Crisis, dus… Spijkerbar Amsterdam

Door de coronacrisis zijn in de afgelopen weken veel zelfstandige ondernemers in een klap hun klandizie en inkomsten kwijt. Waar Ahold keihard casht, hebben het MKB en zzp’ers vaak het nakijken. Hoe gaat het met onze roze ondernemers en organisaties? In deze editie van ‘Crisis, dus…’ aandacht voor Steven Koudijs, de kersverse eigenaar van De Spijkerbar, het oudste ononderbroken nog bestaande gay café van Amsterdam: “Mijn bedrijf bestond in januari nog niet, dus de NOW is afgewezen. Ik betaal de werknemers nu voor 100% uit eigen zak.”

Redactie: Marene Elgershuizen

Wat voor onderneming heb je?

Spijkerbar Amsterdam in de Kerkstraat is het oudste ononderbroken nog bestaande gay café van Amsterdam. We hebben gemiddeld 4 man personeel en we tekenden het koopcontract op 1 maart 2020 met de bedoeling om op 1 april 2020 te openen. Toen was het café echter op last van de overheid gesloten.

Het is een typisch bruin en lokaal gay café met een rauw randje. Amsterdammers komen poolen en vrienden ontmoeten voor een drankje en goede (niet commerciële) muziek. Bier en jenever cola zijn bestsellers, zeker tijdens de dagelijks happy hours. We hebben plannen voor een ‘upgrade’ van de bar, met bijzondere whiskey’s en een of twee goede wisselende cocktails.

Ik zie het niet zitten om anderhalve meter afstand te bewaren tussen iedereen, dan kun je evengoed thuis blijven.

Wat doe je nu anders qua verkoop, pas je je aan en hoe?

Nu verkopen we helemaal niets. Ik onderhandel met met leveranciers om gunstiger in te kopen om straks een iets hogere marge te kunnen behalen zonder de prijzen voor de getroffen consument te moeten verhogen, maar of dat lukt is nog afwachten. Ik zie het in dit gay café niet zitten om anderhalve meter afstand te bewaren tussen iedereen, dan kun je evengoed thuis blijven.

Hoe gaat het met jou en je personeel?

Ik heb personeel overgenomen. De NOW regeling word getoetst aan de salariskosten die je had in januari 2020. Aangezien mijn bedrijf in januari nog niet bestond is de NOW afgewezen en moet ik de werknemers nu voor 100% uit eigen zak betalen. Dat is het grootste drama, naast de huurlasten. Ik heb geen inkomsten, zojuist een enorme investering gedaan in overnamesom waarvoor rente en aflossing betaald moet worden. Dus hoe zorg je voor jezelf? Kop in het zand en door is de enige optie nu. Als ik de situatie rationeel zou bekijken dan is de situatie hopeloos vernield en verloren.

Mijn bedrijf bestond in januari nog niet, dus de NOW is afgewezen. Ik betaal de werknemers nu voor 100% uit eigen zak.

Wat is je link met de LHBT+ gemeenschap, hoe zet je je daarvoor in met je bedrijf?

Het is het oudste gay cafe van Amsterdam. De GayNews en GayMap zijn er opgericht en de safe sex parties tijdens de aidscrisis zijn er ontstaan (waaruit later club Church voorkwam). De link met de community is zeer geworteld in de geschiedenis. Ik probeer nu met online aanwezigheid, zoals bingo op zaterdagavond via Facebook live en zoom, de community betrokken te houden. Dat gaat verassend goed en is best leuk. Maar we kunnen niet wachten om weer over te gaan tot onze gezellige poolcompetities op zondagmiddag en andere bekende activiteiten met, voor en door de community te organiseren. Om de crisis door te komen zijn we – na 42 jaar – een beetje aan het verbouwen geslagen, waarbij onder andere een danspaal wordt geplaatst.

Wat merk je uit de LHBTI+-gemeenschap, hoe reageert jouw doelgroep?

Er is veel eenzaamheid in mijn doelgroep, met name onder singles. Ontmoetingen zijn weer moeilijk geworden. De steun onderling, ook vanuit homohoreca en instanties is echter wel aanwezig en ook verwarmend. Al vind ik het soms ook truttig, belerend, hypocriet en naïef, zoals die #nuFFniet campagne. Alsof mensen hun eigen risico’s niet kunnen bepalen. Hoever gaat mijn verantwoordelijkheid in de hele ketting van gebeurtenissen die het leven is? Dat zijn hele fundamentele vragen die we zullen moeten beantwoorden, maar de discussie is ingewikkeld en helaas vaak oppervlakkig. Hoe dan ook, het is allemaal zeker niet hetzelfde als wanneer je je vrienden en bekenden een stevige knuffel kunt geven aan de bar en te proosten op het leven.

Ik vind het soms ook truttig, belerend, hypocriet en naïef, zoals die #nuFFniet campagne.

Crisis dus, …. Hoe zie je de toekomst voor je?

Het recht op vrijheid is te grabbel gegooid ten behoeve van het recht op gezondheid. Dat zou niet mijn keuze zijn geweest. Ik hoop daarnaast dat dit van erg korte duur zal zijn en de maatregelen allemaal terug kunnen worden gedraaid. Een controlestaat ligt zomaar op de loer. Wie bijvoorbeeld nog dacht dat de publieke ruimte van het publiek was, die komt van een koude kermis thuis. Persoonlijk hoop ik dat deze crisis ertoe zal leiden dat mensen op een circulaire manier gaan denken over het leven en de dood. En dat dit ertoe zal leiden dat de grootste prestatie van de mens niet meer het product van de voortplanting is (‘oh kijk, is het geen wonder’ roept de moeder terwijl wij met 5 miljard de aarde overspoelen), maar veel meer eer behalen uit onze omgang met de natuur. In de bio-industrie en sommige wilde dierenmarkten kan niets bloeien, maar verwelkt er meer dan ons lief is.

Wil je nog wat kwijt?

Spijkerbar Amsterdam, serving the gay community since 1978. Come as you are, play as you wish.

Je kan Spijkerbar nu helpen door middel van tegoedbonnen of donaties op de website of via Helpdehoreca.nl

Je kunt ook meespelen met de hysterische bingo op zaterdag 16 mei. Bekijk het event op Facebook

www.spijkerbar.nl

Kerkstraat 4
1017 GL Amsterdam

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.