Stedelijk Museum Schiedam lanceert podcast over LHBT+ gemeenschap

Schiedam speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de LHBT+ gemeenschap in Nederland. De stad staat te boek als de plek waar Jillis Bruggeman (1750-1803) ter dood werd gebracht, vertelt Sanne van Daele, stagiair van het Stedelijk Museum Schiedam. Zijn misdaad? Hij viel op mannen. In het tweede seizoen van de podcast In Schiedam duikt Van Daele in het heden en verleden van de Schiedamse LHBT+ gemeenschap. Je kunt de podcast vanaf 15 mei 2020 beluisteren.

Van de redactie

Historisch fout

Jillis Bruggeman is de laatste persoon die in Nederland om zijn seksuele voorkeur ter dood is gebracht. De galg waaraan hij stierf, bevindt zich in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. ‘Ik vind het heel mooi dat je als gemeente iets historisch fout, recht zet’, zegt cabaretière Claudia de Breij in de eerste aflevering. Ze kreeg dit jaar de Jillis Bruggeman Penning. Dit seizoen ‘LHBTI aan de Schie’ horen we de verhalen van mensen die in het verleden lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse. We kennen ze niet. Mensen moesten hun identiteit verborgen houden, maar ze waren er wel, ook in Schiedam. Je kunt de podcast beluisteren via je podcastapp (zoekterm: In Schiedam) of via de website van het museum. Daar vind je ook seizoen 1 over de Hoogstraat, de straat waaraan het museum zit.

“Ik vind het heel mooi dat je als gemeente iets historisch fout, recht zet”

Claudia de Breij krijgt Jillis Bruggeman Penning overhandigd door Jeroen Ooijevaar, Foto: Peter Farla

Heroïsch

‘Jillis Bruggeman was ruim twee eeuwen geleden een naam die schaamte opriep’, zegt De Breij. ‘Nu heeft de naam (…) iets heroïsch.’ Ze nam op 9 maart 2020 de Jillis Bruggeman Penning in ontvangst. Die onderscheiding van de stad en de Stichting Jilles Bruggeman gaat jaarlijks naar een persoon of organisatie die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit. De datum verwijst naar de dag dat Bruggeman in 1803 de dood vond.

Gedenktegel op de Grote Markt

Roze Café

Schiedam is anno nu koploper op het gebied van LHBT+ rechten, blijkt uit de podcast. Hoe staat en stond de vlag erbij? We ontmoeten de 58-jarige Erika van Driessen Hoogland die in 2017 uit de kast kwam als trans vrouw. Erika vertelt in de podcast wat het betekent om op latere leeftijd in transitie te gaan. Ook spreken we Henk van den Broek, voormalig eigenaar van de populairste gay bar van Schiedam. Nu runt hij het Roze Café, een ontmoetingsplek voor LHBT+ ouderen.

www.stedelijkmuseumschiedam.nl 

Hoofdfoto: Jan Sluijter Photography

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.