Motie Tweede Kamer over veiligheid LHBTI+asielzoekers

Na een brief eerder deze week aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol door LGBT Asylum Support over falend beleid naar LHBTI+asielzoekers (gepubliceerd op Gaykrant en hier te lezen) heeft LGBT Asylum Support deze week meerdere gesprekken gevoerd met politieke partijen waaronder Volt en GroenLinks samen met RozeLinks.

Al jaren komt LGBT Asylum Support op voor de belangen van extra kwetsbare LHBTI+asielzoekers voor een beschermde vorm van opvang. Maar met het ontmoedigingsbeleid van de staatssecretaris, waarmee  nauwelijks discriminatie erkend wordt, handelt zij hier niet naar ondanks onderzoeksrapporten.

Op basis van deze brief, een geslaagde politieke lobby, met als resultaat een motie in de Tweede Kamer, wordt daarmee tevens duidelijk hoeveel jaren de problemen met LHBTI+asielzoekers voortduren ten koste van deze extra kwetsbare groep.

AZC in Ter Apel

De ingediende motie door GroenLinks, Volt en Bij1:

De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat er sinds de aangenomen motie Groothuizen, in december 2020, vooralsnog geen definitief plan van aanpak ligt ter garantie van een minimum veiligheidsstandaard voor LHBTI-asielzoekers in alle azc’s; constaterende dat in 2016 een meerderheid van de Kamer de regering heeft opgeroepen LHBTI-asielzoekers en andere kwetsbare groepen van aparte, veilige opvang te voorzien, wanneer blijkt dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden; overwegende dat LHBTI-asielzoekers een extra kwetsbare groep vormen binnen azc’s en dat uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van deze groep te vaak niet kan worden gegarandeerd; van mening dat aparte units voor LHBTI-asielzoekers, als aantoonbaar extra kwetsbare groep, onderdeel zouden moeten zijn van de minimum veiligheidsstandaarden behoren; verzoekt de regering het instellen van LHBTI-units onderdeel te maken van het plan van aanpak ter garantie van een minimum veiligheidsstandaard voor LHBTI asielzoekers in alle azc’s; verzoekt de regering uitvoering te geven aan de aanbevelingen uit het WODC rapport ter bevordering van de sociale veiligheid van LHBTI-asielzoekers en de Kamer hierover véér Q2 te informeren,

en gaat over tot de orde van de dag.

*

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.