A Perfectly Normal Family wint de VPRO Big Screen Award tijdens IFFR 2020

De film ‘A Perfectly Normal Family’ van regisseur Malou Reymann (Denemarken) heeft vrijdagavond tijdens de Awards Ceremony van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award 2020 gewonnen. De prijs is toegekend door een publieksjury. De winnende film wordt in de Nederlandse bioscopen vertoond en door de VPRO uitgezonden op NPO 2.

Wanneer Emma’s vader Thomas vertelt dat hij voortaan als vrouw door het leven wil gaan, is zijn jongste dochter totaal uit het lood geslagen. Thomas verandert daarna razendsnel in Agnete: een vrouw met zwierige jurken die opeens niet meer van voetbal lijkt te houden. Wie is deze nieuwe vader? En wat betekent zo’n complexe verandering voor het gezin?

Uit het juryrapport

“A Perfectly Normal Family is een ontroerende film die verder gaat dan het gevoelige onderwerp van geslachtstransitie. De film toont familieproblemen die iedereen herkent. Het hart van de film is de geweldige hoofdrol van de elfjarige Kaya Toft Loholt. Terwijl de onvoorwaardelijke liefde tussen vader en dochter onder druk staat door vaders transitie, legt de film nauwkeurig en met intieme details, de fases vast waar het jonge meisje doorheen moet gaan. De film brengt veel emoties en overwegingen naar boven en verdient zeker gezien te worden door een groter publiek.”

“De film brengt veel emoties en overwegingen naar boven en verdient zeker gezien te worden door een groter publiek”

VPRO Big Screen Award

De Big Screen Award is in 2013 door IFFR in het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te be​vorderen. Sinds 2016 heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken. De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van €30.000. Een vijfkoppige publieksjury samengesteld door de VPRO en IFFR kiest de winnende film. Recente winnaars van de prijs zijn Transnistra, Nina, Pop Aye en Les ogres.

Deelnemende films

De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan tweehonderd aanmeldingen, koos A Perfectly Normal Family uit negen deelnemende films:

  • El cazador, Marco Berger, 2020, Argentinië, wereldpremière
  • Eden, Ágnes Kocsis, 2020, Hongarije/Roemenië, wereldpremière
  • Énorme, Sophie Letourneur, 2019, Frankrijk, internationale première
  • The Evening Hour, Braden King, 2020, Verenigde Staten, internationale première
  • Fanny Lye Deliver’d, Thomas Clay, 2019, Verenigd Koninkrijk/Duitsland, internationale première
  • Mosquito, João Nuno Pinto, 2020, Portugal/Frankrijk/Brazilië, wereldpremière
  • A Perfectly Normal Family, Malou Reymann, 2020, Denemarken, wereldpremière
  • Synapses, Chang Tso-chi, 2019, Taiwan, internationale première
  • A Yellow Animal, Felipe Bragança, 2020, Brazilië/Portugal/Mozambique, wereldpremière

Meer informatie: vpro.nl/iffr

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.