Gaykrants Boekenplank: van hartverscheurend debuut tot socialite Koen Kardashian

Op de boekenplank van februari staan weer de nieuwste boeken waarin LHBT+ een rol speelt en/of een boek waarvan de auteur (m/v/x) een LHBT+achtergrond heeft. Vanaf nu werken we nauw samen met de Eindhovense boekhandel Van Piere die alle besproken uitgaven in de kast heeft staan.

Tekst: Paul Hofman

Een boek dat er deze maand uitspringt is Shuggie Bain van Douglas Stuart. Een droomdebuut dat ongetwijfeld een klassieker wordt. Wist je overigens dat Gaykrant regelmatig boekenwinacties heeft? Houd dus vooral onze social media in de gaten!

1 | In Zijn ogen geen zondaar – Jolanda van der Lee | Amsterdam University Press

Vol zelfvertrouwen schrijft een arts in 1870 aan De Geneeskundige Courant dat zijn liefde voor mannen geen ziekte is zoals de krant had beweerd. Maar wat dan wel? Daar breekt hij zich het hoofd over. Hij noemt zichzelf ‘een mensch met het lichaam van een man en de ziel eene vrouw’. Voor medici is hij een ‘contrair sexuaal’: de negentiende-eeuwse verzamelterm waar ook ‘gevallen van homosexualiteit’ onder vallen. Medische tijdschriften bespraken voor het eerst de normafwijkende liefdesverlangens en publiceerden teksten van ‘contrair sexualen’. Dit boek vertelt het verhaal van vijf homoseksuelen en transgender personen en hun relatie met God.

‘Verhelderend, wetenschappelijk goed onderbouwd, vijf indrukwekkende verhalen,’

 

2 | Shuggie Bain – Douglas Stuart | Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Hugh ‘Shuggie’ Bain brengt in de jaren tachtig zijn jeugd door in een vervallen sociale huurwoning in Glasgow. Agnes, zijn moeder, is alles voor hem. Zij behoudt haar trots door er altijd goed uit te zien. Toch zoekt ze steeds vaker troost in de drank. Intussen probeert Shuggie uit alle macht normaal te zijn, ook al ziet iedereen dat hij ‘anders’ is dan andere jongens. Agnes steunt haar homoseksuele zoon, maar haar verslaving begint alles te overschaduwen, zelfs de liefde voor haar Shuggie. Het is het autobiografisch debuut van een schrijver waar je absoluut meer van gaat horen. Winnaar van The 2020 Booker Prize.

‘Prachtig debuut, verhaal raakt je als een mokerslag, uitzichtloosheid is het sleutelwoord in deze roman, hartverscheurend en beklemmend, rake typeringen van de tijd, de stad en de mensen, met vaart en humor geschreven, absolute aanrader’

 

3 | Gelukkig verloren – Mijn leven als Koen Peter Kardashian – Mireille van Hout | A.W. Bruna uitgevers – Lev Boeken

De hoofdpersoon wordt geboren als Koen Peter van Dijk in 1992. Hij groeit op in Bleiswijk, vlakbij Rotterdam, de stad die ten grondslag ligt aan zijn nu al bewogen leven. Via deze stad, Parijs, Milaan, Londen. Ibiza en ook Amsterdam leren we dat er een donkere sluier hangt om het glamoureuze en hysterische leven dat hij als socialite en presentator op social media leidt. Traumatische gebeurtenissen, een leven vol luxe, feesten, drank en drugs en vooral wilde verhalen wisselen zich in rap tempo af, maar ten koste van wat en waar komen de keuzes die hij maakt vandaan? In dit boek maakt Koen de balans op en neemt hij de lezer mee in een hilarische , maar vooral confronterende zoektocht naar zichzelf. Kernvraag: is hij gelukkig verloren?

‘Ontwapenend, bizar, geeft een realistisch inkijkje in Koens wereld, toont wat een trauma (verkrachting ) met iemand doet, oprecht maar ook rauw en heftig verhaal, boek komt diep bij je binnen’

 

4 | Leugen & Waarheid – Bas Heijne | Uitgeverij Prometheus

In dit boek gaat de auteur op zoek naar het verhaal achter het dagelijkse rumoer en de krantenkoppen. Hij sprak met internationaal bekende denkers en wetenschappers over grote kwesties die het debat in onze tijd bepalen. Samen vormen deze gesprekken een diepgravend portret van een chaotische en verwarrende eeuw.

‘Verrassende inzichten, scherpe analyses, diepgravend, zet je aan tot denken’

 

5 | Het Reptielenfonds – Vinco David | Batavia Publishers

Wout, leraar geschiedenis, wil graag kinderen helpen. Dit ideaal wijkt voor een obsessie met geld als hij daaraan heeft geroken. Hij valt voor de op het oog materialistische bankier Reinier. Deze keert zich juist af van het grote geld wanneer hij ziet hoe dit iedereen corrumpeert. De romantisch begonnen relatie is gedoemd te mislukken. Wout probeert een nieuw leven op te bouwen in Suriname en komt daar, ver van Nederland, tot het inzicht hoe het zo heeft kunnen misgaan. Een roman waarin angst, jaloezie, geld en zucht naar erkenning en moreel verval centraal staan.

“Veelzijdig, meeslepend, vol humor, krachtig, gelaagd, valkuilen liefde en hebzucht goed belicht, in een ruk uitgelezen, The Wolf of Wall Street revisited in gay versie’

Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsored door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.