Mans genoeg

Op maandag 27 juli om 20u30 wordt – ter gelegenheid van de opening van Pride – de documentaire ‘Mans genoeg’ uitgezonden op NPO3. Naar aanleiding van het vroegtijdig overlijden van Saïd stelt Jan Kooijman zich in deze documentaire door middel van diverse interviews de vraag hoe het met de acceptatie (of emancipatie) van homoseksualiteit in Nederland gesteld is. 

Al is het mij bij dit schrijven nog niet duidelijk of en hoe mijn interview de eindronde van de editing van de documentaire heeft gehaald, vond ik het een eer hieraan mee te hebben kunnen werken. 

De gesprekken met het productieteam, waarbij ik eigen ervaring kon afwisselen met theoretische, (intercultureel)  pedagogische kaders, waren prettig en hebben zeker bijgedragen aan de verwerking van het verdriet om Saïds plotselinge verscheiden. 

Afgelopen 4 juli namen wij met een mooie en intense ceremonie in de Oranjekerk te Amsterdam afscheid van Saïd. Deze afscheidsceremonie vormt de basis en het vertrekpunt voor de documentaire. Alle geïnterviewden waren daar aanwezig. Meerdere interviews – waaronder dat met mij – zijn op vrijdag 3 en zaterdag 4 juli in of in de buurt van de Oranjekerk opgenomen.

En zo werd de viering van het verdrietige levenseinde van Saïd tevens een startsignaal. 

De documentaire is bedoeld als openingsfilm voor Pride 2020, maar is ook bedoeld voor (toekomstige) LHBT+ers die – alleen of met hun omgeving – met hun coming-out bezig zijn. Het is een documentaire die op elke school – openbaar én bijzonder – en op elke jeugdvereniging vertoond zou moeten worden. 

Of het coming-outproces nu gladjes of moeizaam verloopt: deze documentaire kan daarbij helpen. Hij herbergt verhalen van mensen die allemaal op hun eigen wijze met (hun) homoseksualiteit aan de slag zijn gegaan. Oud. Jong. Gelovig. Niet-gelovig. Allochtoon. Autochtoon. Nederlander. Marokkaan. Homoseksueel. Heteroseksueel. 

Frictieloos. 

Of met strijd. 

“Jouw strijd zal nimmer voor niets geweest zijn.”

Zoals wij – zijn Gay Community – het in de overlijdensadvertentie van Saïd reeds geschreven hebben: “Jouw strijd zal nimmer voor niets geweest zijn.”

Waarvan middels Mans Genoeg akte. 

———————————————————————————————————————————————

Klik hier voor het persbericht.

———————————————————————————————————————————————

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.