Januari: vijf Indische gerechten

Het nieuwe jaar begint bij ons in de familie altijd met samen Indisch eten. Normaal buiten de deur maar door corona niet mogelijk helaas. Doordat we in de familie Indische wortels hebben is het ons niet vreemd om het zelf te maken.

Het menu

Nasi koening
Sambal telor
Saté
Ajam bawang
Frikadel Pan

*  *  *

Nasi Koening

2 el roomboter
1 el koenjit / kurkuma
500 g basmati rijst
100 g santen / kokoscreme
700 ml water
Zout

Smelt de boter in de pan en doe daar de koenjit bij. Roer goed door en voeg al roerend de rijst toe. Laat de rijst glazig worden en doe er dan de santen bij en het water met zout. Blijf goed roeren, zet de pit laag en doe de deksel op de pan. De rijst is in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar. Let er ondertussen op dat de rijst niet te droogkookt en voeg eventueel nog vocht toe. Dien het gelijk op.

Sambal telor

Sambal telor

6 eieren
3 el zonnebloemolie
2 uien fijn gesneden
2 tl sambal oelek
4 blaadjes djeroek poeroet
2 stengels sereh doormidden gebroken
3 knoflook tenen fijn gesneden
50 g santen / kokoscreme
200 ml water
Zout

Dit gerecht kan je een dag of twee van te voren maken, waardoor de smaken lekker in het ei trekken.

Verhit de zonnebloemolie. Fruit de ui met de sambal, de djeroek peroet en de sereh. Voeg de knoflook toe. Laat dit even fruiten op een laag pitje. Doe er de santen bij en het water met zout. Kook ondertussen de eieren hard in ongeveer 10 minuten. Koel ze af, pel en halveer ze. Ondertussen is de santen gesmolten en is de saus wat dikkig, doe er eventueel nog wat water bij. Leg de eieren in de saus en overgiet ze ermee. Laat dit nog even op de pit pruttelen.

Zet het eventueel koel weg om de smaken tot z’n recht te laten komen en verwarm het dan op een laag pitje of in een schaal in de oven op 150 °C.

Saté

Saté

600 g biefstuk puntjes
3 el tamarinde pasta
3 knoflook tenen grof gesneden
3 el ketjap
1 el sambal
1 tl trassi
3 el zonnebloemolie
12 saté stokjes
2 tl maïzena

Meng de marinade door de ingrediënten te mengen. Voeg daar de biefstuk bij voor zeker 4 uur. Leg de saté stokje in een bak water. Rijg na het marineren de biefstuk puntjes aan het stokje en steek de BBQ aan. Bak de saté om en om bruin op een hoog vuur.

Maak van de marinade een saus. Doe de marinade in een sauspan en laat het licht koken. Neem een lepel saus in een apart bakje en voeg daar 2 tl maïzena aan toe. Roer dit goed door en doe dit vervolgens bij de rest van de saus en laat het nog even licht koken. Leg de saté op een schaal en geef de saus er apart bij.

Ajam bawang

Ajam bawang

6 kippendijen
1 braadzak
3 el zonnebloemolie
4 uien
4 el sambal oelek
1 tl trassi
1 el fijn gesneden verse gember
4 knoflook tenen fijn gesneden
Zout

Dit gerecht kan je een dag of twee van te voren maken, waardoor de smaken lekker in de kip trekken.

Doe de kip in de braadzak en zet dit voor drie kwartier in de oven op 175 °C.

Pel en snijd de uien door de helft en snijd er vervolgens halve ringen van.

Verhit de olie en bak de ui glazig tot licht bruin. Voeg de sambal, trassi, gember en knoflook toe.

Haal de kip uit de oven en knip de braadzak voorzichtig open, warm! Leg de kip in de pan met ui en giet er het braadvocht bij. Laat dit nog even op de pit pruttelen. Breng op smaak met zout.

Zet het eventueel koel weg om de smaken tot z’n recht te laten komen en verwarm het dan op een laag pitje of in een schaal in de oven op 150 °C.

 

*

Frikadel pan

2 aardappelen geschild
300 g gehakt half om half of vegetarische Beyond Meat Mince
2 uien fijn gesneden
2 knoflook tenen fijn gesneden
3 el selderie fijn gesneden
3 el koriander fijn gesneden
2 tl kruidnagel poeder
2 tl gemalen nootmuskaat
1 el ketjap
1 ei los geklopt
3 tl peper
1 tl Zout

Zonnebloemolie om de ovenschaal in te vetten

Paneermeel / panko broodkruimels

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn. Meng dit met de rest van de ingrediënten en schep het over in een ingevette ovenschaal. Strooi daar aardig wat paneermeel of panko over. Zet de schaal in de voorverwarmde oven voor 45 minuten.

*

Sajour boontjes

3 el zonnebloemolie
1 ui fijn gesneden
3 tl djinten / komijnpoeder
2 sereh stengels gebroken
4 blaadjes djeroek poeroet
2 blaadjes laurier
2 tl sambal oelek
2 knoflook tenen fijn gesneden
100 g santen
400 ml water
350 g haricot verts
1 tl zout

Dit gerecht kan je een dag of twee van te voren maken, waardoor de smaken lekker in de boontjes trekken.

Verhit de olie en fruit daar de ui en de kruiden in . Voeg de sambal en de knoflook toe en laat dit nog even fruiten. Doe de santen, het water en het zout erbij. Roer dit goed door en wanneer de santen is opgelost voor je de boontjes toe. Laat dit rustig pruttelen.

Zet het eventueel koel weg om de smaken tot z’n recht te laten komen en verwarm het dan op een laag pitje of in een schaal in de oven op 150 °C.

Voeg er nog lekker wat atjar, kroepoek en emping bij.

Smakelijk!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.