Queercare: het nieuwe regenboogzorgloket van COC Limburg

Jeff van den Berg is werkzaam voor COC Limburg en vertelt over Queercare, het zorgloket dat onlangs door COC Limburg gelanceerd werd. Op donderdag 18 november wordt hij om 20.00 uur ook live geïnterviewd voor ons eigen IGTV-programma Gaykrant Happy Hour Live. 

Tekst: Queercare COC Limburg

Gedurende de corona-periode ontving COC Limburg een toenemend aantal hulpvragen met betrekking tot bijvoorbeeld coming-out, acceptatie- en eenzaamheidsproblematiek maar ook specifieke gezondheidsvragen waardoor het idee ontstond om een zorgloket op te richten.

Ondanks dat de Nederlandse gezondheidszorg over het algemeen goed geregeld is, wordt er maar weinig aandacht geschonken aan specifieke regenboogzorg. Yvo Kesler, initiatiefnemer en tevens huisarts: ‘Tijdens mijn opleiding tot basisarts en huisarts viel mij op dat er geen aandacht was voor dit soort problematiek. Nederland pretendeert voorop te lopen op het gebied van LHBTI+ acceptatie, maar binnen de gezondheidszorg is hiervoor weinig aandacht. Derhalve dan nu ook dit initiatief’.

Zoals bekend uit diverse onderzoeken is de LHBTI+ gemeenschap een risicogroep voor het ontwikkelen van psychische, lichamelijke, financiële en sociale problematiek. Vaak wordt er bijvoorbeeld verwezen naar de basis GGZ, maar dit is niet de juiste locatie voor deze zorgvragen

Op 7 september 2021, tijdens de Limburg Pride week, lanceerde COC Limburg dan ook Queercare. In eerste instantie als een online chat waar je kunt praten met getrainde vrijwilligers onder professionele supervisie die allemaal uit eigen ervaring kunnen spreken. Het zorgloket heeft een informeel karakter en wil vooral een luisterend oor bieden aan degene die zich meldt met een vraag. Mocht er professionele hulp nodig zijn, dan zal de vrijwilliger altijd hulp inschakelen via de supervisie.

Naast een online zorgloket zal Queercare ook een informatiepunt voor zowel de doelgroep als professionals vormen. Daarnaast kan het Queercare-team ook benaderd worden door professionals zelf met specifieke vragen. Uiteindelijk heeft Queercare de ambitie om de zorg-jungle overzichtelijker te maken, mede door het ontwikkelen van een eigen roze-zorgkaart en het opzetten van een regenboog-zorgnetwerk in Limburg.

Queercare ging in september online voor geheel Limburg. Er zijn nu afspraken gemaakt met lokale GGZ-aanbieders en de huisartsen in de regio Maastricht-Heuvelland. Binnen een jaar hoopt Queercare afspraken te maken met alle regionale huisartsen-verenigingen en zorggroepen in Limburg om zo lokaal mogelijk te werken. Tevens zijn er plannen om in de nabije toekomst een fysiek zorgloket in te richten.

Klik hier voor meer informatie over Queercare

Klik hier voor de Gaykrant IGTV-uitzending op 18 november

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.