Wandkleed ‘Celebration’

Julia Kiryanova is een queer kunstenares. Vanaf deze maand zal zij voor Gaykrant over beeldende kunst schrijven. Vandaag neemt ze een van haar eigen kunstwerken als voorbeeld: het wandtapijt Celebration is een schier onuitputtelijke bron van beeld en (LHBTI+)verhaal.

Foto Julia: Maxime van Namen
Foto wandkleed: Julia Kiryanova

Toen ik jaren geleden bezig was voor een expositie, deed ik onderzoek naar LHBTI+ in oude geschiedenis en stuitte ik op het artikel ’52 Gueer Gods Who Ruled Ancient History’ van Jacob Ogles. Dat artikel inspireerde me tot het maken van een wandtapijt waarin ik verschillende historische en mythologische mensen en wezens heb samengevoegd.

In het midden staat een mannenkoppel dat terug te vinden is op de muur van de oud-Egyptische graftombe van Chnoemhotep en Nianchchnoem: twee manicuren aan het hof van Nioeserre Ini  (laat vijfentwintigste eeuw voor Christus in Saqqara, Egypte) die door diverse historici zowel als (tweeling)broers als representatie van het allereerste homoseksuele liefdespaar in de geschiedenis geïdentificeerd zijn.

Melusine

Links en rechts van het koppel heb ik de twee oud-Indiase karakters Mitra en Varuna toegevoegd. Op de originele weergave staan zij bij elkaar, maar ik heb ze uit elkaar gehaald en naast het Egyptische koppel gezet. Daarna heb ik er nog dieren en mythologische wezens aan toegevoegd, zoals een tijger, een slang, Pan, een sfinx en Melusine, de zeemeermin met dubbele staart die ik als symbool voor dualiteit opgevoerd heb.

‘Celebration’ in de ontwerpfase

Dit surrealistische wandkleed is een mix van seksualiteit, gender, identiteit, ras, dualiteit, spiritualiteit, mythologie en een unconditional state of mind waarin de lijnen tussen werkelijkheid en fantasie door elkaar lopen. Met het wandkleed heb ik geprobeerd de dichotomie van het leven en het gelijkwaardig samenzijn van psychologisch fragiele wezens weer te geven.

*

Julia Kiryanova (1994) is een in Kazachstan geboren, in Rusland opgegroeide en in Nederland woonachtige queer kunstenaar die haar schilder- en textielkunst combineert met performance en daarmee de emancipatie en empowerment van LHBTI+ers uitdraagt.  Haar optredens doelen op een utopische ervaring van gelijkheid en inclusie waarin ieder individu geaccepteerd wordt en waarin individuen tot een schitterende entiteit samenvloeien. Voor Gaykrant schrijft zij elke maand over beeldende kunst.  

*

Vanaf 21 november exposeert Julia in SBK Kunstuitleen en Galerie aan de KNSM-laan 307 – 309 in Amsterdam. Het wandkleed ‘Celebration’ is vanaf 2 januari 2022 te zien in galerie Cokkie Snoei in Rotterdam.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.