Koninklijke Nederlandse Munt slaat penning voor jubilerende Pride

Om het 25e jubileumjaar van Pride Amsterdam te vieren, worden er door de Koninklijke Nederlandse Munt speciale penningen uitgebracht. De regenboogvlag en de strijd voor gelijke rechten staan hierbij centraal. De uitgifte is onderdeel van de serie Immaterieel Erfgoed in Nederland. Op haar website geeft de Koninklijke Nederlandse Munt aan ‘vol trots’ te zijn deze exclusieve coincard te mogen uitgeven.

Bron en foto: KNM

Volgens de KNM kent Nederland een rijke geschiedenis als het gaat om acceptatie en tolerantie van de LHBT+-gemeenschap: ‘We waren bijvoorbeeld het eerste land dat het burgerlijk huwelijk openstelde voor paren van hetzelfde geslacht (sinds 2001) en waar Pride op een Inventaris Immaterieel Erfgoed staat (sinds 2019).

Pride Amsterdam wordt jaarlijks georganiseerd om vrijheid en diversiteit te vieren en tegelijkertijd aandacht te vragen voor degenen die in Nederland nog niet van die vrijheid kunnen genieten (denk aan biculturelen en transgenders). Tevens staat men stil bij de situatie in de landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is. Het festival strijdt voor een inclusieve samenleving waarin sekse, gender of oriëntatie er niet toe doet. Be who you are, love who you want!’

Kleurrijk ontwerp

De kleurrijke coincard laat in foto’s de diversiteit zien van Amsterdam Pride. Iedereen verenigt zich om steun te betuigen aan de LHBT+-gemeenschap. Daarnaast komt de regenboogvlag prominent terug op de coincard. Deze vlag staat symbool voor de hele LHBT+-gemeenschap en is overal te zien bij de Amsterdam Pride. De vlag staat daarom ook op de voorzijde van de penning afgebeeld.

Een vuist houdt de vlag strijdbaar vast; hoewel we ver zijn gekomen in de laatste jaren op het gebied van LHBT+-rechten, is het gevecht voor acceptatie nog niet voorbij. Daarnaast staat de tekst ‘Pride Amsterdam 25 Years’ op de voorzijde. De keerzijde toont het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.