Jezelf kunnen zijn zonder transfobie

In haar video’s en op social media legt YouTuber, zangeres en transvrouw Alice Olsthoorn op heldere wijze stigma’s rondom haar identiteit bloot. Niet alleen praat ze tot in het detail over haar vagina, maar ze signaleerde ook als eerste dat YouTuber Kaj van der Ree in het verleden al meerdere malen getracht had Nikkie Tutorials te outen via uitlatingen in zijn video’s.

Ook besprak Alice de video ‘Dit Is Een Jongen?!’  op haar kanaal waarin kinderidool Kalvijn kijkers laat raden naar de ‘ware’ geaardheid van enkele bekende transvrouwen door simpelweg te stellen: “Is dit een man of niet?” In plaats van de mannen verbaal onder te braken, houdt Alice het classy. Hoewel haar onvrede zichtbaar is, exposed ze de mannen met het respect dat zij de transvrouwen niet geven. Zo schoolt Alice hen niet enkel met haar woorden, maar ook met haar houding. Dit is prijzenswaardig in een tijd waarin men om het minste of geringste elkaar naar de diepste krochten van de sociale hel verwenst.

Juist daarom is het schrijnend dat, in een interview voor Anna Nooshins roddelrubriek, er wordt geïmpliceerd dat Alice haar reactievideo’s puur en alleen maakt om “ruzie te zoeken” om daarmee meer views te krijgen.” Zelfs nadat Alice een uitgebreide uitleg geeft over hoe ze op haar kanaal tot in het intiemste detail over haar transidentiteit spreekt en deze reactievideo’s daar enkel een onderdeel van zijn, kwalificeert Anna de roddel als waarheid.

Anna Nooshin schoot onmiddellijk in de slachtofferrol door te menen dat “ze het heel lastig vindt om zichzelf te kunnen zijn in video’s”

Door het publiekelijk bagatelliseren van transfobie en openheid hierover te reduceren tot ‘het willen van aandacht’ maakt men het moeilijker voor andere (jonge) transvrouwen en -mannen om zich uit te spreken. Toen Anna met de kritiek geconfronteerd werd schoot zij onmiddellijk in de slachtofferrol door te menen dat “ze het heel lastig vindt om zichzelf te kunnen zijn in video’s.” Hiermee totaal voorbijgaand aan het feit dat het voor transvrouwen zoals Alice vaak nóg lastiger is om zichzelf te kunnen zijn. Hierop volgend stelde deze dan ook terecht dat er “altijd mensen zullen zijn die je niet mogen” en dat “je alleen een eigen publiek vindt door jezelf te zijn.”

Een reactie die in lijn ligt met de eerdere behandeling van Kalvijn en Kaj van de Ree en Olsthoorn’s missie om transfobie op te heffen. Het is namelijk juist Alice die laat zien dat je jezelf kunt zijn zonder anderen respectloos te behandelen. Dat het niet nodig is om grappen te maken over andermans verleden, daarmee diegene te reduceren tot zijn/haar geboortegeslacht en vervolgens te zeggen dat als zij/hij/zij daarop reageert zij/hij/zij dit puur doet voor aandacht. Dat je ook jezelf kunt zijn door rekening te houden met anderen en hun gevoelens.

Het is te hopen dat anderen haar voorbeeld zullen gaan volgen.

Nina de Koning

Deze opinie is geschreven vóór de berichten over de mishandelde transgender persoon op station Amsterdam-Duivendrecht afgelopen zaterdag.


Nina de Koning is DJ / producer, schrijver en activist.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.