Martijn van MEIJT: ‘Misschien kan ik mijn verleden nog in een tegeltjeswijsheid kwijt.’

Martijn is initiatiefnemer van MEIJT. waarmee hij ongeveer vijf jaar geleden begonnen is. Gaykrant heeft een mooie samenwerking met MEIJT., dus hoog tijd om Martijn beter te leren kennen.

Tekst; Floor Brands en Rick van der Made

Martijn (al jaren 26 jaar, volgens eigen zeggen) groeide op in Zwolle en is op zijn tweeëntwintigste verhuisd naar Amsterdam. Daar woont hij nu alweer bijna tien jaar. Hij woont samen met een goede vriend. Zijn school en studie heeft hij in Zwolle gedaan en afgerond. Het werd een intens gesprek met een rauw randje. Naast het onderwerp MEIJT., wilde Martijn ook graag over zijn misbruikverleden spreken. 

Waarom vind je het belangrijk om over jouw misbruikverleden te praten?  

Er werd mij door Gaykrant gevraagd waarover ik graag zou willen praten en wat ik belangrijk vond. Voor mij is dit een onderwerp waarover ik inmiddels kan praten, maar ik merk zelf nog vaak genoeg dat op dit onderwerp een groot taboe rust. Mensen lezen er vaak wat over, maar er hangt ongemak om het onderwerp heen, zeker als het over slachtoffers gaat. Ik ben nu op een leeftijd dat ik er makkelijk over kan praten en daarom ook dat verzoek. Ik wil dat taboe doorbreken.  

We hebben bij MEIJT. best wel vaak stellingen over dit soort onderwerpen, en dan merken we ook dat er mensen zijn die anoniem wel durven praten, en dat het probleem best groot is. Er wordt alleen niet veel in het openbaar over gesproken. Ik wil mensen op het hart drukken om dat zwijgen te doorbreken.  Onder aan dit interview zijn alle gegevens te vinden van de mensen en instanties die je kunnen helpen. Je hoeft het echt niet alleen te doen.  

Hoe oud was je toen het misbruik begon?  

Ik was vijf of zes, alleen hebben ze de eerste jaren er nooit iets van gemerkt. Ik was een zorgenkindje en was regelmatig langere tijd uit de running door ziekenhuisopnames. Daarom duurde het ook vrij lang voor het bekend werd. Toen was ik een jaar of tien.  Ik was twaalf toen ik tegen mijn misbruiker moest getuigen voor de kinderrechter.  

Je wordt snel volwassen. Ik ben uiteindelijk op mijn veertiende al gaan werken in een bijbaantje, zodat ik een prettige afleiding had. Op die leeftijd gaat het vaak mis bij ‘probleemjongeren’. Die maken foute keuzes en belanden in de criminaliteit, of zetten zich op een andere manier af tegen de samenleving. Bij mij is het gelukkig de goede kant op gegaan. Ik stortte mij volledig op school. Eerst VMBO, daarna Havo en HBO.  Ik studeerde af op mijn tweeëntwintigste. Daarin vond ik mijn stabiliteit. Ik had een toekomst.  

Meijt X Gaykrant

Verleden. Toekomst. In hoeverre werkt het misbuik nog door in het heden? 

Ik denk dat ik in het dagelijkse leven nog weinig last heb van wat mij is overkomen. Het is wel een trigger: als er berichten over misbruik verschijnen in de media, dan word ik geconfronteerd met mijn eigen ervaringen. Dat blijft. Ik probeer daar zo goed mogelijk mee om te gaan.

Heb je bij dat ermee leren omgaan hulp gehad?

Zeker. Jarenlang ben ik in handen van jeugdzorg geweest en heb ik bij een kinderpsycholoog gelopen. Maar ook via de zedenpolitie en bureau GGZ, naar – later in mijn leven – nog meer psychologen. Vandaar ook de disclaimer aan het einde van het interview: er is hulp. Ik hoop dat slachtoffers daar altijd gebruik van zullen maken. Voor mij werkte het erg goed. Door alle hulp ben ik toekomstbestendig geworden.

En die toekomst behelst ook MEIJT. 

Ja. ‘Alleen uit leed wordt kunst geboren’, is toch de uitdrukking? Het was januari 2017.  We wilden graag tegeltjes maken voor vrienden met pakkende queer quotes erop. Alleen wilden we dat niet in het Delftsblauw, maar in het roze. Het waren puur vriendenquotes in eerste instantie. TegeltjeswijsMEIJT. Toen we hier online mee begonnen, werden deze quotes massaal gedeeld. En uiteindelijk deed het internet de rest.  Naast onze eigen uitspraken krijgen we nu ook heel veel quotes toegestuurd. Soms komen ze gewoon omhoog borrelen, maar soms gaan we er ook echt even voor zitten. Hoe schuiner ze zijn, hoe succesvoller ze zijn.  

Na de quotes kwamen al snel promotionele activiteiten. We maakten quotes voor evenementen en dat scoorde heel erg goed. En van het een kwam het ander. Er kwam een KvK-nummer en een webshop. En daarna kwamen sponsoren en nu werken we inmiddels samen met partijen als EasyToys, Videoland en dus ook met Gaykrant. Misschien zet ik mijn leed in humor om.

Humor is ook kunst.

Zeker.  

En MEIJT. verzorgt een podcast.

Ja. Meijdenpraat. We hebben verschillende gasten en praten over onderwerpen uit de scene. Wel is de podcast net op het randje, dus wel echt 18+. Sommige iets minder, maar als je net de verkeerde beluistert zit je er middenin.  EasyToys is ook onlangs geweest voor een podcast. Deze is binnenkort te luisteren. 

Je had het over toekomstbestendigheid. Wat zijn je plannen nog? 

We zijn voor corona zijn intrede deed begonnen met MEIJT.EVENTS. en daar gaan we nu verder mee. We hebben de eerste evenementen staan rondom Pride Amsterdam.  

Ook gaat we met SoaPoli Amsterdam en Man tot Man take-overs doen van onze socials over onderwerpen als PrEp, soa’s, testen, gezondheid en hiv. Dit gaat uit van de SoaPoli Amsterdam. Van Man tot Man is een initiatief van Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. Zij houden zich vooral bezig met mannen die seksueel contact hebben met mannen. Het betreft een groot deel educatie, maar ook kun je via hen versneld een SOA-test aanvragen.

Juist in dit geval is het van groot belang dat je snel kunt handelen en dat kan via Man tot Man. De take-overs zullen over allerlei onderwerpen gaan en zijn vooral educatief en interactief. Vanaf 30 juni gaan we los met de events (dus wees voorbereid!) en binnen alle events en activiteiten van MEIJT. hoop ik ook bezig te blijven met het doorbreken van het taboe dat om kindermisbruik heen hangt. Misschien kan ik iets van mijn verleden nog in een tegeltjeswijsheid kwijt. In een roze tegeltjeswijsheid. 

*

Klik hier voor de website van MEIJT.

*

Heb je vragen over dit onderwerp of behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je bellen, chatten of mailen met het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188,  centrumseksueelgeweld.nl of met Veilig Thuis:  0800-2000

Ben je slachtoffer geworden van een seksueel misdrijf of heb je aanwijzingen dat iemand in jouw omgeving slachtoffer is geworden? Maak er melding van of doe aangifte bij de politie. Bel 0900-8844 of ga naar een politiebureau of ga naar de site www.politie.nl  

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.