Ok boomer

Het moest er toch weer eens een keer van komen. Aan het einde van de jaren ’10, nog niet zo lang geleden, waagde ik weer eens een bezoekje aan de homosauna. Zou ik het nog kunnen? Zou ik op de jachtvelden van de lust de gouden combinatie kunnen terugvinden van begeren en tegelijk begeerd worden?

Rozig van wat wijn begaf ik me naar de plek waar ik steevast ga als ik net in de sauna ben aangekomen en mijn strategie wil overdenken: het bubbelbad. Oh, dat weldadige, vrije en tijdloze gevoel even helemaal omgeven te zijn door al dat warme geborrel en gebruis..

Aan weerszijden zaten reeds een wat oudere man en een jongere jongen te converseren. Een daddy en een twink verwikkeld in een discussie, die enigszins verhit bleek.

“Je raakte eerder wel degelijk mijn knie aan, terwijl je daar geen expliciete toestemming voor hebt gevraagd. Ik vind dat echt niet kunnen.”

“No sex in the whirlpool”

De oudere man lachte daarop smalend op het verwijt van de jongen.

“Dit is een safe space, en dit soort gedrag hoort hier echt niet. En je gedraagt je alsof je er nog trots op bent ook.”

“Ach wat, heel even je knie aangeraakt. Ik ben toch meteen gestopt toen je aangaf er niet gediend van te zijn? Wie denk je dat je bent? Dit is een homosauna, hier gebeuren dit soort dingen. Als je het niet aankan, ga dan alsjeblieft weg.”

De jongen tikte demonstratief op het bordje naast het bassin: “No sex in the whirlpool”.

“Weet je wat het is met jou, en die generatie van je? Jullie zijn te verwend, en hebben geen idee hoe de dingen in de wereld echt werken,” vervolgde de man.

“Pardon? Wil je wel heel gauw je toon checken? En met dit soort vooroordelen bevestig je alleen maar je eigen ignorance.”

Het was fascinerend om getuige te zijn van deze vinnige woordenwisseling tussen twee generaties. Hoewel gelukkig niet agressief, waren beide partijen aan elkaar gewaagd met hun venijn. Tegelijk vroeg ik me af waar ik eigenlijk stond. Zou ik partij kiezen voor de zogenaamde boomer of juist voor de millennial?

Aan de ene kant heb ik altijd veel bewondering gehad voor babyboomers en hun lef en creativiteit. Zonder babyboomers immers geen verbeelding aan de macht, geen vrije liefde en geen emancipatie. Oh, wat heb ik vaak gewenst eerder te zijn geboren, zodat ik Amsterdam nog mee had kunnen maken toen het een “magies sentrum” was!

Aan de andere kant kan ik me toch ook wel irriteren aan de egocentrische en zelfgenoegzame houding, waarmee sommige boomers neerkijken op mijn generatie, die ze te menen te moeten wegzetten als de Generatie Nix.

De boomer en de millennial kijken me vragend aan

Veel ideeën van de millennials spreken me daarentegen aan, en ik heb veel achting voor de nieuwe inzichten die zijn ontstaan door van jongs af aan de kennis van de hele wereld in je broekzak bij je te dragen. Leve de inclusiviteit, het onderkennen van privileges en de vloeibaarheid van gender! Het doet me goed te zien hoe mondig deze generatie is in het opeisen van rechten en het benoemen van onrecht.

Toch is me niet ontgaan dat dit idealisme soms ook kan verworden tot zwart-wit-denken, met sektarische slogans en een humorloze verbetenheid als gevolg. Het beste voorbeeld hiervan lijkt me nog wel de cancel-cultuur, waarbij mensen die ergens van verdacht worden rücksichtslos behandeld worden alsof ze schuldig bevonden zijn.

Ineens valt alles dan stil. Zowel het gesprek als de luchtbellen. De boomer en de millennial kijken me vragend aan. Ze willen weten wat ík hier nou van denk.. Tja..

Ik spreid mijn handpalmen in de lucht, en er ontglipt me tegelijkertijd een schaterlach. Dit blijkt het perfecte moment om het bubbelbad te verlaten en een rondje te gaan lopen, maar niet voordat ik nog één keer op de knop druk die de bubbels weer op gang brengt.

Robert Weijers

Deze column verscheen eerder op robertweijers.eu en werd op zaterdag 11 januari 2020 voorgelezen in het kader van de rubriek “Moedig Voorwaarts” in het radioprogramma Kulti Kulti. Beluister het HIER in aflevering 78!

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.