Leegte leidt tot Liberation Pride in Arnhem

Tekst: Paul Hofman

Deze week maakte de Stichting Liberation Pride Arnhem bekend dat in 2022 een Arnhemse Pride gaat plaatsvinden. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de totstandkoming. Het draagvlak binnen de Arnhemse LHBT+ gemeenschap en de politiek blijkt groot te zijn. Gaykrant heeft een gesprek met de voorzitter Ron Roumen (56). Wordt het een exclusief ‘homofeestje’ of juist niet?

In het dagelijks leven is hij acteur en theaterproducent. Sinds kort ook initiatiefnemer en kartrekker van de Liberation Pride Arnhem. Daarbij wordt hij ondersteund door een aantal andere bevlogen medestanders.

Leegte

Binnen de LHBT+ gemeenschap ontdekte ik in Arnhem een leegte. Er is een COC en met enige regelmaat worden in een plaatselijk jongerencentrum queer activiteiten georganiseerd. Maar echt sprake van synergie en verbinding is er niet.
Jonge en oudere (voornamelijk) gay mannen ontmoeten elkaar in Café Colours, het enige open minded café van Arnhem. Ook ik ben daar regelmatige bezoeker. Naarmate ik ouder word voel ik steeds sterker de behoefte om de verbinding tussen de verschillende generaties en groeperingen te zoeken. Ik ben niet zo zeer activistisch maar zet wel graag in op een open discussie met als doel de verbinding tussen de queer gemeenschap en de rest van de Arnhemse bevolking te stimuleren.”

Eilandje

Het idee ontstond tijdens coming-out dag vorig jaar, vertelt hij. “Toen organiseerde de gemeente Arnhem een bijeenkomst waarin de vraag werd gesteld hoe zij zichtbaarder zou kunnen worden richting de LHBT+ gemeenschap. Na overleg met diverse verenigingen en clubs die al actief zijn , maar ieder op hun eigen ‘eilandje’ opereren, is besloten de krachten te bundelen en te komen tot een Pride Arnhem.”

“We willen het hokjesdenken bestrijden”

Meer dan hijsen

Je gaf aan dat het geen exclusief ‘homofeestje’ moet worden.  Waarom niet? “Wij willen het hokjesdenken bestrijden. Pride Arnhem is er voor iedereen die te maken heeft met uitsluiting en/of veroordeling op basis van geslacht, ras, seksuele geaardheid, handicap of afkomst. Liberation Pride Arnhem heeft dus ook plek voor onder meer vluchtelingen, religieuze groeperingen, gehandicapten, ouderen en Black Live Matters.”

Maar bestaat die behoefte er eigenlijk wel? “Onze stad is reeds geruime tijd een regenboogstad. Maar méér dan een formaliteit en het hijsen van de regenboogvlag op specifieke dagen gebeurde er niet.”

Voortrekkersrol

Een tekortkoming vindt hij. “We zijn dan ook erg blij met het initiatief van de gemeente om met name de LHBT+ gemeenschap op te roepen om mee te denken over zichtbaarheid om tot acceptatie te komen. Hierin heeft zij een voortrekkersrol gespeeld.”

Met het organiseren van de Pride in 2022 hoopt de stichting de queer gemeenschap te activeren. “Nu zijn er té weinig gelegenheden waar de gemeenschap elkaar kan ontmoeten en verbinden. Daar willen we met de Pride verandering in gaan brengen.” Over twee jaar zal Pride Arnhem zal plaatsvinden. Waarom dan pas? “Eigenlijk heel simpel. Ik wil een stabiele en krachtige organisatie die niet bij de minste of geringste tegenslag weg geblazen wordt.” Roumen neemt een voorbeeld aan steden met andere Prides als Amsterdam, Utrecht, Enschede en Geldrop.”

Solide

Ron bruist van de ideeën. “Ik wil eerst een solide budget genereren zodat we onze plannen op een degelijke manier tot uitvoer kunnen brengen. Dat kost tijd. We zijn vol bezig met de opzet van een businessclub naar het model van de Pride Amsterdam. Uiteindelijk streven we naar een financieel onafhankelijke positie.” Over één nacht ijs wil hij absoluut niet gaan. “De meeste mensen binnen het bestuur hebben ook reguliere banen, daarom nemen we ruim tijd om alles voor te bereiden.”

“Door verbinding nuanceren we onze visies”

Andersom

Wat maakt de Liberation Pride Arnhem anders? “De Liberation Pride Arnhem is geen organisatie die eenmaal per jaar een feest organiseert. We gaan het hele jaar door (vanaf begin volgend jaar) activiteiten organiseren in de wijken van Arnhem.” Van Klarendal tot Presikhaaf,” zegt hij. “We gaan naar de mensen toe en steken onze hand uit. Inzicht en transparantie zijn daarbij de sleutelwoorden. Onze gemeenschap wil naar buiten treden en dat doe ik niet alleen door met bijvoorbeeld een Pride Walk door de Arnhemse binnenstad de bevolking de gelegenheid te geven naar ‘homo’s te kijken’ maar juist andersom. Zo kunnen we diepgang en inzicht geven.”
Daarmee zeg ik niet dat we meningen willen veranderen maar wél door verbinding visies te nuanceren.” Onze Pride moet van héél Arnhem worden, benadrukt hij.

“Meer dan kijken naar homo’s”

Meer weten? Kijk op www.liberationpride.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.