Hebban.nl en Gaykrant organiseren boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’

Boekensite en lezerscommunity Hebban.nl slaat deze zomer de handen ineen met Gaykrant voor een verkiezing rond de mooiste ‘regenboogboeken’. De verkiezing moet een lijst van 100 mooiste LHBT+boeken opleveren, samengesteld door lezers uit de regenbooggemeenschap. De toplijst wordt begin augustus bekendgemaakt. 

De Top 100 vormt een zogenaamde canon voor de regenboogliteratuur; boeken die vanwege de boodschap of het onderwerp aansluiten bij de LHBT+belevingswereld. Het gaat om zowel vertaalde als oorspronkelijk Nederlandstalige boeken. 

Politicus, Eerste Kamerlid en schrijver Boris Dittrich is ambassadeur van de verkiezing: ‘Laat je meevoeren door de LHBTIQ+-personages uit je boek naar verre plaatsen of naar heel dichtbij. Misschien word je wel verliefd op de hoofdpersoon of beleef je spannende avonturen en beland je in situaties die je nog niet kent. Alles is mogelijk, je ontspant, je doet inspiratie op, je krijgt levenslessen. Lezen is genieten. Lezen is leven.’ 

De Regenboog Week (Zomerlezen) 

De stemperiode voor de verkiezing start op 1 juli en duurt tot en met 21 juli. De bekendmaking van de Regenboog Top 100 vindt plaats tijdens de Regenboog Week (2 t/m 8 augustus), een van de themaweken van de CPNB-campagne Zomerlezen. Het is tevens de periode waarin de jubileumeditie van de vijfentwintigste Pride Amsterdam wordt gevierd. Hebban.nl en Gaykrant bieden gedurende deze periode gezamenlijk een online programma aan op hun beider platforms.  

Sander Verheijen, hoofdredacteur Hebban.nl: ‘Een themaweek voor diversiteit in de literatuur stond hoog op ons lijstje. Ik ben dan ook blij en trots dat we dit thema tijdens de Zomerlezen-campagne een plek hebben kunnen geven en dat we, samen met de redactie en de lezers van Gaykrant, een bijzondere top 100 zullen gaan samenstellen.’  

Voorzitter van het bestuur van Gaykrant ziet het belang van regenboogliteratuur. Paul Hofman: ‘Niets is fijner jezelf te herkennen en te identificeren met een LHBT-personage in een boek. Het draait uiteindelijk om respect en representatie.’ 

Gaykrant 

De Gaykrant verscheen van 1980 tot en met 2013 als tijdschrift en is in het najaar van 2017 opnieuw gestart als online medium. Inmiddels is de website het grootste LHBT+platform van Nederland en Vlaanderen met 40.000 bezoekers per maand. Ook verschijnt het laatste nieuws op LHBT+gebied voor de duizenden volgers van Gaykrant via social media als facebook, twitter en instagram. 

www.gaykrant.nl

Hebban 

Hebban is de grootste en populairste onafhankelijke boekensite van Nederland en Vlaanderen. Sinds de start in mei 2014 telt de website meer dan 100 miljoen pageviews en 2,7 miljoen lezerswaarderingen. Hebban bevordert lezen, maar vooral ook het leesplezier. In de Hebban Reading Challenge (gestart in 2016) werden inmiddels meer dan 1 miljoen boeken gelezen. Hebban organiseert jaarlijks ca. 150 online leesclubs en andere (samen)leesevenementen. De Hebban Boekenapp voor iOS en Android behoort tot de best beoordeelde apps in de categorie Boeken en wordt door tienduizenden lezers gebruikt. Hebban maakt sinds januari 2021 deel uit van Stichting CPNB.  

www.hebban.nl 

Stichting CPNB 

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initieert CPNB diverse campagnes en activiteiten. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek voor Jongeren, Kinderboekenweek, Nederland Leest en Hebban.nl.   

www.cpnb.nl 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Hebban.nl en Gaykrant organiseren boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.