Tom van den Nieuwenhuijzen | Groenlinks

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Tom van den Nieuwenhuijzen groeide op in een warm Brabants gezin in het Limburgse Weert. Vanaf zijn 18e woonde hij in Eindhoven en sinds 2017 in Utrecht.

Redactie: Marene Elgershuizen

Je bent parlementslid voor GroenLinks en wederom kandidaat, waarom deze partij?
Er zijn twee dingen die mij drijven in mijn leven en in mijn politieke werk: Iedereen moet zichzelf kunnen, mogen en durven zijn en zijn of haar dromen kunnen najagen. Ik sta voor een einde aan de “doe maar normaal dan doe je gek genoeg” –mentaliteit. Onze maatschappij is immers gebaat bij diversiteit, niet bij een grijze massa.

Daarnaast hebben we onze aarde geleend van onze kinderen en kleinkinderen en moeten de aarde dan ook beter teruggeven van wie we haar geleend hebben: diverser en duurzamer. Daar moeten dan ook al onze maatschappelijke activiteiten op gericht zijn. Bij GroenLinks vond ik de verbondenheid tussen deze persoonlijke drijfveren en de doelstellingen van de partij.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Door een roze bril naar vraagstukken kijken brengt andere perspectieven die een beeld in de fractie veel diverser en daarmee beter maakt. Door mijn identiteit en mijn ervaringen mee te nemen in mijn politieke werk, kan ik beter mijn werk doen.


Welke onderwerpen spreken je het meest aan om aan te werken?
Ik ben nu Tweede Kamerlid en merk dat je daar niet alleen met het maken van wetten en regels, maar vooral ook door het normaliseren van onze diversiteit het verschil kunt zijn. Ik ben heel open over wie ik ben en hoe mijn thuissituatie er uit ziet. Mensen weten dat ik een homoseksuele polyamoreuze relatie heb met twee mannen en dat we met zijn drieën samenwonen.

Door dat als “gegeven” te presenteren en vanuit dat perspectief je werk te doen stel je nieuwe normen en kan ik me uitspreken. Daarmee kan ik een grote bijdrage leveren aan het stellen van een nieuwe “norm” waarin de diversiteit van onze gemeenschap genormaliseerd wordt.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Te veel om op te noemen. We moeten echt zorgen dat de diversiteit van onze gemeenschap een plek heeft in onze maatschappij zonder dat iemand zich hoeft te verstoppen voor wie die is. Daarnaast zijn er wettelijk ook nog veel zaken te regelen rondom ouderschap voor regenbooggezinnen en het erkennen van relaties door de wet en fiscaal die anders zijn dat de 1-op-1 norm. De overheid hoeft niet te bepalen hoe ieders relatie er uit ziet.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
GroenLinks is klaar om te regeren en het wordt nog eens tijd ook. Een progressieve coalitie met een sterk links blok is waar ons land nu behoefte aan heeft, zodat we sociaal, met oog voor elkaar en voor toekomstige relaties, ons uit de corona crisis kunnen investeren en samen een nieuw Nederland kunnen bouwen.

Wat heeft voor jou persoonlijk de hoogste prioriteit?
Mijn hoogste prioriteit is dat iedereen in Nederland, vanuit zijn eigen identiteit, zichzelf kan, mag en durft te zijn en niet bang hoeft te zijn voor de maatschappelijke reactie of geweld. En ik blijf knokken tot we dat bereikt hebben in Nederland.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Tom van den Nieuwenhuijzen | Groenlinks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.