‘Vergeten’

Bericht 1:

Uit: ‘De kerkdeuren van de Krimpense Mieraskerk staan open uit angst voor verstrooiing,’ van omroep Rijnmond over de gemeente van dominee Kort in Krimpen aan den IJssel:

‘Als je homoseksueel bent in de Mieraskerk, dan ben je anders’, vertelden ex-kerkleden anoniem. ‘Opgroeien in zo’n milieu is een groot probleem. Je gevoelens kun je er niet makkelijk uiten, laat staan je twijfels bespreekbaar maken. Uit de kast komen, durf je niet. Het leidt al snel tot een isolement en tot depressieve gevoelens.’

Ouderling Pols van de Mieraskerk meldt: ‘Het is een andere geaardheid en gaat tegen de scheppingsnatuur in. Het is een Gods zonde. Wij hebben homoseksuelen in ons midden, maar die praktiseren niet.’
___

Bericht 2:

Uit: ‘school duwt kinderen ongevraagd uit de kast,’ van NRC Handelsblad, over de reformatorische Gomarus scholengemeenschap in Gorinchem:

“Het blonde meisje is zestien en draagt een zwarte rok en zwarte Nikes als ze tegenover de vertrouwenspersoon en de zorgcoördinator van de Gomarus in Gorinchem komt te zitten, een reformatorische middelbare school met dan zo’n 1.700 leerlingen.

De vertrouwenspersoon kent ze, aan haar vertelde ze drie weken eerder dat ze een relatie heeft met een meisje op school. De zorgcoördinator legt uit waarom ze in dit kamertje zitten. ‘We hebben gehoord over je geaardheid. We willen dat je het aan je ouders vertelt,’ zegt hij.

Het meisje schrikt. Ze is er nog niet klaar voor, zegt ze. Maar hij is onverbiddelijk. ‘Je kan kiezen: of jij vertelt het, of wij doen dat.’ Ze smeekt hem het niet te vertellen.
‘Je ouders staan al bij de balie,’ zegt hij.
Als de vertrouwenspersoon haar ouders gaat halen, wil het meisje haar achterna, wég. Ze raakt in paniek. ‘Ik keek uit het raam, maar we zaten op de tweede.’ De zorgcoördinator draait de deur op slot. Happend naar adem kruipt ze onder een tafel.

Dan komen haar ouders binnen.

Het is 3 oktober 2016 als dit gebeurt. In die week vertelt de school aan ouders van nog twee meisjes dat ze op meisjes vallen. Alle drie komen uit een streng christelijk gezin.

De meisjes waren voor zover bekend de eersten op deze school die enigszins open waren over hun geaardheid; ze hadden een relatie, liepen hand in hand.

Ze zijn volgens oud-leerlingen ook de laatsten. Na de gedwongen coming outs en gebeurtenissen die erop volgen durft niemand meer.”
___

Bericht 3:

Van de week toonde Tweede Kamerlid en trans vrouw Lisa van Ginneken op Twitter een foto van een aan haar gericht poststuk, afkomstig van het clubje Civitas Christiana. Op het etiket staat: ‘De heer Lisa van Ginneken.’

‘Deze anti-transgender lobbyclub heeft een ongemakkelijke fout gemaakt in de adressering,’ schrijft Van Ginneken. ‘Het kan een oprechte vergissing zijn. Het kan…’
___

Bericht 4:

Uit: ‘Rechtszaak over ‘vergeten aanslag’ in Dresden waarbij homostel werd aangevallen,’ van de NOS-nieuwsapp:

‘In de Duitse stad Dresden begint de rechtszaak tegen de 21-jarige Syriër Abdullah H. Hij wordt verdacht van een mesaanval op twee mannen, een homostel, vorig jaar oktober. Een van hen overleed, de ander raakte ernstig gewond maar overleefde de aanslag op zijn leven uiteindelijk.

Het OM vervolgt H. voor moord en doodslag. Volgens de aanklager handelde H. vanuit zijn radicaal-islamitische en homofobe overtuiging.

Voor de moord in Dresden was eerst weinig aandacht. Het is ook wel ‘de vergeten aanslag’ genoemd.’

___

Ach ja …

‘Vergeten’.

En verguisd.

En verborgen, verketterd en verbannen.

En vermoord.

___

Vier berichten in amper twee weken tijd.

Nee.

We zijn er nog niet.

Maar we zijn er.

En we gaan voor niets of niemand meer opzij.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.