Straatintimidatie is geen Kattenkwaad

Wij zijn Kattenkwaad. Kattenkwaad zet zich in tegen straatintimidatie op straat. Hoewel de naam Kattenkwaad op de eerste oogopslag vrij onschuldig klinkt, is dit zeker niet zo bedoeld. Net als het woord kattenkwaad, wordt catcalling gezien als een onschuldige streek in de perceptie van de cis-heteroman. ‘Boys will be boys’ is dan ook een quote die vaak gepaard gaat met deze termen.

Wij proberen schuldige, maar ook onwetende mensen, bewust te maken dat kattenkwaad (een onschuldige streek) kan leiden tot traumatische gebeurtenissen ten opzichte van het slachtoffer. Door middel van informerende en activerende content op onze sociale media hopen wij awareness te creëren.

Daarnaast willen wij een stem geven aan alle slachtoffers, zodat ook zij zich gehoord voelen. Kattenkwaad zet zich niet alleen in tegen straatintimidatie, ook staan wij voor gelijkheid tussen man, vrouw en x, acceptatie op basis van afkomst, seksuele oriëntatie en keuze van geslacht. Iedereen zou ongehinderd over straat moeten kunnen en zich, op elk tijdstip van de dag, veilig moeten voelen buiten de deur.

Wat doet Kattenkwaad voor de LHBTI+gemeenschap?

Wij van Kattenkwaad vinden het heel belangrijk dat je uit kunt komen voor wie je bent. Daarbij hoort acceptatie op basis van afkomst, seksuele oriëntatie en keuze van geslacht. Leden van de LHBTI+community worden niet  altijd en overal snel geaccepteerd. Wij vinden dit een serieus probleem, en willen daarom bewustwording creëren voor deze community, want iedereen moet geaccepteerd en probleemloos over straat kunnen zonder dat daarbij straatintimidatie komt kijken.

Dit is namelijk waar de community van de Gaykrant overeenkomt met die van vrouwen. Ze worden geïntimideerd op straat. Zo blijkt uit een onderzoek van GayRotterdam dat er op plekken als Rotterdam-Zuid geen regenbooguitingen zijn. Dit omdat mensen bang zijn voor nare opmerkingen.

Uit een onderzoek naar straatintimidatie onder LHBTI+’ers blijkt dat zij vaak nagestaard worden en commentaar krijgen op straat. Sommigen uit de community kregen te maken met fysiek geweld. Zowel bij de politie als bij de anti-discriminatievoorzieningen zijn er meer meldingen binnen gekomen dan jaren ervoor. Het politienetwerk Roze in Blauw hamert er dan ook op om gelijk aangifte te doen als er een incident plaatsvindt.

Kattenkwaad hoopt door actief campagne te voeren en samenwerkingen aan te gaan met medestanders een zo veilig mogelijke leefomgeving voor iedereen te creëren ongeacht achtergrond, geslacht en seksuele voorkeur en dat het probleem van straatintimidatie onder zowel vrouwen als leden van de LHBTI+ community erkend wordt.

Klik hier voor de website van Kattenkwaad

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.