Barbara Oud | ProfieLHBT+

Barbara Oud (29) is van binnen een Amsterdammer, ook al woont ze in een rijtjeshuis in Purmerend. Ze leeft daar met haar vriend, twee tieners, een dreumes, en een aantal huisdieren. Ze studeerde Algemene Sociale Wetenschappen en Genderstudies en specialiseerde zich in diversiteit & inclusie. Ze is zelfstandig trainer, en voorzitter van Bi+ Nederland.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Bijna altijd kom je mij tegen met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik ben vaak vrolijk, altijd op zoek naar verbinding en ontzettend leergierig.

Daarnaast ben ik ook nogal een dwarse doorzetter. Als iets niet lukt, kan of mag, dan wil ik het alleen nog maar liever. Ik ga harder werken om het toch voor elkaar te krijgen. Ik laat me niet zo snel afschrikken door iets of iemand.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dat is een lastige vraag! Ik kijk met veel bewondering naar heel mensen. Naar wat ze doen en hoe ze dat aanpakken. Dat zijn mensen die dichtbij staan, zoals mijn vriend die keihard lichamelijk werk doet als banketbakker of mijn moeder die overspoeld wordt door een enorme hoeveelheid liefde voor mijn dochter. Maar ook bijvoorbeeld Irene Hemelaar, die zich al zoveel jaar zo inspant voor LHBTI´ers. Of Robyn Ochs, de Amerikaanse bi-activist die me met haar boeken en verhalen hielp mezelf te ontdekken. Je begrijpt het… ik kan nog wel even doorgaan met grote voorbeelden benoemen!

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik ben bi+. Voor mij betekent dat dat ik op mensen van meer dan één gender val.

Ik voel me vrouw. Wel eentje die niet per se heel vrouwelijk is. Bepaalde dingen die ik associeer met vrouwelijkheid, zoals gekamde haren, make-up en geschoren benen, zijn echt niet aan mij besteed. Van een jurk en hakken kan ik op z’n tijd wel heel blij worden, dat dan wel weer.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ja, enorm belangrijk! Ik vind het heel belangrijk om openlijk bi+ te zijn. Omdat ik samenwoon met mijn vriend en onze kinderen oog ik hetero. Maar, looks can be deceiving, en dat laat ik mensen graag weten. Ik hoop daardoor ook meer ruimte te creëren voor anderen, en dat mensen zich vrij voelen om zichzelf te zijn.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Openheid en respect voor anderen vind ik echt cruciaal. Ik vind het aantrekkelijk om dat respect terug te zien om iemands ogen en het terug te horen in een stem. Een open gezicht doet echt iets met me. Qua uiterlijk heb ik weinig voorkeur. Er is niet echt een bepaald type mens wat aantrekkelijker vind dan andere types.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Mijn wereld is zoveel groter doordat ik niet hetero ben. Ik vind de LHBTI gemeenschap fantastisch, en ik ben er trots op om daar deel van uit te maken.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ontdekken dat ik bi+ ben was echt ingewikkeld. Ik zat er mee in de knoop dat ik niet hetero en niet lesbisch leek te zijn, en het duurde even voordat ik me realiseerde dat bi+ zijn ook een optie is. Ik voelde lange tijd een soort bewijsdrang, die niet fijn was. En al die vooroordelen over bi+ mensen hielpen ook niet echt.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Mijn wens is dat we meer aandacht hebben voor diversiteit. Lang niet iedereen is monoseksueel (lees: valt op één sekse/gender), maar toch mis ik nog een stuk acceptatie voor bi+ mensen. Ik wil zó graag dat iedereen zichzelf kan zijn!

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Mijn allereerste gedachte is: als een goede moeder. En als een bi+ vrouw die écht een bijdrage heeft geleverd aan een meer inclusieve samenleving, waarin je mag zijn wie je bent.

10) Wat is je motto?

Ik laat me graag inspireren door Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”

Foto: Yellow Leaf Creatives


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.