Première van de voorstelling: ‘Het Prinsensprookje: Het Hele Verhaal’.

Op maandag 18 oktober gaat de voorstelling Het Prinsensprookje: Het Hele Verhaal (6+) in Utrecht in première. In de voorstelling gaat prins Harrie met zijn beste vriend Gijs op zoek naar de ware liefde. Gaykrant sprak met acteur en theatermaker Tim Schouten (Mijdrecht, 1994), die tevens het idee voor de voorstelling bedacht.  

Tekst: Rick van der Made
Foto’s: Heidi de Gier

Tim, hoe gaat het? 

Goed. Lekker weekend. We zijn druk bezig met de voorstelling maar ik was ook wat verkouden de laatste week, zodat twee dagen rust even goed van pas komen. Morgen hebben we montage-dag, waarbij we voor de eerste keer de theaterzaal in gaan en alles op elkaar afstemmen: licht, geluid, vormgeving, spel.  

‘Het Prinsensprookje: Het Hele Verhaal’: vertel mij het hele verhaal maar… 

 Alles? Spoileralert! 

Wat je maar kwijt wilt. 

Vier jaar geleden hebben medespeler Joshua en ik een eerste, kortere versie gemaakt van dit stuk voor het Café Theater Festival. Het idee speelde al langer door mijn hoofd om met het thema van een sprookje en een huwelijk tussen twee mannelijke personages iets te doen. Een stuk waarbij een prins ‘toevallig’ met een man trouwt, alsof het – ook in sprookjes – de normaalste zaak van de wereld is, wat het ook zou moeten zijn, uiteraard.  

Twee jaar later besloten we de voorstelling op de Parade te gaan spelen en daarvoor heb ik schrijfster Caro Goldenbelt gevraagd het stuk te schrijven. En voor dit seizoen wilden we de voorstelling nog langer maken, namelijk vijftig minuten. Dat heeft zij ook op zich genomen.  

Het sprookje gaat over prins Harrie die van zijn ouders moet trouwen met Rosa. Harrie wil niet met Rosa trouwen want hij vindt haar raar ruiken en helemaal niet bij hem passen. Hij praat erover met zijn beste vriend Gijs die hem adviseert op zoek te gaan naar de ware liefde. Dat vindt Harrie een goed idee en samen met Gijs gaat hij op avontuur.  

Ze komen allerlei mensen en wezens tegen die hem over de liefde vertellen. Een fee die hem het water in wil lokken en die de liefde toch niet blijkt te zijn. Een eekhoorn die heel vreemd over de liefde praat, boswachters die het over de liefde voor de natuur hebben en een heks die Harrie een toverdrankje geeft waardoor hij over de liefde (en over Gijs) gaat dromen.  

Als Gijs gevangen wordt genomen door de heks, besluit Harrie hem te bevrijden en blijkt de liefde al die tijd veel dichterbij te zijn geweest dan Harrie ooit had kunnen vermoeden.  

Tim Schouten (foto © Heidi de Gier)

Is het een thema waar jezelf iets mee hebt of wat jezelf in je jeugd gemist hebt?  

In mijn jeugd was er wat betreft LHBTI+ bijna niks zichtbaar. Ik ging naar een gereformeerd vrijgemaakte middelbare school en daar zag ik helemaal niets van alles wat met LHBTI+ te maken had. Als het al over homoseksualiteit ging, dan werd het als ‘vreemd’ of ‘gek’ gezien. Als ontluikende homo is dat niet echt bemoedigend. Daarom vind ik het belangrijk om de liefde tussen Harrie en Gijs als de normaalste zaak van de wereld op het toneel te brengen. Dat kinderen die het zien zeggen: ‘Ja, túúrlijk trouwt Harrie met Gijs, ze passen supergoed bij elkaar!’  

De rollen worden gespeeld door Joshua Albano en Yara Piekema. Ik speel prins Harrie, en dat is ook de enige rol die ik speel. Joshua en Yara hebben meerdere rollen, waaronder die van verteller. Joshua speelt ook de eekhoorn, Yara speelt Rosa, maar ook de fee en de heks, en samen zijn zij de boswachters.  

Nu heb ik jou, Joshua en jullie eindregisseur Jonata Taal alle drie zien spelen in de voorstelling ‘Bleekneusjes’ van Adriaan van Dis en Klemens Patijn. Een belangrijk thema in die voorstelling was de (moeizame) acceptatie van minderheden in Nederland. Zou je jezelf als ‘maatschappelijk geëngageerd’ omschrijven?  

Ik denk dat vrijwel alle theatervoorstellingen iets maatschappelijks in zich dragen. Ik heb een andere voorstelling gemaakt die ‘De Dingen Die We Niet Zien’ heet en die ging over het gegeven dat je nooit zeker bent over hoe dingen eruitzien als je ze niet kent. Als je ze niet ziet. En dat gegeven kun je dus doortrekken naar maatschappelijke issues. En ik heb de voorstelling ‘David en Goliath: De Smartlappenopera’ geregisseerd, waarbij David als kind en Goliath als volwassene werd neergezet. Iets van activisme en emancipatie komt bij mij al snel om de hoek kijken, al hoeft dat niet altijd expliciet te gebeuren.  

Tim Schouten en Joshua Albano

Op maandag 18 oktober is de première in theater Kikker in Utrecht.  

Ja. Komende week spelen we al voor bijna 20 schoolklassen in Utrecht en Nijmegen en de voorstelling gaat ook het land door. We staan verder in Arnhem, Zwolle en Rotterdam en daar mogen zeker nog meer plekken bij komen! 

De organisatie ‘Schools Out’ uit Nijmegen wil basisschoolleerlingen meer in contact brengen met het thema LHBTI+ en we spelen daar dus in het theater voor meerdere scholen. De voorstelling eindigt met een bruiloftsfeest waarbij de kinderen de speelvloer opkomen, een haag vormen en de bruiloft meevieren. Het is geweldig om met kinderen een bruiloft tussen twee prinsen te vieren. Ja, daar doe ik het voor! 

En je eigen prins? Heeft die je al ten huwelijk gevraagd? 

 Nee, nog niet. We zijn nu vijf jaar samen en soms hebben we het erover. Ik vraag hem regelmatig wanneer we nou gaan trouwen, maar voorlopig nog niet, denk ik.  

*

Het Prinsensprookje: Het Hele Verhaal (6+) 

Première: maandag 18 oktober 2021 om 15.00 uur
Theater Kikker Utrecht
Met: Tim Schouten, Yara Piekema, Joshua Albano
Eindregie: Jonata Taal
Tekst: Caro Goldenbelt 
Muziek: Marnix Vinkenborg
Vormgeving: Malou Palmboom 

Klik hier voor de speeltijden en ticketverkoop

* 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.