechtsbescherming pleiten de belangenorganisaties verder onder meer voor een goede draagmoederschapsregeling en voor verbetering van de wet die wijziging van de geslachtsregistratie mogelijk maakt. Ook stellen de organisaties voor om interlandelijke adoptie weer mogelijk te maken vanuit landen waar geen problemen rond adoptie geconstateerd zijn. De regering besloot in 2021 interlandelijke adoptie geheel stil te leggen omdat in een aantal landen ernstige misstanden geconstateerd zijn.

*) De brief aan minister Weerwind is door het COC mede verstuurd namens Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Bi+ Nederland en de Nederlandse stichting voor regenbooggezinnen Meer dan Gewenst.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.