Gaykrants Boekenplank: wat hebben Máxima en het Songfestival gemeen?

Op de boekenplank van deze maand staan weer de nieuwste boeken waarin het thema LHBT+ een rol speelt en/of en boek waarvan de auteur (m/v/x) een ‘LHBT+’ achtergrond heeft. De Eindhovense boekhandel Van Piere heeft alle besproken uitgaven (en veel meer) in de kast staan. Deze keer alles over het Europese Songfestival tot een ontwapenend droomdebuut over voetbal en homoseksualiteit. 

Tekst: Paul Hofman

1 | Dries Muus – De afwijking | Uitgeverij Ambo Anthos

Vlak voordat de veertienjarige Mattias Groen het veld op stapt bij zijn nieuwe club, maakt hij een afspraak met de goden. In ruil voor een toekomst als profvoetballer mogen ze hem alles aandoen. Het werkt: Matty verovert een basisplaats, blijft scoren en er is zelfs sprake van interesse uit het buitenland. Dan goot een kleedkamerincident zijn leven volledig overhoop. De wereld stort zich op hem, zijn moeder en trainer dringen niet meer tot hem door en Matty’s gevecht brengt ook hun eigen weggedrukte leed naar boven. Terwijl ze blijven proberen om de jonge voetballer door de ellende heen te slepen, duwen ze hem onopgemerkt met elke poging dichter naar de afgrond.

‘Een droomdebuut, sterk verhaal, fascinerend, origineel, in één woord: aangrijpend’

 

2 | Else Boer – Ik wacht hier | Uitgeverij Prometheus

De zeventienjarige Erin verhuist met haar moeder van Rotterdam naar een stacaravan op de Veluwe. Na weer een gestrande relatie snakt haar moeder naar een nieuw begin, terwijl Erin zich lusteloos voelt en het laatste jaar op de zoveelste middelbare school vooral probleemloos wil afmaken.
Maar dan ontmoet ze Alice. Alice is mooi, onafhankelijk en ze heeft alles waar Erin van droomt. Vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten, zijn Erin en Alice onafscheidelijk. Dankzij Alice wordt alles beter voor Erin. Niets lijkt een intense vriendschap in de weg te staan. Niets, totdat Erin ontdekt dat Alice wel erg veel contact met een leraar heeft. Waarom liegt Alice daarover? En waarom kruipt zij gaandeweg steeds meer in haar schulp?

‘Indringend verhaal dat je naar de keel grijpt, herkenbaar en realistisch thema, psychologische vorming en worsteling van twee tienermeiden gaaf verbeeld, hoge kwaliteit en veel spanning, chapeau’

 

3 | Wim Bax – Hou het stil | Uitgeverij Volt

Het is begin jaren zestig en medicijnstudent Jacob keert halsoverkop terug naar zijn geboortedorp Welcherum, omdat zijn gehandicapte tweelingbroer Jos uit het niets hun moeder heeft aangevallen. Eenmaal aangekomen stapelen de opmerkelijke en vaak angstaanjagende gebeurtenissen zich snel op. Er is iets aan de hand met het dorp en zijn bewoners, maar wat?
Met hulp van psychiater Guido Kroon, die werkt in de instelling waar Jos is ondergebracht, gaat Jacob op onderzoek uit. Er ontstaat een hevige liefde tussen Guido en Jacob. Zouden de voorvallen iets te maken kunnen hebben met het lijk dat onlangs in het Welcherums bos is gevonden?

‘Verrassend debuut, leest als en trein, ijzingwekkend, vlotte schrijfstijl, pageturner, goed opgebouwd en knap uitgewerkt, goede diepgang personages, steekt Stephen King naar de kroon’

 

4 | Rick Evers – Koningin Máxima | Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Al jarenlang is zij het populairste lid van het Nederlandse koningshuis. Maar hoe goed kent Nederland de koningin nu echt? Koningshuisverslaggever Rick Evers volgde haar een jaar lang van dichtbij en biedt in dit boek met de ondertitel Meer dan Majesteit een bijzondere blik achter de paleisdeuren, die normaal gesproken hermetisch gesloten blijven.

‘Prachtig vormgegeven en verteld, knap staaltje werk, met veel onbekende wetenswaardigheden over haar, must read, mag je niet missen’

 

5 | Het Eurovisie Songfestival – Edward van de Vendel, Dave Boomkens & Jelmer Soes | Uitgeverij Querido

Met het naderende liedjesfestival is dit boek onontbeerlijk voor de liefhebber. Het vertelt werkelijk alles wat je altijd wilde weten over dit wereldwijde spektakel. Welk songfestivalliedje startte een revolutie? Wie moest rennen voor zijn leven om aan het festival mee te kunnen doen? Welke zanger vergat zijn tekst en zong een regel in fantasietaal? Wat zijn de tien beste Nederlandse bijdragen? Het zijn zomaar een paar vragen me dit fraaie boek geeft antwoord op deze en talloze andere vragen.

‘Onmisbaar, verrassend, literair en visueel pareltje’

WINACTIE: Van uitgeverij Querido mogen wij drie exemplaren van het boek “Het Eurovisie Songfestival” weggeven! Wil je kans maken? Mail dan je naam en adresgegevens naar winnen@gaykrant.nl

*

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.