Crisis, dus… LGBT Gay History Tour

Door de coronacrisis zijn in de afgelopen weken veel zelfstandige ondernemers in een klap hun klandizie en inkomsten kwijt. Waar Ahold keihard casht, hebben het MKB en zzp’ers vaak het nakijken. Hoe gaat het met onze roze ondernemers en organisaties? In deze editie van ‘Crisis, dus…’ aandacht voor Henk de Vries van Special Amsterdam Tours. Deze organisatie verzorgt rondleidingen in Amsterdam, waaronder de LGBT Gay History Tour. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Wat voor onderneming heb je?

Special Amsterdam Tours verzorgt rondleidingen in Amsterdam. De LGBT Gay History Tour is een van onze tours. 95% van onze gasten komen uit het buitenland. Vooral Amerikanen hebben een grote interesse in LGBT geschiedenis en verhalen. Over LGBT onderwerpen verzorgen we ook tours voor scholieren en studenten. Voor Nederlandse ngo’s en bedrijven verzorgen we bijvoorbeeld bedrijfsuitjes. We zijn zzp’ers en bestaan nu drie jaar. Ons bedrijf is eigenlijk nog in opbouw en heeft door corona wel een enorme knauw gekregen. Tours kun je eigenlijk niet anders aanbieden. We zijn afhankelijk van toeristen die naar Amsterdam komen en voorlopig zie ik dat nog niet gebeuren. Ook Nederlandse gasten gaan nog niet de straat op. Op dit moment hou ik mij vooral bezig met zichtbaar blijven en nieuwe contacten leggen en voorbereidingen treffen zodat als de toeristen komen we er helemaal klaar voor zijn.

“Liever LGBT toeristen dan Engelse dronkaards”

LGBT toeristen

Omdat we zzp’er zijn hebben we op dit moment geen inkomen, we hebben wel om bijstand gevraagd, maar na het inleveren van de benodigde documenten hebben we niets meer gehoord. Dus voorlopig is het overleven op spaargeld. Het seizoen was net begonnen en zag er zeer belovend uit en kwam toen abrupt tot een einde. Je kunt het meteen zien in de btw die je moet afdragen. Het nietsdoen in een tijd waarin je anders superdruk bent is erg vervelend, ook dat er dit jaar geen perspectief is. Ik verwacht dat het pas 2021 zal zijn dat er weer toeristen komen. Het is zaak het zolang vol te houden. Ik hoop ook dat de stad Amsterdam de gelegenheid aan zal grijpen om de LGBT gemeenschap en de LGBT business te steunen. Liever LGBT toeristen dan Engelse dronkaards. Een onderwerp waar ik mij druk over maak maar waar ik nooit weerklank voor gevonden heb.

Henk de Vries

 

Wat mij verder verbaast is dat ik nergens lees over die andere grote crises die de gemeenschap ondergaan heeft. Hiv/Aids ook een virus, de verschillen en overeenkomsten met corona. En niemand die het erover heeft of erover schrijft. Een onderwerp dat ook in de tour langskomt. Als een homo man ben ik onderdeel van de LGBT gemeenschap en de keuze van de tours komen helemaal voort uit het feit dat ik tot de LGBT gemeenschap behoor. De tours worden geboekt door LGBT’ers, de onderwerpen zijn belangrijk voor de gemeenschap. Onze insteek is dat geschiedenis ons iets leert en dat de gemeenschap heel trots kan zijn op hun geschiedenis en de vele gay iconen waaraan we inspiratie aan kunnen ontlenen. Voor charities en ngo’s verzorgen we vaak tours en ook doneren we tours als er benefiet veilingen zijn.

Wat merk je uit de LHBTI+-gemeenschap, hoe reageert jouw doelgroep?

Ik krijg vooral berichten van mensen die de tour in het verleden gelopen hebben, dat is wel heel bemoedigend. De tours worden met veel passie gegeven en dat zien de mensen en daarom krijgen we een bemoedigend woord.

“Ik denk dat de LGBT gemeenschap altijd zal blijven reizen, dat zit in ons DNA”

Crisis, dus … hoe zie je de toekomst voor je?

Ik de toekomst toch wel positief tegemoet. Ik denk dat de LGBT gemeenschap altijd zal blijven reizen, dat zit in ons DNA. Minder massatoerisme en meer echte reizigers die iets willen ervaren. Ik denk dat ons product daarbij past. Ik ben nu al bezig met 2021 alhoewel dat toch ook abstract voelt. Maar je moet door, het gaat nu vooral om dit jaar te overleven.

Wil je nog wat kwijt?

Support zou natuurlijk heel fijn zijn, donaties vind ik een moeilijk ding. Ik doe liever iets terug. Daarom wil ik beginnen met tours tot maximaal 5 personen. Samen op 1,5 meter afstand en met mondkapje lopen door prachtig Amsterdam. Ik hoop dat de Nederlandse LGBT Gay gemeenschap ook interesse heeft in hun eigen geschiedenis en denkt ik blijf in Nederland en ik ga met Henk op tour. Mocht je hetero zijn dan ben je trouwens meer dan welkom, wij discrimineren niet. Als hetero iets leren over de LGBT geschiedenis kan erg verhelderend zijn.

Volg LGBT History Tour Amsterdam via Facebook of Instagram.

www.specialamsterdamtours.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Crisis, dus… LGBT Gay History Tour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.