20 jaar openstelling burgerlijk huwelijk: oproep uithangen regenboogvlag

COC Nederland, de Amsterdamse welzijnsstichting SOOZ (Stichting Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) en Gaykrant roepen burgers, bedrijven, gemeenten en instellingen in Nederland op om op donderdag 1 april massaal de regenboogvlag uit te hangen.

Persbericht

Op 1 april vieren we dat het precies op deze dag twintig jaar geleden is dat het burgerlijk huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht werd opengesteld. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht openstelde. Nederland schreef daarmee geschiedenis. Aan het openstellen ging een jarenlange strijd vooraf door de lhbt+gemeenschap en politici. Sindsdien hebben tal van andere landen het Nederlandse initiatief gevolgd. 

Met de openstelling van het huwelijk werd Nederland koploper op het gebied van lhbt+emancipatie. Die toekenning van gelijke rechten aan lhbti in Nederland is nog lang niet voltooid. Lhbt+ers in Nederland hebben nog regelmatig te maken met uitsluiting, geweld en discriminatie. Met een stapeling van anti-discriminatiegronden zijn de uitdagingen voor hen nog groter. Daarnaast is de openstelling van het huwelijk nog niet gerealiseerd in het hele Koninkrijk der Nederlanden.

COC Nederland, SOOZ en Gaykrant roepen op om op 1 april met het hijsen van de regenboogvlag deze mijlpaal feestelijk te vieren en blijvende aandacht te vragen voor een gelijkwaardige positie voor de lhbt+gemeenschap

Marie Ricardo (directeur COC Nederland): “Het 20-jarig jubileum van de openstelling van het huwelijk valt samen met COC’s 75-jarig bestaan. De strijd voor gelijke rechten en een gelijkwaardige positie voor lhbt+ers kent een lange adem. De openstelling van het huwelijk liet zien dat verandering en het omarmen van diversiteit mogelijk is. Daar kunnen we trots op zijn.”  

Jelle Houtsma-Grech (directeur welzijnsstichting SOOZ): “Met de openstelling van het huwelijk is een belangrijke stap gezet in het vanzelfsprekender maken van andere samenlevingsvormen in ons land. Die vanzelfsprekendheid laten zien in bedrijven en maatschappelijke buurtvoorzieningen is belangrijk in de verdere ‘normalisering’ van de diversiteit die ons land zo mooi maakt.”

Paul Hofman (adjunct-hoofdredacteur Gaykrant): “De openstelling vormde een grote impuls voor de acceptatie van LHBT+ers. Echt een mijlpaal.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.