Baudet

‘Homo,’ zei Baudet tegen journalist Vullings toen deze hem geen hand wilde schudden. 

Vullings vond het maar een rare reactie.

‘Het is wel heel obstinaat om gelijk maar homo te roepen als iemand geen hand wil geven,’ aldus Vullings in de podcast ‘De Stemming’. 

Volgens Baudet was er niks aan de hand en moest Vullings toen het voorval gebeurde er zelf ook om lachen. In FvD-kring werd het voorval al snel als ‘onzinnig nieuws’ en ‘deugmenskritiek’ bestempeld. 

Natuurlijk kan ik als reactie hierop het weer gaan hebben over het stemgedrag in de Tweede Kamer van Forum met betrekking tot LHBT+zaken. Maar deze feiten kan iedereen gewoon zelf opzoeken. 

Interessanter wordt het als je je afvraagt hoe rechtspopulisten gereageerd zouden hebben als bijvoorbeeld Sigrid Kaag van D66, Lilianne Ploumen van de PvdA, Wopke Hoekstra van het CDA, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie of – oh jee – Kees van der Staaij van de SGP of – oh jee oh jee – Kauthar Bouchallikht van GroenLinks Vullings voor homo hadden uitgemaakt. Het te renoveren Binnenhof zou te klein zijn en zou tot de grond toe worden afgebroken. 

Ik leef het liefst in een land en in een politiek landschap waarin ondanks alle verschillende politieke inzichten mensen elkaar met fatsoen benaderen. En een politicus die ‘als grapje’ een journalist voor homo uitmaakt, past gewoon niet in dat landschap. En al helemaal niet als er in dat landschap een flat met flarden regenboogvlaggen nog staat na te roken. 

Uiteraard kan ik zeggen dat als het om omgangsvormen en fatsoensnormen gaat mij het helemaal niets uitmaakt of dat Baudet of een andere politicus betreft, maar de kans dat Kaag, Ploumen, Hoekstra, Segers, Van der Staaij of – oh jee – Bouchallikt op enig moment een journalist voor ‘homo’ zal uitmaken, lijkt me ronduit verwaarloosbaar. 

Dat heeft niets met onzinnigheid of met deugmensen te maken.

Dat is gewoon een kwestie van fatsoen en respect.  

Gisteren heb ik met twaalf medewerkers van de in totaal vijfenveertig medewerkers van Gaykrant een fotoshoot gehad voor het Parool.  Naderhand kreeg ik van een van de medewerkers het compliment dat het mede mijn verdienste is dat Gaykrant zo’n prettige groep medewerkers bij elkaar heeft weten te brengen. 

Ik antwoordde: ‘Ach, ik zoek enkel creatieve mensen zonder al te grote ego’s.’ 

Ik weet niet welke politieke voorkeur de medewerkers van Gaykrant hebben en die hoef ik ook niet te weten. Wat ik wel weet is dat zij stuk voor stuk integere, creatieve, zinnige, hardwerkende, enthousiaste en fatsoenlijke mensen zijn. 

Ja. 

Oei. 

Misschien zijn zij wel gewoon deugmensen. 

Mensen die ik – in tegenstelling tot Baudet – graag in mijn landschap rond zie lopen. 

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

3 thoughts on “Baudet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.