Solange Dekker | ProfieLHBT+

Mijn naam is Solange Dekker. Ik ben 24 jaar, geboren en getogen in ‘s-Hertogenbosch en op mijn 18e heb ik het dramatische zuiden verruild voor prachtig hartje Amsterdam.  In december 2019 deed ik mee aan Miss Trans Star International. Dit is een nationale beauty competitie voor transgenders met als doel aandacht te vragen voor problematiek waar transgenders mee te maken krijgen. Als Miss Netherlands heb ik daar uit 28 landen de top 10 weten te behalen. Op dit moment ben ik finalist voor de Miss Beauty of Noord-Holland 2020. In deze regionale competitie ben ik de eerste deelnemende transvrouw ooit. Ik doe aan deze verkiezingen mee om als minderheidsgroep gehoord te worden en de boodschap uit te kunnen dragen: We are valid!

Tegenwoordig vlog ik om mensen bewust te maken over het belang van mentale gezondheid. Hiermee probeer ik zoveel mogelijk mensen (vooral transgenders) te helpen om zich fijner te voelen in eigen huid en om ze een steun en toeverlaat te bieden. Je kunt mij volgen op Instagram.  

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik vind zelf dat ik positief ingesteld ben en dat ik veel negatieve energie kan omzetten in iets positiefs. Dat vind ik een super leuke eigenschap van mezelf! Daarnaast ben ik een goede luisteraar en een hele goede, loyale vriendin voor iedereen.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Ik ben opgegroeid met boegbeelden als Jeffree Star, Gigi Gorgeous en Julie Vu.  Door hen ben ik door de zwaarste tijd heen gekomen en heb ik niet opgegeven, ondanks dat ik dat wel enorm vaak wilde. Hierbij nam ik ook vaak een voorbeeld aan 2 geweldige powermensen uit mijn buurt, Sunny en Frederique. 

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Als mens!  Maar als we er een kaartje op moeten plakken, identificeer ik mijzelf als een biseksuele transgender vrouw. 

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Nee! Niet totaal. Wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen mij zien als een persoon, niet om wat voor labels er aan hangen. Ik vind dat we te veel focussen op of iemand man / vrouw / hetero / gay is, terwijl we veel beter kunnen focussen op hoe iemand is als persoon en hoe diegene anderen behandelt. 

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Energie. Hoe iemand overkomt en hoe iemand in het leven staat is zo belangrijk. Uiterlijk is maar een ding! 

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

De kracht die je kan halen uit je community en je medemensen die precies hetzelfde doormaken als jij doet. Het is echt een mooi gevoel om te ervaren dat je het samen doet in plaats van alleen. 

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Het probleem is vaak dat transpersonen niet worden gezien als het geslacht waarin ze zichzelf mee identificeren. Veel cisgender mannen en vrouwen zien transvrouwen niet als echte vrouw, alleen maar omdat je dna mannelijk is.  Hierdoor komt het vaak voor dat transpersonen worden buitengesloten door cis personen, ook in de gay community! 

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

De meest schadelijke wereldleiders uitschakelen die zwaar anti LHBT+ en vervangen door LHBT+ personen. Besef eens hoe onze community dan zou groeien! 

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als een boegbeeld, een inspiratie.  Als vrouw die tegen onrecht optrad en de mensen die het nodig hadden hielp. Een beautyqueen met brains and courage. 

10) Wat is je motto?

Help waar je kan helpen en haal het beste uit jezelf. Jij kan het verschil maken. 


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT+-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.