Weer geval van mishandeling van transgender vrouw

Afgelopen zaterdagmiddag is voor de tweede keer in korte tijd in Nederland een trans vrouw mishandeld. Eerder gebeurde het in Rotterdam, nu in een metrostel op het Amsterdamse station Duivendrecht. Door een snelle actie van een getuige, konden de daders van deze mishandeling een aantal stations verder door de politie gepakt worden. Wat gebeurde er? Gaykrant vroeg Yvo Manuel Vas Dias  (TransAmsterdam) om een reactie. Verbijsterd: “Dit was zo’n laffe daad.”

Tekst: Paul Hofman

De metro komt uit de richting van Amsterdam Zuid-Oost rijden en stopt korte tijd op NS-station Duivendrecht. De deuren openen zich snel. Door de coronacrisis stappen maar weinig mensen in. Een man die al in de metro zit kijkt uit het raam en ziet op het perron drie jongens staan die gehaast instappen. Eerder is een vrouw ingestapt. Meteen nadat de deuren zich gesloten hebben, gaan de drie jongens de vrouw achterna. Hierna ontwikkelt zich een horrorscenario. Volgens de getuige geven ze de trans vrouw een enorme trap. Zij aarzelt zich geen enkel moment en loopt naar de bestuurder. Terwijl ze het metrostel doorloopt, schreeuwen de drie jonge jongens naar haar. De man die het heeft zien gebeuren ziet dat de vrouw huilt en hoort haar in het Engels zeggen dat ‘dat ze haar willen doden.’

Volgens de getuige geven ze de trans vrouw een enorme trap

112

Vanuit de metro belt de getuige 112. De meldkamer geeft aan dat de politie onderweg is. Vijf haltes verder staan politie-agenten klaar. Inmiddels hebben de daders zich verspreid onder de passagiers om niet op te vallen. Ze bedekken hun gezicht. Maar door dit te doen, verraden ze zich zelf. Het lukt de agenten met hulp van een omstander de jongens te arresteren. Ze blijken tussen de 18 en 20 jaar oud te zijn. De getuige is, net als de vrouw, ontdaan door het geweld. Als metrobestuurder is hij wel wat gewend maar dit gaat alle perken te buiten. De trans vrouw is als vluchteling naar Nederland gekomen omdat ze in haar vaderland geen moment veilig was. Dat het juist haar in een land overkomt waar ze hoopte juist veilig te zijn, is erg wrang.

Na aandringen van Roze in Blauw is zij alsnog bereid een verklaring af te leggen op het politiebureau

Beeldmateriaal

De jongens worden direct naar een politiebureau gebracht en verhoord. De politie heeft inmiddels alle beeldmateriaal van station Duivendrecht opgevraagd. Momenteel wordt dat uitgelezen. In eerste instantie blijkt de vrouw geen aangifte te willen doen. Maar na aandringen van Roze in Blauw is zij alsnog bereid een verklaring af te leggen op het politiebureau Het is voor de politie nog niet zonneklaar of het om anti-LHBT-geweld gaat, zo laat een politiewoordvoerder weten: “Daarover gaat het OM.” De getuige heeft inmiddels wel een verklaring afgelegd. GVB, het Amsterdamse vervoerbedrijf,  wil niet ingaan op details maar bevestigt alleen dat een vechtpartij heeft plaatsgevonden in een metrostel.

Yvo Manuel Vas Dias (oprichter en voorzitter van TransAmsterdam)

Reactie voorzitter TransAmsterdam 

Wij vroegen Yvo Manuel Vas Dias – voorzitter van TransAmsterdam – om een reactie: “Dit is vreselijk en schokkend. Zo’n laffe daad, ik heb er geen woorden voor. En het is niet de eerste keer. Een paar weken geleden was er geweldpleging van een trans vrouw in Rotterdam. Dat je je – ook in deze coronatijd – niet veilig voelt als transgender, is helemaal eng. Je moet je veilig kunnen voelen op straat, maar dit is dus niet het geval. Hoe moeilijk het ook is, ik wil benadrukken dat je en/of samen met een vertrouwenspersoon zo’n incident altijd moet melden bij Roze in Blauw van de politie. Of het nu een aangifte of melding is.

Ik ben heel blij dat er getuigen zijn geweest en omstanders de politie hebben gebeld.

Zelf ben ik ook weleens slachtoffer geweest. Het is niet te omschrijven hoe je je dan voelt. Ik begrijp dat het moeilijk is, maar je moet je verhaal vertellen zodat je gehoord wordt. Ik ben heel blij dat er getuigen zijn geweest en omstanders de politie hebben gebeld. Dat de daders zijn gearresteerd is fijn.”


Ook gepest, bespuugd, bedreigd of mishandeld? Neem dan direct contact op met de politie. Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel 088-1691234 of mail naar rozeinblauw@politie.nl. Bel bij spoed 112.

 

 

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.