Crisis, dus … de Roze Filmdagen

Door de coronacrisis zijn in de afgelopen weken veel zelfstandige ondernemers in een klap hun klandizie en inkomsten kwijt. Met nauwelijks mensen meer op straat zijn de persoonlijke bezoekjes tot een minimum beperkt. Waar Ahold keihard casht, hebben het MKB en zzp’ers vaak het nakijken. Hoe gaat het met onze roze ondernemers en organisaties? In deze eerste editie van ‘Crisis, dus…’ aandacht voor de Roze Filmdagen. 

Redactie: Marene Elgershuizen

Huib Koeleman is communicatie-adviseur en voorzitter van de Roze Filmdagen. Huib is al 30 jaar samen met zijn man Gijs. Voordat hij zes jaar geleden in het bestuur kwam, waren de twee al grote fans en bezochten zij elk festival wel 30 films.

Van donderdag 12 tot en met zondag 22 zouden de 23e Roze Filmdagen hebben plaatsgevonden.

Huib Koeleman tijdens de opening van De Roze Filmdagen 2019 (Foto: Bob Newmark)

10.500 bezoekers verwacht

“Roze Filmdagen is het grootste, langst lopende, breedst geprogrammeerde en meest succesvolle LHBTQ-filmfestival in de Benelux. In een wereld die bang lijkt te zijn voor diversiteit toont Roze Filmdagen een breed aanbod aan arthouse films en documentaires met een LHTBQ context aan een ruimdenkend publiek. Van donderdag 12 tot en met zondag 22 zouden de 23e Roze Filmdagen hebben plaatsgevonden. We hadden een boordevol programma voorbereid, met meer dan 130 speelfilms, documentaires en korte films uit 40 verschillende landen. In totaal verwachtten we meer dan 10.500 bezoekers. Door de corona-maatregelen van de overheid hebben we het festival vier uur voor de opening met pijn in het hart moeten cancelen. Het aantal bezoekers, en de kwetsbaarheid van een deel van de bezoekers maakte deze afgelasting noodzakelijk.”

Diversiteit

“We hebben gemiddeld een bezettingsgraad van 85%. Erg populair zijn onze programma’s met korte films. Een staalkaart van diversiteit in filmland, waarbij vooral nieuwe filmmakers aan bod komen. We hebben het festival af moeten gelasten. We hebben nog een kleine hoop dat we dit najaar kleinschalig wat van de prachtige films kunnen laten zien in Het Ketelhuis.”

Hoe gaat het met jou en de rest van de organisatie?

“Het team was natuurlijk bijzonder teleurgesteld. Maar de veerkracht is enorm. De persconferentie met de aankondiging van premier Rutte was 12 maart om 15.00 uur. Meteen na de persconferentie ging iedereen aan de slag om bezoekers van de openingsfilm te melden dat het feest niet door zou gaan. Dus iedereen zette direct de schouders eronder. De dagen erna was natuurlijk heel veel te regelen met filmmakers, partners, bezoekers, sponsoren. Iedereen heeft geweldig zijn best gedaan om alles snel te regelen. Het team van Het Ketelhuis was daarbij een grote steun. Het is bijzonder dat het team (vrijwilligers, bestuur en de 1,3 fte betaalde krachten) nu alweer nadenken over alternatieven en over 2021. Wij geloven in het festival en willen graag door!”

“Wij geloven in het festival en willen graag door!”

Wat merk je van de reacties uit de LHBT+ gemeenschap?

“Onze achterban is geweldig. Iedereen begrijpt dat we het festival hebben moeten stoppen, hoe jammer ook. We kregen lieve mailtjes en berichten. Veel mensen die kaarten in de voorverkoop hadden gekocht, wilden ons steunen door geen geld terug te vragen. Ook hebben we nieuwe members gekregen. De sponsoren en partners waren begripvol en onze achterban denkt echt mee. Zo hebben veel mensen geopperd om de films online te zetten. Dat is voor veel van onze films echter niet mogelijk. Gelukkig hebben we in mei met Cineville een week met topfilms uit onze 2019 selectie.”

Crisis, dus … Hoe zie je de toekomst voor je?

“Het belangrijkst vind ik dat we als festival blijven bestaan. Het zou bijzonder cru zijn als we als festival door de coronacrisis failliet zouden gaan. De kaartverkoop is een van de belangrijkste kurken waar we op drijven en die is dit jaar volledig weggevallen. We hebben geen grote reserves, zoals andere festivals. Maar we werken hard aan alternatieven. We komen terug, in welke vorm dan ook.”

Wat wil je zelf nog graag zeggen?

“Het ‘LHBTQ personage’ is de afgelopen jaren zichtbaarder geworden in films en televisieseries, maar in het algemeen zijn het bijrollen. Feit blijft dat het overgrote deel van de films met LHBTQ hoofdpersonen nergens te zien zijn. Maar ‘queer cinema’ heeft zich de afgelopen jaren geweldig ontwikkeld. Nooit eerder zagen we zulke rijke, gelaagde personages en verhalen op het witte doek. Daarmee is ook de kwaliteit van het aanbod op ons festival de laatste jaren steeds hoger geworden. Wij voorzien een open minded publiek van fantastische LHBTQ-films.”

Ook member worden en Roze filmdagen steunen? Ga naar www.rozefilmdagen.nl/membership

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.