Juni: De leeszomer is in aantocht

Hopelijk kunnen we de langdurende coronaperiode langzaam achter ons laten en weer relaxen op een zomers terrasje of op vakantie gaan en genieten van een goed glas en een boek. Deze maand een vijftal LHBT+boeken die er uitspringen. Van een heus opvoedboek geschreven door twee vaders, en een romantisch boek over de liefde tussen twee jongens tot een psychologische roman over de vrouwenliefde. En deze week heeft Gaykrant groot nieuws over lezen met een roze tintje. Houd ons daarom nauwlettend in de gaten!

Tekst: Paul Hofman

1 | Anne, mijn Anne – Katja Gebbink | Batavia Publishers

Dat bevrijding niet zaligmakend is, ondervindt de overspannen journaliste Sasja, net gescheiden en moeder van een zoon, Ze vlucht naar het platteland om haar verleden van de kaart te vegen en lijkt daar nieuw geluk te vinden bij de extravagante fotografe Anne. De veilige vrouwenliefde brengt haar geborgenheid en vooral seksueel genot, maar de ongrijpbare Anne zorgt er telkens weer voor dat Sasja de spoken uit haar verleden niet kwijtraakt. Ze vindt steun bij de psychiater, tot ze plotseling een pijnlijke ontdekking doet over haar ex-man en ze de grip op haar leven opnieuw dreigt te verliezen. Maar dan leidt juist het oncontroleerbare gedrag van Anne tot een onverwachte ontknoping.

Gaat over de essentie van de liefde, heftige scenes, roman zonder schaamte, prachtig geschreven’

 

2 | Fake! – Carry Slee | Overamstel Uitgevers

Eén van de meest succesvolle jeugdboekenschrijvers van ons land heeft een nieuwe jeugdroman geschreven met een uiterst actueel thema. Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, Levi’s vriendin. Dat pikt Levi niet en hij gaat op Emiel af. Hij schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort Levi dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin het eruitziet alsof Levi Emiel van de vesting bij het park schopt. Levi beweert dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is, maar niemand gelooft hem, ook Mila niet, en ze maakt het uit. Op school wordt hij geschorst. Het filmpje gaat viral en de woedende reacties op internet brengen Levi in groot gevaar.

Angstaanjagend realistisch, gemakkelijk te lezen, korte zinnen en veel dialogen. Onderwerpen als vriendschap, alcoholisme en ontluikende liefdes goed uitgewerkt’

 

3 | Boyfriend Material – Alex Hall | Uitgeverij Zomer & Keuning

Luc O’Donnell is – tegen zijn zin in – wereldberoemd. Als zoon van twee superbekende rocksterren heeft de pers het op hem gemunt. Eén spraakmakende foto is al genoeg om alles te verpesten. Dus Luc gaat op zoek naar een vriendje dat hem kan helpen om zijn slechte imago op te poetsen. Hij wordt gekoppeld aan Oliver: een advocaat die in zijn hele leven nog niets schandaligs heeft gedaan. Echt boyfriend materiaal, dus. Maar de twee zijn totale tegenpolen. Hoelang is die neprelatie vol te houden?

Wow! Geestig, met vaart geschreven, ontwapenende humor, een romantisch boek dat lang blijft nagalmen, mooie schrijfstijl, aanrader’

 

4 | Rust, regelmaat en fikkie stoken – Paul de Bont | Kosmos Uitgevers

Een opvoedboek waarin heilige huisjes omver worden geschopt door niet zo traditionele ouders. Ouderschap moet je zeker serieus nemen, maar mag het ook wat relaxter? De twee vaders Paul en Wim moesten het opvoeden als het ware opnieuw uitvinden. En wat blijkt? Van hun ervaringen kunnen alle ouders wat opsteken.

Vrolijk boek met herkenbare ervaringsverhalen met 89 praktische tips, leerzaam ook’

 

5 | Jongens waren we – Jan Postma | Das Mag Uitgevers

Wie een blik op de literaire canon werpt, ziet dat de hoofdrollen aan mannen zijn toebedeeld. Als ze niet agressief zijn (Fight Club), zijn ze idealistisch (’Titaantjes’) of geil (De Taal der Liefde). En steevast opgetekend door een man. Maar hoe moeten we ons verhouden tot deze masculiene leeslijst in tijden van #MeToo en Jordan Peterson, waarin de man is uitgegroeid tot de problematische sekse? Moeten we de boeken die ons de afgelopen decennia hebben verteld wat een man is en kan zijn dan maar ongelezen laten? Of kunnen we, nu mannelijkheid even hard wordt verdedigd als bestreden, het lezen van mannelijke klassiekers als een daad van nieuwsgierigheid, om niet te zeggen subversiviteit, beschouwen?

Interessante beschouwingen op de klassieke mannelijkheid verwoord door essayisten en auteurs als Maxim Februari, Niña Weijers, Theodor Holman en Marja Pruis. Zet je aan het denken. Verhelderend en verfrissend’

*

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.