Sterren van het Noorden: Internationaal Filmfestival Assen

Het Internationaal Filmfestival in Assen IFA is een van de oudste filmfestivals met een feministische traditie in Europa. Het is het enige festival met een dergelijke oriëntatie in Nederland en bovendien een van de weinige structurele vertoners van arthouse films in Drenthe. Het festival is al meer dan veertig jaar een constante factor in het culturele veld van Assen. Sinds de eerste editie vindt zij plaats in het cultuurhuis DNK. Daarnaast kent het festival samenwerkingen door heel Groningen en Drenthe, waaronder het Drents archief. Tijd voor een feestje dus. Maar toen was daar corona. Het festival zal daarom dit jaar een online-editie zijn met on demand en live stream vertoningen.

Redactie: Marene Elgershuizen

Het filmfestival heeft een aantal pijlers. Spotlight vormt het hart van de programmering. Deze films zijn hoofdzakelijk gerealiseerd door vrouwelijk talent, zowel voor als achter de camera. Ook films uit het voorafgaande filmseizoen die meer aandacht verdienen en enkele internationale titels die niet in de reguliere bioscopen te zien zijn, staan op de lijst. World Views biedt door een “mozaïek van cinematische snapshots een andere kijk op onze wereld”, aldus Brenda van de Wal, medewerker bij het festival. Podium is het platform voor nieuw talent.

Met Noordsterren zetten ze filmmakers uit Drenthe, Friesland en Groningen op de kaart. Binnen het programmaonderdeel ‘Gender Benders’ vertoont het festival films gerelateerd aan gender in de breedste zin van het woord. Op deze manier maken ze belangrijke onderwerpen als gelijke rechten, discriminatie, stereotypering en onderdrukking zo toegankelijk mogelijk. Brenda van de Wal stond ons te woord over dit onderdeel.

Sinds wanneer is Gender Benders een pijler van jullie festival?

De programma-indeling in de vijf pijlers Spotlight, Gender Benders, World Views, Podium en Contour bestaat sinds 2017. De focus en programmering van het festival zijn hierdoor niet veranderd, maar ondergebracht in herkenbare thema’s. Net als veel andere filmfestivals, programmeerde ook IFA elk jaar rond een ander thema (in het verleden o.a.: identificatie, confrontatie, vrijheid, ambitie, waanzin, recht). Maar Internationaal Filmfestival Assen heeft uiteraard een doorlopend thema: vrouw & film, wat sinds 2012 ook de ondertitel van het festival is.

Met de vijf pijlers is het voor bezoekers makkelijker navigeren in het jaarlijks grote aanbod van films, en vatten we min of meer samen waar IFA voor staat: vrouwelijke filmmakers in de spotlight zetten; aandacht voor verhalen verteld vanuit verschillende vrouwelijke en culturele perspectieven om een andere kijk op de wereld te krijgen; (het debat over) onderwerpen gerelateerd aan gender, gelijke rechten en discriminatie toegankelijk maken en blijven voeren; en een podium bieden voor aanstormende makers.

Hoe interpreteren jullie intersectioneel feminisme en hoe verwerken jullie dit in jullie beleid?

Intersectioneel feminisme is een inclusief feminisme, waarbij je oog hebt voor de verschillen tussen de mensen onderling – verschillen in sekse, gender en etnische afkomst. Niet om mensen tot deze aspecten te reduceren, maar om te erkennen dat de intersecties van deze aspecten ervoor zorgen dat niet iedereen dezelfde rechten heeft of dezelfde kansen krijgt.

Door ons hier bewust van te zijn en te luisteren naar elkaars ervaringen strijden we tegen uitsluiting en vóór een meer inclusieve norm. Als filmfestival programmeren we films die hieraan bijdragen, en organiseren we panelgesprekken (zoals het jaarlijkse IFA Perspectief) en nagesprekken om samen met het publiek het gesprek aan te gaan.

Hoe verhouden jullie je tot de LHBTI-gemeenschap vanuit het filmfestival?

IFA kwam voort uit de feministische beweging in de jaren zeventig, waarin de lesbische beweging een sterke stem had. De hetero-norm moest op de schop, en vooral lesbische vrouwen hadden veel te winnen bij emancipatie, om als volwaardig te worden gezien. De eerste jaren trok IFA vooral uit de LHBTI-gemeenschap publiek, wat zich met de groeiende populariteit en bekendheid van het festival verder verbreedde.

In de programmering zijn steevast films te zien met LHBTI-gerelateerde thema’s, we werken samen met COC Groningen-Drenthe die ieder jaar een film inleiden (dit jaar vindt deze samenwerking op een later moment in het jaar plaats) en sinds vorig jaar werken we samen met Roze Filmdagen Amsterdam. In overleg programmeert RFD tijdens IFA een film en leidt deze in, en vice versa. Deze editie is dit de documentaire ‘De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70’.

Films die dit jaar onder de pijler Gender Benders vallen zijn:

Beyond the Visible: Hilma af Klint
De Stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70
Jungle
Le Milieu de l’Horizon
The Case You
– The Dilemma of Desire
Waterproof
Vrouwen achter de Camera

Het volledige programma is hier te bekijken (zowel on demand als livestreams)

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.