Polyamoreuze Barbara: “vrouwen of mannen? Gewoon vrouwen én mannen”

The picture shows three people in a polyamorous relationship. It was taken within a research project at the University of Vienna titling "Polyamory in media, social and identity perspective".

Sinds drie jaar werkt Barbara* (29) als maatschappelijk werker in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Een wijk met tal van problemen. Na de corona-crisis is het aantal aanvragen voor de Voedselbank er verdubbeld. Toch benadrukt ze dat het als een knusse, oude en ons-kent-ons buurt ervaart. Barbara vertelt openhartig over haar werk, leven en seksualiteit. “Mijn leven is een never ending rolllercoaster.”

Tekst: Paul Hofman
Foto: Boxflip/Wikimedia Commons

Stoer
Precies op tijd komt ze aanlopen. Blond haar, bruin gezicht en met een open gezichtsuitdrukking. Al snel praat ze honderduit. Zelf heeft ze in alle opzichten het beste van twee werelden. “Ik woon in Haarlem maar werk in Amsterdam. Na mijn opleiding maatschappelijk werk ben ik begonnen in Haarlem, daarna Zuidoost maar dat beviel me niet. En daarna Zuid. “In de avonduren is de wijk heel anders dan overdag. Zo verschillend en dat maakt het leuk.” Eigenlijk een dorp omringd door de oude en drukke binnenstad, bedoelt ze. Over haar werk: “Ik vind het een voorrecht om mensen in een moeilijke situatie te ondersteunen.”

Complex
Veel complexe problemen krijgt ze op haar bordje. Voor Barbara is het is een grote uitdaging deze op te lossen. “Nadat de corona-maatregelen ingingen, besloot ik twee dagen in de wijk te gaan werken en twee dagen vanuit huis.” Op haar vijftiende merkt ze dat ze aangetrokken wordt tot vrouwen. “Ik kan nog goed voor de geest
krijgen dat ik de juf op de lagere school wel erg leuk en spannend vond. Ik kreeg de kriebels van haar. Mijn coming-out was lastig. Mijn ouders scheidden toen ik jong was. Ik bleef bij mijn moeder wonen en in die tijd had ik geen contact met mijn vader. Toen ze er achter kwam dat ik op vrouwen viel, liet ze duidelijk merken dat ze het hier niet mee eens was.” Barbara heeft dan een vriendinnetje waarmee ze alles deelt. “Het was mijn eerste verkering. Wat een heerlijke verliefdheid.” zegt ze dromerig.

“Het is een voortdurend avontuur”

Barbara’s moeder steekt haar afkeer van haar lesbisch-zijn niet onder stoelen of banken. Barbara kijkt verdrietig. “Voor haar was het zo verkeerd.” Barbara wordt van de ene naar de andere instantie gesleept die haar duidelijk maakten dat haar lesbische geaardheid verkeerd en zondig was. “Echt, alle registers heeft ze opengetrokken om mij in een hetero-richting te duwen.” Haar moeder zat bij alle gesprekken die ze moest voeren met de hulpverleningsinstanties. “Ze probeerde iedereen voor haar karretje te spannen om mij te genezen.” Zelf heeft Barbara nooit een probleem gemaakt dat ze anders is. “Het was nu eenmaal zo.”

Softbal
Barbara houdt van softballen. Tijdens een training van haar team ontmoet ze haar eerste vriendinnetje. “We zaten in dezelfde selectie van het Nederlands team.” Al snel vormen ze een hecht stel.” Na een tijdje strandt de relatie. Daarop volgt een langdurige relatie van twee jaar met een nieuwe liefde. Of iemand er ooit een probleem van hun lesbisch zijn heeft gemaakt? “Nee, nooit. Alleen mijn moeder.” Barbara is nog jong als ze het huis uitgaat. Als ze haar vader vertelt dat ze op vrouwen valt, reageert deze lachend. “Dan kun je in ieder geval niet zwanger worden.”

“Ik kleur buiten de lijntjes”

Ze grinnikt als ze daar terug aan denkt. “Het was een warm bad, in tegenstelling tot de koude douche van mijn moeder.” De band met haar vader wordt sterker, die met haar moeder wordt verbroken. Tot op de dag van vandaag heeft ze geen contact meer met haar moeder.

100 procent?
In 2013 gaat ze naar een popfestival. Dat zal haar leven onverwacht helemaal op zijn kop zetten. Tot dat moment is ze er honderd procent van overtuigd dat ze lesbisch is. Op een man vallen was zeker geen optie. Toch gebeurt dit tot haar grote verbazing. “Hij zei heel gewaagd tegen mij toen hij me zag letterlijk ‘jij wordt van mij’. Wow, wat een man met ballen dacht ik. Ik vond hem wel interessant. “ Na een paar ontmoetingen valt ze als een blok voor hem. We kregen iets, maar ik merkte tegelijkertijd dat ik daar wel moeite mee had. De vraag waar ik mezelf mee pijnigde was: wie was ik dan? Twijfels over identiteit maar ook direct een hechting met het geslacht waarvan ik dacht dat ik daar nooit op zou vallen.” Nu woont Barbara alweer vijf jaar samen met de jongen van het feest.

Meer dan seks
Dan: “Ik was er eigenlijk snel over uit: ik ben bi. Zo kwam ze twee jaar geleden een interessante vrouw tegen. Opeens kwamen die gevoelens voor vrouwen weer naar boven. Dat was best moeilijk. Want was zou mijn vriend hiervan vinden? Ook was ik er niet open over waardoor ik niet lekker in mijn vel zat. Bovendien loopt het contact met deze vrouw niet zoals het zou moeten; het wordt een lijdensweg van aantrekken en afstoten. “Deze situatie was niet gezond voor mij. Met veel verdriet heb ik een einde gemaakt aan het contact.” Barbara zucht diep. “Voor haar draaide de relatie alleen maar om seks, voor mij betekende het meer.

“Liefde overwint alles”

Polyamorie is meer dan seks, het is een band die je voor langere tijd met iemand aangaat. Al wist ik toen nog niet dat het zo heette. Na een gesprek met een seksuoloog die mij de magische vraag stelde of de liefdes naast elkaar konden bestaan. En mijn partner Bernd vindt het goed, we zijn er open over naar elkaar. Ik raad iedereen die deze gevoelens heeft, er niet voor weg te lopen maar juist onder begeleiding zoals wij er naar kijken.” Ze is het perfecte voorbeeld dat verliefd zijn op een vrouw maar samen met een man zijn mogelijk is.

Open
Je houdt van een man, bent verliefd op een vrouw en hebt seks met beiden, dat is het in het kort. In hoeverre kan jaloezie een rol gaan spelen? “Met Bernd heeft ze nauw overlegd of polyamorie past in hun relatie. “Een open relatie is puur gericht op seksueel gebied. Voor mij is contact met een vrouw meer dan dat. Bernd is geweldig; hij is heel eerlijk en oprecht en ik weet wat ik aan hem heb. En dat heb je nodig als deze vorm van relatie wilt hebben, overigens ook van de andere partner waar je een date mee hebt.” Haar advies: “Voorkom dat iemand wordt gekwetst. Ook dat blijft een moeilijk iets maar weet dat je relatie ervan groeit en jezelf ook.”

polyamoriesymbool

 

Vervolgt: “Je staat aan het roer en komt er echt voor uit wie je bent. Het heeft niets te maken met de relatie met je vaste partner.” Vanuit haar professionele rol ziet ze vaak mensen vastlopen in het leven. “Juist omdat ze ervan weglopen en dingen diep opbergen. “Dit is zo zonde want dan leid je het leven niet vanuit je ware ik.”

“Openheid is zó belangrijk”

Benadrukt: “Stevig in je schoenen staan, open communiceren en altijd eerlijk zijn, daar draait het om. Nu zie ik van een afstand hoe moeilijk de zoektocht is naar wie je bent en dat je een sterke persoonlijkheid moet zijn om dit proces in te gaan.” Soms ingewikkeld maar altijd een uitdaging, verzekert ze. “Ik zou niet anders willen. “Ik ga door tegen beter weten in.” Op de valreep: “We zullen zien of er in de toekomst een vrouw op mijn pad komt.”



Wat is polyamorie eigenlijk? Letterlijk betekent het meervoudige liefde. Het draait om het hebben van meerdere liefdesrelaties waarbij alle betrokken partijen op de hoogte zijn en ermee instemmen. Polyamorie verschilt van een open relatie, waarbij je alleen de seksuele exclusiviteit loslaat. Het kan de vorm aannemen van een driehoeksverhouding (drie partners in een gelijkwaardige relatie), een gesloten V (een persoon met twee partners) of beide mensen die er relaties bij hebben. Of het een geaardheid is, daar lopen de meningen over uiteen. Polyamorie valt onder de noemer consensuele non-monogamie. Bekende voorbeelden zijn ondermeer schrijver Arthur Japin en hoofdredacteur van l’Homo Oebele van der Meulen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.