Crisis, dus… boekhandel Savannah Bay in Utrecht

Door de coronacrisis zijn in de afgelopen weken veel zelfstandige ondernemers in een klap hun klandizie en inkomsten kwijt.  Waar Ahold keihard casht, hebben het MKB en zzp’ers vaak het nakijken. Hoe gaat het met onze roze ondernemers en organisaties? In deze editie van ‘Crisis, dus…’ aandacht voor Marischka Verbeek en haar boekhandel Savannah Bay in Utrecht. De winkel werd opgericht in 1984 en sinds 1997 is Marischka Verbeek eigenaar. Samen met een betaalde kracht en een flinke groep van 30 à 40 vrijwilligers runt zij een zeer levendig en waardevol deel van de LHBT+ gemeenschap.

Redactie: Marene Elgershuizen
Foto: Elvin Boer

Wat voor onderneming heb je?

De boekwinkel Savannah Bay in Utrecht. Deze boekwinkel is gespecialiseerd in boeken over diversiteit, gender en LHBT-onderwerpen. We vormen ook een plek voor activiteiten en ontmoeting. Daarnaast zijn we het Pink Point Utrecht en het postadres van COC Utrecht. We organiseren veel roze evenementen, zoals Queering the City of Literature, Uit de boekenKast, regenboogouderavonden, spreekuren over seksualiteit, transgender support groepen en nog veel meer.

Welke producten deden het altijd goed, zo door de jaren?

Boeken zijn ons hart, maar die verkoop stond al een tijd onder druk vanwege de concurrentie door online winkels etc. We richtten ons de afgelopen jaren juist steeds meer op het organiseren van events en de verkoop op locatie bij festivals, congressen, lezingen elders. Dat valt nu allemaal in één keer weg, en dat betekent een daling van omzet met bijna 50 %. Voor LHBT ers verkopen we vlaggen, gadgets, speldjes etcetera en dat loopt nog steeds goed door. Dvd’s, ooit ruim 30% van onze omzet, zijn inmiddels uit het assortiment verdwenen. Iedereen streamt!

“We zijn ook bezig met een digitale vorm van onze ontmoetingsfunctie”

Wat doe je nu anders qua verkoop, pas je je aan en hoe?

Nou, we hebben een heleboel ideeën en initiatieven bedacht! Online bestellen, filmpjes van onze kasten, bezorging per fietskoerier, social media en nog veel meer. Alles om de ervaring van het fysiek winkelen zoveel mogelijk na te bootsen en bestellen/bezorgen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Verkoop op locatie – met drommen mensen en signerende auteurs aan je stand – is niet te realiseren nu, ook niet in aangepaste vorm, ik broed nog op nieuwe mogelijkheden om die omzet te vervangen. We zijn ook bezig met een digitale vorm van onze ontmoetingsfunctie, een virtueel Pink Point met chatfunctie of iets dergelijks. Dat is nog in ontwikkeling.

De winkel op Telingstraat 13, te Utrecht

Hoe gaat het met jou en je personeel?

Mijn team vrijwilligers dunde al snel erg uit, drie mensen werden ziek van wie twee hoogstwaarschijnlijk corona, die zijn dus zeer lang uit de running. Gelukkig knappen ze nu weer wat op. Veel anderen behoren tot een risicogroep en kunnen dus niet naar de winkel komen. Gelukkig kan veel werk (bijvoorbeeld de webshop aanvullen, social media berichten maken e.d.) vanuit huis gedaan worden. Omdat het vele werk met alle bestellingen ons in de winkel nogal boven het hoofd groeide, deed ik vorige week een oproepje op Facebook voor nieuwe vrijwilligers; met overweldigende resultaten, meer dan 25 mensen in een paar uur tijd!

Veel mensen uit de culturele sector, maar ook studenten en scholieren die thuis zitten en zich vervelen. Dus ik zit nu als een soort uitzendbureau klussen en diensten te verdelen, superfijn deze steun! Voor mij persoonlijk betekent deze tijd een soort back to basics. Ik was de laatste jaren steeds meer actief als programmamaker, interviewer en coach, maar dat viel allemaal weg. Nu ben ik weer puur boekverkoper en manager. De hele dag bezig met boekhouden, bestellingen en vrijwilligers, beetje saai soms maar ook wel bevredigend, want tastbaar. Rustiger is mijn leven niet geworden, integendeel, ik werk meer uren dan ooit.

“Savannah zit blijkbaar nog steeds in hun hart gebakken en ze willen dat wij blijven bestaan”

Wat merk je van de reacties uit de LHBT+-gemeenschap?

Zij steunt ons enorm, in woord en gebaar, in donaties en bestellingen en helpende handen. Het grappige is dat vooral veel mensen van vroeger ineens weer boven water komen, en ons juist nu weer willen helpen. Savannah zit blijkbaar nog steeds in hun hart gebakken en ze willen dat wij blijven bestaan. Dat is erg fijn om te merken.

Crisis, dus … Hoe zie je de toekomst voor je?

Het gaat nu nog wel, omdat we niet dicht moesten en nog een beetje financiële reserves hadden. De klanten weten ons gelukkig nog te vinden en het online bestellen neemt toe. Maar… van de winkel alleen konden wij het al nooit redden. De verkoop op locatie, mijn nevenactiviteiten als programmamaker en coach en niet te vergeten onze verhuur aan schrijfcursussen en andere activiteiten zijn onontbeerlijk voor een financieel gezond bedrijf. Die zijn voorlopig allemaal vervallen. Dus als de lock down nog lang gaat duren in de culturele sector, vrees ik wel degelijk voor ons voortbestaan.

Wil je nog wat kwijt?

Eind juni organiseren wij onze befaamde event Queering the City of Literature. Vier queer schrijvers maken een gloednieuwe tekst en verspreiden die door de stad. Deze avond wordt nu heel anders opgezet, in een digitale/virtuele variant. Mis het niet want het wordt bijzonder!

Savannay Bay steunen met shop tegoed kan hier. Online bestellen kan hier.

Speciale tip is Savannah’s Surprise, een verrassend boekenabonnement, perfect cadeau voor iemand in coronatijd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.