Rob Jetten | D66

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Deze keer: Rob Jetten (33) van D66. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Rob groeide op in het gezellige Uden. Hij komt uit een sportief gezin en deed fanatiek aan voetbal en atletiek. Na een studie Bestuurskunde werkte hij als spoorbeheerder bij ProRail. Na zijn tijd in de gemeenteraad van Nijmegen kwam hij in maart 2017 in de Tweede Kamer voor D66. Samen met zijn vriend Sjoerd en hun lieve hond Muja woont hij in het rustige Ubbergen, vlakbij Nijmegen.

Je staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij? 
D66 is dé partij die werk maakt van gelijkwaardigheid en zich sterk maakt voor de rechten van de LHBTI+ gemeenschap. D66 vindt dat iedereen pas vrij is als we allemaal onszelf kunnen zijn. Dat doen we door racisme en discriminatie te bestrijden en ons in te zetten voor de emancipatie van mensen die nog te vaak worden achtergesteld in de maatschappij.
  
In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk? 
Het zou eigenlijk geen rol moeten spelen in je werk als politicus, maar helaas komen er vaak vervelende reacties op sociale media. Ik spreek me regelmatig uit tegen haat en tegen homofobie die nog altijd bestaat in de samenleving. Op de dag tegen homofobie in mei vorig jaar heb ik een aantal haattweets voorgelezen die ik regelmatig krijg toegestuurd. Het laat zien dat zo’n dag er niet voor niets is en dat homofobie nog steeds en ook in Nederland te vaak voorkomt.

 Waarom ging je de Tweede Kamer in?
De Tweede Kamer is de plek waar je de meeste invloed kunt uitoefenen op het beleid dat wordt gevoerd in Nederland. Daarom is het zo belangrijk dat de Tweede Kamer en ook de overheid een goede afspiegeling zijn van de samenleving. De afgelopen jaren was ik naast fractievoorzitter druk bezig met Europese Zaken en klimaat. Dat zijn belangrijke onderwerpen voor D66.

Ook voel ik me verbonden en wil ik deel zijn van de strijd tegen discriminatie. De politiek kan de voorwaarden stellen waarbinnen mensen in Nederland vrijer zijn. Maar als net over de grens jouw rechten niet gelden, dan ben je nog steeds niet werkelijk vrij. Daarom werken we ook in Europa aan gelijke rechten voor LHBTI+’ers.
 
Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie? 
De afgelopen jaren is er al veel bereikt en er is steeds meer aandacht voor de positie van LHBTI+’ers. We hebben een wetsvoorstel ingediend om LHBTI+’ers en mensen met een handicap te beschermen in Artikel 1 in de Grondwet. Ook hebben we ervoor gezorgd dat transgender en intersekse personen nu beter beschermd worden in de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

Dat betekent natuurlijk nog niet dat er geen discriminatie meer is, maar wel dat mensen een beroep kunnen doen op een wet die er voor hen is. De komende jaren hebben we nog veel meer plannen om de rechten van LHBT+’ers in de wet vast te leggen, beter onderwijs te geven over seksuele diversiteit en het harder aanpakken van discriminatie door speciale discriminatierechercheurs te introduceren. 


Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?

Om werk te maken van onze plannen willen we het kabinet leiden met Sigrid Kaag. Alle lezers die mij en mijn ideeën een warm hart toedragen zouden me kunnen helpen als ze tenminste een van hun vrienden of familieleden overtuigen om hun stem deze keer aan D66 te geven. We hebben een unieke kans om het nu eens echt anders te gaan doen in Nederland. Ik hoop dat Nederland ons die kans gunt.
 
Wat heb jij over 4 jaar bereikt? 
Dan hebben we Nederland weer teruggebracht naar waar het moet zijn: in de top van de meest vrije en gelijkwaardige landen, waar we weer met trots kunnen meedingen om de titel Gay Capital of the World en in de kopgroep staan van klimaatlanden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.