Miss Niki Today brengt nieuw album uit

Nikolai Slisser (46), alias Miss Niki Today. Ze heeft zojuist haar nieuwste album met vijftien herkenbare nummers uitgebracht op LP. Hoog tijd om Niki beter te leren kennen.  

Tekst: Floor Brands
Foto’s: Different by Suus

Wat goed dat we elkaar even kunnen spreken. Kun je me iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben Miss Niki Today. Ik noem mezelf tegenwoordig ‘Zanger in Drag’. Ik begon jaren geleden als drag queen die ook live zong. Dat was nog voor het moment dat de Dragrace zijn intrede deed in Nederland. Er waren toen al wel drag queens, maar niet zoveel als nu. Je was destijds dan ook best uniek. De laatste tijd groeit het aantal enorm.  

Het wordt wel steeds bekender en ook steeds minder taboe denk ik.   

Absoluut en dat is fantastisch, drag wordt langzaam zelfs mainstream. Alleen wordt het als drag queen wel steeds lastiger om je te onderscheiden. Voorheen was een drag queen die zong nog vrij bijzonder, tegenwoordig ben je de zoveelste.  

Ik ben eigenlijk gewoon acteur en zanger en ik ben opgeleid als musicalacteur. Ik heb meerdere musicals gedaan. Het probleem was alleen dat ik graag de stiefmoeder van Assepoester wilde spelen, maar ik kreeg die rol nooit toebedeeld. Dat is eigenlijk ook de reden dat ik met drag ben begonnen.  

Het was in een periode dat ik mezelf moest herontdekken. Na mijn hartinfarct kon ik vrij gemakkelijk keuzes maken die niet meer gevoed werden door angst. Voorheen keek ik toch of drag wel goed was voor mijn carrière. Collega-theatermakers zien drag al snel als clownesk en niet als iets wat een serieus acteur zou moeten nastreven. Dit hield me tegen. Dat kon ik na mijn infarct loslaten. Als je een bijna-doodervaring hebt gehad, dan interesseert je dat allemaal niet meer zo.  

Maar je bent 46, dat is nog best jong voor een hartinfarct. 

Aanleg helaas. Maar angst heb ik niet hoor. En tegenwoordig spring ik ook gewoon overal in. Ik ben theaterman in hart en nieren, dus ik ga niet zitten wachten tot iemand me vraagt. Ik stap gewoon ergens op af.  

Dit was wel iets wat men toch wel lastig vond, want er zijn drags die al jaren meegaan en die me dan zeiden dat ik mijn plek moest verdienen. Ik op mijn beurt vond dan dat ik niets kon verdienen als ik nergens optrad, dus ik ging gewoon door.  

Op een gegeven moment heb ik mezelf gelanceerd, en ging onder andere meedoen aan Holland’s Got Talent om wat meer bekendheid te krijgen. Ik heb ook meegedaan aan Miss Travestie Holland. Dat was trouwens wel grappig, want ik deed toen mee met de halve finale in de bonusronde. De meeste deelnemers hadden daarvoor al meegedaan aan de competitie van hun provincie en waren daar uitgekozen om mee te doen aan de landelijke competitie. Ik had me daarvoor ook opgegeven, maar was eigenlijk te laat. Omdat er wat mensen uitvielen bij die halve finale kon ik toch komen. En uiteindelijk won ik daar en werd Miss Travestie Holland. Dat werd me niet echt in dank afgenomen.  

Wat heel veel mensen echter vergeten is dat ik al vijfentwintig jaar theaterervaring had. Ik stond al vanaf mijn zestiende op de planken en wist wel hoe ik een act neer moest zetten. Ik won niet omdat ik de mooiste was, maar omdat mijn act de beste was.  

Al snel volgde toen het Pride ambassadeurschap. Ik had achter de schermen al van alles gedaan voor Pride Amsterdam dus ze kenden me daar al een beetje.  

En dan nu je nieuwe plaat.  

Ja, ik ben me de laatste tijd steeds verder aan het ontwikkelen als zanger. Terug naar de basis. Alleen doe ik het nu met een pruik op en in een jurk.  

Ik ontmoette mijn muzikale partner een aantal jaren geleden en we zijn aan het experimenteren geweest met show en pianospel en dergelijke. Hij heeft in die tijd ook mijn droom verwezenlijkt om een nummer uit te brengen. Dat was in de periode van mijn Pride ambassadeurschap. En sindsdien zijn we verder gaan ontwikkelen. We hadden altijd al het idee om een album te maken en omdat een theatervoorstelling niet ging lukken vanwege corona, hadden we nu tijd om dit te doen. Helemaal omdat dit natuurlijk best een belangrijk jaar is. Vijfentwintig jaar pride, het COC vijfenzeventig jaar en twintig jaar openstelling burgerlijk huwelijk.  

Daarom wilden we iets uitbrengen, maar wel iets dat voor mensen herkenbaar is en waarop mensen even lekker kunnen feesten. Al is het maar in de slaapkamer. Dus wel nummers van toen, maar met een sausje van nu. En daarin hebben we een mooie selectie gemaakt.  Omdat het allemaal nummers uit de jaren tachtig zijn, wilden we eigenlijk ook die echte ouderwetse sound hebben, met dat kraakje. Daarom hebben we dit album op LP uitgebracht. De LP’s zijn in Zweden geproduceerd. En ze zijn knalroze geworden.  

 Kun je een tipje van de pruik oplichten en vertellen welke nummers we onder meer kunnen verwachten?  

Het is vooral heel fout, over the top, maar ook een groot Oh ja!-gehalte. Het zijn bijvoorbeeld Xanadu, Flashdance, Boys, en nog twaalf andere nummers. In totaal vijftien hits, allemaal covers met een eigen invulling. De reacties zijn heel erg leuk tot nu toe, dus ik denk dat het best goed is.  

Wat zijn je plannen voor de toekomst?   

Daar kan ik uiteraard nog niet zo veel over zeggen, maar het album smaakt naar meer. Het volgende album zou er dan een worden met alleen maar eigen nummers die we nu ook al aan het schrijven zijn. Wanneer hij uit gaat komen weet ik nog niet.  

*

Winactie

Niki geeft drie gratis albums weg! Wil je voor een LP in aanmerking komen, stuur dan een e-mail naar winnen@gaykrant.nl

Klik hier om naar de website en webshop van Niki Today te gaan

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.