Vrijkomen van slachtofferschap

Het is alweer twee weken geleden dat ik opriep om de barricades op te gaan en ik heb het geweten. Links en rechts werd er – al dan niet op eigen verzoek – gereageerd. Zo vroegen mensen zich hardop af of een protest “wel de juiste vorm is” en of protesteren überhaupt “nog nut heeft”. Het antwoord op deze vragen bewaar ik voor een andere column, omdat ik nu vooral wil ingaan op de opmerking die mijn wenkbrauw het meest liet fronzen. Hierin werd gesteld dat door te protesteren “onze community in de eeuwige slachtofferrol geplaatst zal worden.”

Het is juist door middel van (fysiek) protest dat er uit de slachtofferrol gebroken wordt. De reactie van zowel Fabio en Daniël als vijftienjarige verdachte Ilyas op het geweldsdelict van Eerste Paasdag illustreren dit. Het filmpje van het voorval is inmiddels zo breed opgepakt dat zowel het stel als de verdachte, de 15-jarige Ilyas, een interview hebben gegeven. Waar Fabio en Daniël kozen voor AT5 én het politiek rechts georiënteerde UP Network, werd Ilyas enkel op het YouTube kanaal van ‘haatvlogger’ Youness Ouaali geïnterviewd.

Ondanks dat op Fabio’s filmpje Ilyas toch duidelijk zegt dat het stel “kankerhomo’s” zijn en dat “homoseksualiteit niet normaal is in Nederland” ontkent hij in het interview met Ouaali dat hij “iets tegen homo’s heeft.” Ook voegt hij een nieuw onderdeel aan het verhaal toe: het stel zou het geweld zelf uitgelokt hebben door te zeggen dat “moslims geobsedeerd zijn door homoseksuelen.” Door de uiterst suggestieve opmerkingen van interviewer Ouaali wordt de agressie van Ilyas niet uitgelegd vanuit zijn rol als dader, maar als slachtoffer. Zo wordt er onder andere gesteld dat “moslims elke keer zwart worden gemaakt” en dat het daarom lastig was voor Ilyas om zich “in te houden.” Het verhaal wordt hierdoor compleet verdraait om de slachtofferrol van Ilyas te legitimeren.

In tegenstelling tot Ilyas polariseren Fabio en Danïel niet in hun opvattingen en is er voor hen geen slachtofferschap te legitimeren.

Hoewel ook interviewster Kim Boon van UP Network een voorzichtig voorzetje geeft naar een mogelijk islamofobe interpretatie van het incident gaan Fabio en Daniël hier niet in mee. Ze menen dat homofobie ook “in de biblebelt voorkomt” en Fabio voegt daaraan toe dat het hen niet gaat om afkomst. In tegenstelling tot Ilyas polariseren Fabio en Danïel niet in hun opvattingen en is er voor hen geen slachtofferschap te legitimeren. Sterker nog: de ervaring lijkt hen alleen nog maar strijdbaarder te maken. Dit is goed te horen in Fabio’s stem als hij in het AT5 interview zegt dat “de vooroordelen van homofoben niet zijn probleem” zijn en dat hij “ook zeker hand in hand blijft lopen met zijn vriend.”

Al zet de moed van LHBT+’ers zoals Fabio geen zoden aan de dijk wanneer er nog steeds mensen zijn in onze community die zich druk maken over het nut van een protest of de vorm. Hoe men het ook wendt of keert: er moet meer druk gezet worden op de media en de overheid. Niet alleen is het aantal meldingen in 2012 met 70 procent gestegen, jaarlijks leiden maar 7(!) zaken tot een veroordeling. We moeten er voor blijven zorgen dat anti-homogeweld niet alleen uitgebreid wordt besproken in de media mits het een viraal filmpje, excessief geweld of een jaarlijkse parade door de grachten betreft. Opdat er ooit een dag komt waarop geen enkele LHBT+’er überhaupt meer slachtoffer hoeft te worden van geweld.

Nina de Koning


Nina de Koning is DJ / producer, schrijver en activist.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Vrijkomen van slachtofferschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.