Jerry en Jordan als voorbeeld voor prinses Amalia

Naar aanleiding van de publicatie van zijn boek Amalia, de plicht roept, schreef staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel in Linda dat het voor prinses Amalia niet mogelijk is om met een vrouw te trouwen, omdat de regering bij de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht in 2001 heeft gezegd dat in het geval van een koninklijk ‘homohuwelijk’ het troonopvolgerschap vervalt. ‘Uit een dergelijk huwelijk kunnen geen kinderen geboren worden,’ aldus de regering destijds.

Deze redenering was en is uiteraard onjuist en achterhaald.  Daarbij blijkt ook nog eens dat kinderen van homo-ouders vaak gelukkiger zijn dan kinderen uit heterogezinnen. Zoals duidelijk wordt uit het levensverhaal van de homoseksuele Jerry, die twintig jaar geleden het Cambodjaanse weesjongetje Jordan adopteerde.

Tekst: Ronald Mol & Rick van der Made
Foto’s: Jordan Pisey Windle

Twintig jaar geleden geloofde niemand dat een alleenstaande homoseksuele man vader kon worden. Ook de Amerikaanse Jerry Windle zelf dacht niet dat het kon. ‘Er bestond zoveel homofobie en onverdraagzaamheid rondom het idee van een homoseksueel persoon als ouder.’ Zelfs mensen die het goed met Jerry voor hadden, vertelden hem dat hij die droom maar beter kon laten varen.

En nu is Jerry de adoptievader van Jordan Windle. Jordan is zesvoudig nationaal kampioen schoonduiken in de juniorklasse en zevenvoudig kampioen in de seniorklasse. Jordan mocht de Verenigde Staten ook verdedigen tijdens de afgelopen Olympische spelen in Japan, maar eigenlijk kwam Jordan uit voor twee landen. Via social media hadden mensen uit Cambodja zijn verhaal al opgepikt en ook daar juichten zijn fans voor zijn succes tijdens de spelen. En al zijn overwinningen draagt Jordan steevast op aan Jerry, zijn vader: ‘Zonder hem was ik niet zover gekomen.’

Het verhaal van Jordan en Jerry leest als The American Dream. Jordan werd geboren in Cambodja, waar hij in een weeshuis belandde nadat zijn ouders waren overleden. Jordan was op dat moment slechts 18 maanden oud. Rond die tijd was Jerry een alleenstaande man met een kinderwens. Hij had die wens al zo lang als hij zich kan herinneren, maar het was ook een wens waarvan hij dacht dat die nooit in vervulling zou gaan. Tot hij op een zekere dag een magazine opensloeg en daarin het verhaal las van een alleenstaande man die een kind had geadopteerd.

‘Ik las het verhaal en er stond niets in over een moeder. Het verhaal beschreef de liefdevolle relatie van een vader en zijn zoon en op een zeker moment viel bij mij het kwartje,’ vertelde Jerry aan een verslaggever van today.com. ‘In het artikel stond het nummer van een adoptiebureau, dus ik belde dat nummer en vroeg: ‘Is het mogelijk voor een alleenstaande om een kind te adopteren?’ en het antwoord was: Ja.’

Enkele maanden later hield Jerry een klein, ernstig ziek jongetje in zijn armen in dat weeshuis in Cambodja. Jordan – of Pisey, zoals zijn Cambodjaanse naam luidt- moest vechten om in leven te blijven. Hij leed aan een infectie en was ondervoed.

‘Hij was twee jaar oud, maar woog slechts zeven kilo. Ik wist op dat moment nog niet of hij het wel zou halen,’ herinnert Jerry zich. ‘Ik beloofde hem toen dat ik er alles aan zou doen wat ik kon, dat ik iedere opoffering zou maken ik als ouder kon doen. Zodat ik hem alle kansen in het leven zou kunnen bieden.’

Dat is dan ook precies wat Jerry deed. Met als resultaat dat Jordan dit jaar voor de Verenigde Staten op de Olympische Spelen uitkwam. En hoewel Jerry vanwege Covid niet bij de Olympische spelen aanwezig kon zijn, voor Jordan was zijn vader er toch een beetje bij: ‘Meestal hoor ik hem boven de rest van het publiek uitkomen en dat is natuurlijk fantastisch. Dat hij er nu niet bij is, is anders, maar ik ga hem hopelijk toch trots maken.’ En hoewel Jordan bij het schoonduiken uiteindelijk op de negende plaats eindigde, is zijn vader er niet minder trots om.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat kinderen met homoseksuele (adoptie)ouders niet slechter presteren dan kinderen die opgroeien bij hun biologische ouders. Er zijn zelfs onderzoeken die wijzen op betere schoolprestaties van én een groter geluksgevoel bij kinderen van homo-ouders. Zelfs als de – over het algemeen – hogere inkomenspositie buiten beschouwing wordt gelaten, presteren deze kinderen beter.

Dit kan komen door het feit dat homoseksuele ouders meer gemotiveerd zijn ten aanzien van het onderwijs en algemene welzijn van hun kinderen. Ze zijn over het algemeen alert op het welzijn van hun kind omdat ze zich realiseren dat hun kind mogelijk gepest kan worden vanwege de geaardheid van de ouders. Ook hebben homoseksuele ouders meer juridische en financiële barrières moeten overwinnen voordat zij hun kind kregen. Hierdoor zouden zij meer tijd investeren in hun kind.

Jerry en Jordan staven inderdaad deze onderzoeksuitslagen, en zijn voor velen een voorbeeld. ‘Dromen die uitkomen,’ aldus vader en zoon.

Onzin uiteraard dat bij een eventueel huwelijk tussen van Amalia met een vrouw de essentie van het erfelijke koningschap op het spel wordt gezet, want uit een dergelijk huwelijk kunnen wel degelijk kinderen geboren worden.

Maatschappelijk succesvoller. En gelukkiger.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.