Een middag strafrecht bij gay netwerkclub Genius

Die middag loopt de vergaderzaal van het Utrechtse restaurant snel vol. Hier houdt de informele netwerkclub voor gay mannen Genius zijn laatste bijeenkomst van het jaar. Thema dit keer is strafrecht en psychiatrie / psychopathie. Het spreekt de vele aanwezig leden zeer aan. Voorzitter Robertjan Reininga van de vereniging schudt iedereen persoonlijk de hand en blijkt een uitstekende gastheer voor de aanwezige Gaykrant. “Wij gaan altijd de diepte in.”

Tekst: Paul Hofman

Diepte

De club werd 25 jaar geleden opgericht vertelt Reininga, die in het dagelijks leven directeur is van één van de grootste zorgverzekeraars van ons land. “Het begon ooit als een vriendenclub.” Door het grote succes veranderde de club in een landelijke groep actieve homomannen. Maandelijks komen deze bij elkaar voor een speciale activiteit. De mannen komen eens in de maand bij elkaar om over een maatschappelijk relevant onderwerp te praten. “We staan voor verbreding, verdieping en vriendschap.” Iedere bijeenkomst wordt steeds door andere leden georganiseerd. Het vergroot de betrokkenheid, zo blijkt. Interessegroepen als architectuur, geschiedenis, culinair, films, gezondheid en kunst spelen een belangrijke rol. Onlangs ging de groep mannen naar een worstenmakerij. Ook fiets- en wandeltochten vinden plaats. Reininga benadrukt dat het lidmaatschap niet helemaal vrijblijvend is. Het is, anders dan bijvoorbeeld de hoofdstedelijke Donderdagavond Eetclub (DEC),  geen borrelclub. “Nee, het is veel meer dan dat, inhoudelijke activiteiten vormen de kern van Genius.”

Robertjan Reininga, voorzitter Genius

“We staan voor verbreding, verdieping en vriendschap.”

Strafmaat 

Vanmiddag zijn meer dan dertig mannen aanwezig. Het geroezemoes verstomt als de sprekers binnenkomen. Zij zullen spreken over crimineel gedrag en de veranderde wetenschappelijke inzichten daarin. Want iedere keer als we geconfronteerd worden met een afschuwelijk moord, verkrachting of een afrekening in het criminele circuit, slaan verbijstering en verontwaardiging toe. Rechtszaken tegen de criminelen krijgen veel media-aandacht. Niet verwonderlijk dat dan de emoties hoog oplopen. Vragen als wat er met dergelijke types aan de hand is en of de strafmaat wel hoog genoeg is komen voorbij.

Het publiek is geboeid als hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie Wouter Staal en psychiater Pierre Herpers een college geven over de psychiatrie en psychopathie binnen het strafproces. De nieuwste psychiatrische kennis van psychopathie als impulsgedrag, narcisme, gewetenloosheid en kilheid komen aan de orde. Later zullen de twee strafrechtkenners met elkaar fel de degens kruisen over gedragsstoornissen en psychopathie bij jongeren.

“Ik ben heel blij dat ik bij de club hoor en dingen doe die ik alleen niet gedaan zou hebben.”

Gezichtspunten 

Na de pauze is het de beurt aan voormalig strafrechter en vice-president van het Arnhemse Hof Yvo van Kuijck. De mannen hangen aan zijn lippen als de welbespraakte meester vertelt over strafrecht en TBS. Hij belicht de actuele geruchtmakende misdaden van Michael P. en Thijs H. Dan zet hij voor de toehoorders de maatschappelijke en historische ontwikkelingen in het denken over criminaliteit, strafrecht en psychiatrie sinds de jaren zeventig op een rijtje. Het levert alle aanwezigen nieuwe gezichtspunten op. Aan het eind is er ruimte voor vragen vanuit het publiek. Een discussie volgt als de vraag aan de orde wordt gesteld of het niet zaak is ‘de’ crimineel niet voor altijd op te bergen. Dan blijkt het al bijna vijf uur te zijn. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de borrel. Veel mannen blijven napraten. Iedere bijeenkomst wordt overigens altijd afgesloten met een gezamenlijk diner.

Een lid naast wie de Gaykrant aan tafel zit zegt het zo: “Deze middag was heel interessant. Ik ben heel blij dat ik bij de club hoor en dingen doe die ik alleen niet gedaan zou hebben.” Organisatoren Bernard Verbunt en Koos Lukkien kijken tevreden toe.

Bijeenkomst

Wil je ook een bijeenkomst van Genius bijwonen? De eerstvolgende meeting vindt plaats op zaterdag 25 januari 2020 van 17.00 tot 20.00 uur in galerie Roger Katwijk aan de Amsterdamse Keizersgracht. In zijn zaak toont de galeriehouder topwerk van hedendaagse kunstenaars, jong en oud, Nederlands en buitenlands. Kijk op www.genius.nl en www.rogerkatwijk.com.

Meer informatie: www.genius.nl 

Coverfoto v.l.n.r.: Pierre Herpers, Yvo van Kuijck, Wouter Staal

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.