Tim Medaets | ProfieLHBT+

Mijn naam is Tim Medaets. Ik ben 23 jaar en ik kom uit Dronten waar ik opgroeide met mijn lieve ouders en zusje. Op mijn 18de kwam ik naar Amsterdam waar ik ging samenwonen met mijn vriend met wie ik nu 6 jaar samen ben. Als 17-jarige ben ik uit de kast gekomen naar mijn ouders, zusje en familie als transgender, wat zij volledig accepteerden. Na verschillende trajecten ben ik erachter gekomen dat gender voor mij een niet zo’n belangrijke rol speelt.

Ik heb gestudeerd aan het Groenhorst College te Lelystad. Daar deed ik bloemstyling. Daarna heb ik ruimtelijke presentatie gestudeerd op het Cibap in Zwolle. Na een aantal tussenjaren waarin ik heb gewerkt als visual merchandiser bij de Bijenkorf,  start ik na deze zomer met de opleiding Kunst en Economie aan de HKU. Mensen kunnen mij ook kennen als Candy Cottoncandy. Als Candy ben ik betrokken bij verschillende evenementen en groepen binnen de regenboog community en probeer ik de wereld een beetje mooier te maken.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Wanneer ik mijzelf mag omschrijven in verschillende karaktereigenschappen, kom ik het eerst op betrokken. Mensen kunnen altijd bij mij terecht voor advies, gesprek, gezelligheid of een luisterend oor. Ik houd ervan mensen te kunnen helpen. Ik ben zorgzaam, enthousiast, creatief en lief.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Als tiener was ik idolaat van Katy Perry. Nu draag ik elke dag een wijsheid bij mij die een arts aan mij gegeven heeft op de genderpoli van het VU Medisch centrum. Hij hield zijn handen schouderbreed voor zich en zei: “Kijk, mijn ene hand is de man en mijn andere hand is de vrouw. Zie je hoeveel ruimte hier tussenin en omheen zit? Je kan naar links (dichter bij de mannelijke kant) en je kan naar rechts (dichtere bij de vrouwelijke kant). Jij mag zelf bepalen waar je staat. Je kan van links naar rechts, je kan van boven naar beneden en buiten deze kaders is nog zo veel meer ruimte. Jij hoeft niet in een hokje te passen. Jij bent jij en bepaalt zelf waar je wilt staan of wat je voelt.”

Deze woorden hebben mijn leven veranderd. Deze woorden neem ik dagelijks met mij mee. Daarom denk ik dat deze arts een van de grootste voorbeelden in mijn leven is.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Zoals ik hierboven heb beschreven, vind ik het niet echt nodig om een gender op alles en iedereen te plakken. Het is makkelijk in deze maatschappij – dat geef ik eerlijk toe – en ik identificeer mijzelf dan ook als man die op mannen valt.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee, helemaal niet. In mijn ogen is het gek dat gender zo’n belangrijke rol speelt in onze maatschappij. Qua seksualiteit heb ik niet het idee dat ik mijzelf profileer naar anderen toe. Al heb ik het idee dat mensen het vrijwel gelijk doorhebben na een ontmoeting met mij. Ik maak er geen geheim van dat ik een relatie heb met een man. Ook niet in situaties waar ik mij niet veilig voel. Mensen moeten hier maar aan wennen en als ze het niet van mij horen, van wie dan wel? Gelukkig heb ik nog nooit een nare reactie hierop gehad. Ik heb ooit een keer verzwegen dat mijn vriend en ik een relatie hebben. Daar heb ik tot op de dag van vandaag spijt van.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Het innerlijk. Ik snap dat dit heel cliché klinkt maar het is echt zo in mijn geval. Ik val op de eerste plaats op innerlijk. Een leuk uiterlijk is leuk meegenomen, maar wanneer je van binnen onaantrekkelijk bent dan straalt dit voor mij door naar de buitenkant.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

De vrijheid van het zijn. Ik kan compleet mijzelf zijn naar mijn omgeving en alleen deze gedachte al, maakt mij zo gelukkig! Geen geheimen, geen angst en een relatie met de man van mijn dromen.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Is mijn geval is dat met angst over straat gaan. Ik ben persoonlijk elke dag bang wanneer ik de straat op ga. Alleen of hand in hand met mijn vriend. Het idee dat je continu wordt aangestaard, dat de kans er is uitgescholden te worden of op fysiek geweld is zo vermoeiend.

Helaas heb ik dagelijks last van deze angst en onrust in mijn lichaam dat er iets kan gebeuren. Toch denk ik er niet over om mij neutraler te kleden of de hand van mijn vriend los te laten. Ik doe dit voor mijzelf en de mensen om mij heen. Niet eens voor acceptatie, want ik ben er nou eenmaal. Ik besta. Maar ik doe het vooral om aan andere mensen die buiten de heteroseksuele norm vallen te laten zien, dat ze niet alleen zijn.

Maar – ik geef eerlijk toe – in angst leven is heel vermoeiend.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik zet me altijd in om de acceptatie voor de regenboogcommunity te bevorderen. Zo ben ik vrijwilliger bij TransAmsterdam. Daar ben bij verschillende evenementen betrokken als organisator, zowel als Tim als mijn drag alter-ego Candy Cottoncandy. Ook zelf ben ik nu een groot project gestart. Ik wil Amsterdam vol regenboogvlaggen hangen, naar aanleiding van het toenemende homogeweld en de annulering van bijna alle Pride-evenementen. Door middel van papieren regenboogvlaggen die mensen zelf, met behulp van nietjes aan lantaarnpalen bij hun in de buurt kunnen bevestigen en op deze manier Amsterdam te hullen in de regenboogkleuren. Door donaties op mijn GOFUNDME profiel of door het kopen van een regenboogbox gevuld met regenboog artikelen, steun je mijn idee en hoop ik mijn doel waar te mogen maken!

Ik denk dat wij als community samen sterk staan en samen een boodschap kunnen uitdragen naar iedereen in Amsterdam, in Nederland en in de wereld door een stad te kunnen hullen in regenbogen. Zodat niet alleen de stad er mooier uitziet, maar ook om te laten zien aan iedereen dat ze niet alleen staan en het onderwerp onder de aandacht blijft.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik wil niet herinnerd worden om wie ik ben, maar om de dingen die ik gedaan heb om het leven van mensen een stukje beter, mooier en gelukkiger te maken.

10) Wat is je motto?

Wees niet bang om fouten te maken, je hebt maar één leven, LEEF het.

www,gofundme.com


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Foto Candy: Different by Suus

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Tim Medaets | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.