Amsterdamse dragshowbar De Lellebel heropend

Afgelopen woensdag vond in Amsterdam de heropening plaats van de bekende dragshowbar De Lellebel. Even werd gevreesd dat deze bijzondere plek zou verdwijnen, toen de vorige eigenaar de zaak eind 2019 van de hand wilde doen. Al snel werd het café vanuit eigen geledingen overgenomen en na een grondige modernisering is De Lellebel nu weer klaar voor de toekomst.

Tekst en foto’s: Peter Koop

De Lellebel bevindt zich aan de Utrechtsestraat 4, pal om de hoek van het Rembrandtplein en dus ook niet ver van de bekende homohoreca langs de Amstel. De oprichter van het café was Hans Wijtenburg, die in Eindhoven als lid van het duo Josephine en Daphne begonnen was met travestie-optredens. Begin jaren negentig verhuisde hij naar Amsterdam en begon daar De Lellebel als een multiculturele travestiebar, die op 22 november 1997 door Nickie Nicole werd geopend.

Aanvankelijk was de zaak aangekleed met onverkoopbare lingerie uit de handel van Wijtenburgs levenspartner, maar later kreeg het interieur een barokke uitstraling met veel spiegels, schilderijtjes, ruches en kleine kroonluchters, zoals in vroeger tijden veel gaybars hadden. Op het kleine podium konden alle mannen die dat wilden optreden als vrouw en ook veel transgenders voelden zich thuis in De Lellebel.

Dragshowbar De Lellebel in de Utrechtsestraat

Oprichter Hans Wijtenburg stond zelf ook achter de bar als Desirée dello Stiletto, alias Tante Dees, de artiestennaam waaronder hij al geruime tijd optrad. Na De Lellebel ruim 20 jaar gerund te hebben, wilde Wijtenburg de zaak van de hand doen en hoopte daarbij op een opvolger die het bijzondere café wilde voorzetten.

Die opvolger werd Tori Anneke, een trans vrouw die eigenlijk net van plan was om in Lissabon een dragshowbar op te zetten. Miss Rose Hill, voormalig manager bij de Lellebel, zei toen tegen Tori: “Waarom ga je naar Lissabon als je hier ook zo’n bar kunt runnen?” Samen met nog een bekende uit De Lellebel, Miss Tiffanie Deelight, besloten ze om de zaak over te nemen van Hans Wijtenburg.

Zodoende werd Tori Anneke in juni 2020 de trotse nieuwe eigenaar van De Lellebel, met Rose en Tiffanie aan haar zijde voor de nodige horeca-ervaring. Tori was namelijk van beroep systeembeheerder en grafisch ontwerper en pas in 2004 vanuit de omgeving van New York naar Amsterdam gekomen. Iemand op de datingsite GayRomeo attendeerde hem toen op De Lellebel, waar hij, destijds nog man, zichzelf leerde accepteren om uiteindelijk als vrouw verder door het leven te gaan.

Het nieuwe interieur van De Lellebel

De overname van De Lellebel viel midden in de coronatijd, wat het drietal de gelegenheid gaf om de zaak in relatieve rust volledig te verbouwen en te moderniseren, niet tot een Lellebel 2.0, maar een Lellebel 10.0, zoals Tori het uitdrukt. De vertrouwde rood-gouden barokke aankleding heeft plaatsgemaakt voor een strak interieur in paarstinten en door de bar in te korten kon de kleine zaak flink ruimer worden gemaakt.

Wat blijft is dat bij De Lellebel iedereen welkom is, met dragqueens en transvrouwen achter de bar en drag performances voor gasten uit alle windstreken. Elke zondag zullen er speciale activiteiten voor en door de transgendergemeenschap plaatsvinden.

Zie ook de website van De Lellebel, enkele memorabilia en het artikel op Wikipedia

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Amsterdamse dragshowbar De Lellebel heropend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.