Homo’s als oorzaak en oplossing van corona

Het coronavirus laat ons ook deze week niet los. Terwijl wetenschappers druk bezig zijn met het ontwikkelen van een vaccin, weet een deel van de Nederlandse bevolking allang de remedie op deze vooralsnog ongrijpbare ziekte. Homo’s zijn volgens sommigen niet alleen de oorzaak van het coronavirus, ze zijn blijkbaar ook de sleutel tot de oplossing. Ban homo’s vooral uit, want daarmee voorkomt u erger!

Althans, dat is de strekking van de woorden van de heer Anthonie Kort, predikant van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel. In zijn brief aan de lokale gemeenteraad roept hij de lokale politiek op: “De roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen. Zo niet, dan zullen wij en zij een zwaarder oordeel over ons uitroepen.”

Hoe cryptisch de woorden op het eerste oog ook lijken, met een beetje gezond verstand weet je dondersgoed wat hier staat. Daar hoef je geen theologie voor gestudeerd te hebben. Bovendien ben ik getrouwd met een man die in dit milieu is opgegroeid – wat voor mij overigens nooit een issue is geweest – dus wij weten zeer goed wat er met deze tekst wordt bedoeld. En ik ben opgegroeid in Krimpen aan den IJssel, dus ik weet ook wat voor gevolgen dit soort woorden hebben op onze samenleving. Ik spreek de slachtoffers met enige regelmaat. Er zijn veel Krimpenaren die een geheim leven leiden, maar ook het verbreken van familiecontacten, uithuiszettingen en zelfmoord zijn mij niet onbekend.

Daarmee gaat deze brief een stap verder dan de Nashville-verklaring

Terwijl de oud gereformeerden druk bezig zijn om te kijken hoe ze deze woorden weer zo kunnen interpreteren dat ze er toch iets anders mee bedoelen, is de boodschap voor mij glashelder. Dit is een regelrechte oproep aan de Krimpense politiek om alle seksuele gerichtheden en relatievormen die niet passen binnen de scheppingsorde te laten verdwijnen uit onze samenleving. Noem alle letters dus maar op. En als hij aan de lokale overheid vraagt om dit uit te voeren, dan kan hij maar één manier voor ogen hebben.

Daarmee gaat deze brief in mijn ogen een stap verder dan de Nashville-verklaring. Daar waar de Nashville-verklaring nog een opsomming was van standpunten, roept deze brief op tot daadwerkelijk handelen. Dan kun je het nog met zulke cryptische woorden verbloemen, het verandert niets aan de inhoud. Voor de Nashville-verklaring is uiteindelijk niemand veroordeeld. Kennelijk ging het nog niet ver genoeg. Hoever mag het gaan?

Als een imam dit soort uitspraken doet, dan valt vrijwel heel Nederland over hem heen

Als een imam dit soort uitspraken doet, dan valt vrijwel heel Nederland over hem heen. Doet een dominee hetzelfde, dan blijft het angstvallig stil. Zo ook de Krimpense politiek, die het wil afdoen als een brief die überhaupt nooit in de openbaarheid had mogen komen. Bang om over de inhoud van de brief te praten, omdat het zo’n gevoelig onderwerp is. Als er al iets gezegd wordt dan is het met een aura van respect rondom de godsdienstvrijheid. In de Biblebelt hebben we wat dat betreft veel ervaring hoe we dit soort onderwerpen onder de pet houden.

Wat ik zie is een angst in onze samenleving. Een angst om het taboe te benoemen en de hypocrisie onder ogen te zien. Als je als niet-religieus persoon oproept tot het uitbannen van bepaalde bevolkingsgroepen dan wordt je daarvoor veroordeeld, en terecht. Plak er het woord ‘religie’ op en de kans is groot dat je ermee weg komt.

Ik wil een serieuze discussie in Nederland over hoever de godsdienstvrijheid reikt

Ik wil een serieuze discussie in Nederland over hoever de godsdienstvrijheid reikt. Dit is het taboe waar we in Nederland niet over durven te praten en waar geen Tweede Kamerlid zijn handen aan wil branden. Meten we niet met twee maten? Houdt godsdienstvrijheid in dat je alles maar mag doen en zeggen? Hoe verhoudt artikel 6 ten opzichte van artikel 1 van de grondwet en waar ligt dan die grens? Gelukkig is de LHBTI-gemeenschap specialist in het doorbreken van taboes. Ook daarin zijn WIJ de oplossing.

Maar wat ik vooral wil is dat alle jongeren die opgroeien in de Mieraskerk – of in welke kerk, synagoge of moskee dan ook – voortaan veilig uit de kast kunnen komen. Het klimaat dat in de Mieraskerk wordt gecreëerd moet stoppen. Laten we dit niet goedpraten of onder het tapijt schuiven. Hier moet de verandering beginnen. Daarom heb ik aangifte gedaan. Afgelopen zondag, omdat het kan.

Leon Houtzager


Dit artikel verscheen eerder op GayRotterdam.nl

Foto: Jan Kok | Boomerang Fotografie

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

10 thoughts on “Homo’s als oorzaak en oplossing van corona

 1. A. van Schijndel schreef:

  hoezo niet binnen de scheppingsorde???ben ik als homofiele man uit de lucht komen vallen of toch uit de rode kool???als het eerste het geval is, is dat een enorme inslag in deze aardkloot en in het tweede geval zou ik zeggen eet geen rode kool meer!!!
  Ik heb de Heere lief en Hij heeft mij geschapen en het leven gegeven, dat is iets tussen Hem en mij, heeft een ander niets over te zeggen!

 2. Leo simbula schreef:

  Ik zou zeggen de fik erin bij die kerk en hun schijnheilig gepredik maar dat zal wel weer te rigoureus zijn. Leeghalen en dan maar een opvangcentrum voor LHBT jongeren

 3. Peter walraven schreef:

  Ik ben van mening dat dit soort mensen die dit soort uitspraken doen jegens homoseksuelen moeten heel hard worden aangepakt. En zo’n dominee uit zijn ambt wordt gezet. Dit heeft niets meer met het geloof te maken. Ook de RK kerk met z’n kindermisbruik en RK homoseksuele weigeren ter communie te gaan maar komen wel op huisbezoek om de jaarlijkse kerkbijdrage te innen. Ben homo en heb gebroken met het geloof en de kerk.

 4. Chris wijlaars schreef:

  Het zegt toch genoeg waarom het geloof uitsterft.
  Kerkerken lopen leeg! Want dit komt echt niet van onze lieve heer af.
  Nee ze misbruikten zelf misdienaartjes, maar daar hoor je ze niet over!.
  Natuurlijk niet met hun schijnheilig gedoe!.
  Vies gespuis is het!.
  Waarom wordt er aan zo iemand niets gedaan?, discriminatie van het smerigste soort!.
  Zogenaamde religieuze vertrokken!.

  NEDERLAND DOE HIER IETS AAN GODVERDOMME!

  ZO religieuze maffen! , dat is er uit!.??????

 5. Peter Tiel Groenestege schreef:

  Schandalig dat dit zomaar gezegd wordt door een gereformeerde Dominee, 50 jaar geleden ben ik er vooruit gekomen dat ik op jongens viel, ik heb drie serieuze relaties gehad een van 16 jaar, een van 10 jaar waarvan beiden door ziekte zijn Overleden, nu heb ik weer een relatie van 15 jaar. Deze heer moeten ze aanpakken en veroordelen met een behoorlijke straf. Hoeveel mensen die er moeite mee hebben dat ze deze geaardheid hebben doet hij met deze uitspraak heel veel pijn en verdriet?. Ik heb in mijn hele leven nooit geen problemen gehad met Buren of andere mensen en ben gewoon altijd me zelf gebleven. Ben ook 10 jaar geleden gelukkig getrouwd. Aan alle Homo’s zeg ik leef je eigen leven en laat je niet door een bepaalde Kerk in een ongelukkige hoek drukken.

 6. Wesley schreef:

  Nog klinkt het zo stom maar waarom op alle anders geaarde gooien als de zaak van verspreiding bij de hetero seksuelen ligt?

 7. Alies schreef:

  Heeft hij die uitspraak gedaan Ja of nee

  Jezus is geboren en gestorven voor alle mensen ook zondaars Volgens de bijbel zondigt iedereen dus ook deze dominee dn zijn gezin
  Of ben je zonder zonde dominee vd gemeente Krimpen ad IJssel

  Elk kind die wordt geboren . Is een kind van
  God

  Wie werpt de eerste steen?

  A

 8. Alies schreef:

  Diegene die met de vinger wijst is de grote zondaar
  Iedereen mag vergeving van zonden vragen en door Jezus die aan het kruis gestorven is voor ons zal dat vergeven

  Wel denk ik dat het einde der tijden nabij zijn
  Alies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.