Jacques Zonne | ProfieLHBT+

Ik ben Jacques Zonne (68), geboren in Vlaardingen, maar heb het grootste gedeelte van mijn leven doorgebracht in Amsterdam. Mijn gay leven begon niet eenvoudig. Tegen mijn wil kwam ik terecht in een Evangelisch Centrum. Daar zat ik twee jaar opgesloten omdat ze mijn homoseksualiteit wilden genezen. Na drie vluchtpogingen is het me (met hulp van buitenaf) gelukt te ontsnappen. Ik heb ruim 35 jaar gevochten om dergelijke conversietherapieën in Nederland verboden te krijgen. Afgelopen juni 2019 is de Tweede Kamer overstag gegaan en dwong de minister dit te tekenen. Nu maar hopen dat het ook door de Eerste Kamer komt. 

Ik ben altijd een actief persoon in het organiseren geweest. Vooral in het verenigingsleven vond ik taken. Zo was ik jarenlang landelijk homo-coördinator van de V.S.S.M Vereniging Studiegroep SM, jarenlang voorzitter van de MSM (Mannen en Sado Masochisme ) en voorzitter van ‘Dikke Maatjes’. Ook was ik eind jaren ’70 mede betrokken bij de plannen om een homomagazine op te zetten. Dat is de Gay Krant geworden.

Ik ben eerder gekozen als “Mister Chubby Europe 1994” en daardoor kon ik mee doen aan de Wereld verkiezingen en werd ik (als allereerste Europeaan ) in San Francisco gekozen tot “Mister International Grizzly Bear 1996”. Met deze ervaring ben ik in Nederland begonnen met de Mister Bear Netherlands Verkiezingen. Ook kreeg ik landelijke bekendheid door het Veronica tv-programma “The Pain Game”, waar ik als 4 seizoenen als leatherboy de rode draad in dat programma was. Nu ben ik actief als gastheer in The Web bar in Amsterdam, waar ik vele dromen heb kunnen uitvoeren en hopelijk nog ga doen

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben altijd gedreven om iets nieuws te proberen. Ik ben een gezelligheidsdier en wil het goed voor mijzelf en anderen hebben.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Het zijn de mensen om mij heen die het leven waard maken om geleefd te worden.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Het is belangrijk om eenieder het gevoel te geven dat die persoon verdient. Ik ben bijvoorbeeld blij dat ik bij de opening van het Transgenderpad in Almere was. Dat zijn belangrijke symbolen voor zichtbaarheid en acceptatie.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik heb geleerd dat als je openstelt, je daarmee automatisch anderen ook het gevoel zich te kunnen uiten.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ieder mens is mooi. Het is fijn als je hun verhalen kunt horen en daarmee jezelf te kunnen verrijken. Ik heb niet een ideaalbeeld van hoe iemand er uit moet zien. Het uiterlijk is immers alleen maar de verpakking. Het gaat om de inhoud.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgenderzijn?

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik kan niks negatiever vinden dan het verhaal dat in de inleiding staat. Als je niet overtuigt bent, kijk dan de documentaire die door Andere Tijden is gemaakt of naar de reportage van EenVandaag

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Er is nog heel veel te doen. Al was het alleen maar om te vechten om te behouden wat we nu hebben, want het in Nederland steeds conservatiever. Verkregen rechten kunnen we zo verliezen als we er niet pal voor staan. Pride is niet alleen een feestje, maar ook de kans om voor je rechten op te komen.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Gewoon als mezelf. Ik vind het fijn als mensen een goede herinnering aan mij over zouden houden; dat mijn leven niet voor niets is geweest.

10) Wat is je motto?

Gebruik de vrijheid die we hebben, waarvoor de oudere generaties hebben gevochten; maar denk niet dat we er zijn, want er is nog zoveel onrecht.

En: blijf trots.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.