Het (non-)binaire Couturissime van Thierry Mugler

Op uitnodiging van de organisatie van de Rotterdam Pride bezocht de Gaykrant het #GetMuglerized weekend rondom de Couturissime-expositie van Manfred ´Thierry´ Mugler in de Rotterdamse Kunsthal. Voor de gelegenheid werd de rondleiding verzorgd door Dennis Bijleveld in de gedaante van de genderexpressieve Ma´Ma Queen.

Tekst: Kenneth Steffers

Kleurrijk

Het is eind november. Buiten is het druilerig en de Rotterdamse skyline is beneveld met een grijs pak mist. Te midden van die skyline ligt de Kunsthal – met dit weer vanaf de buitenkant niets meer dan een onopvallend grauw blok van overwegend golfplaat, kaal beton en staal. Eenmaal binnen wacht ons echter toch nog een kleurrijke verrassing. We worden opgewacht door het Rotterdamse drag-icoon Ma´Ma Queen. Laatstgenoemde gaat normaliter door het leven als Dennis Bijleveld (27), maar voelt persoonlijk weinig voor zogeheten binaire-expressie. Liever plaatst Bijleveld daar ‘non’ (van non-binair) voor.

Ma’Ma Queen

Ubervrouwelijk

In eerste instantie zou je vandaag niet zo snel zeggen dat we op bezoek zijn bij de overzichtstentoonstelling van de Franse mode-ontwerper Manfred ´Thierry´ Mugler (1948). Mugler staat namelijk bekend om zijn übervrouwelijke creaties voor popsterren waaronder Madonna, Lady Gaga en Beyoncé. Thierry-Maxime Loriot, curator van de tentoonstelling Couturissime, benadrukt zelfs dat het werk van Mugler zich vooral laat kenmerken door een ¨architecturale en hypervrouwelijke stijl die de rondingen van de femme fatale verheerlijkt.¨

Kermit the Frog

Maar, zoals Ma´Ma Queen tijdens de #GetMuglerized-rondleiding speelt met genderexpressie, zo doet Thierry Mugler dat soms ook in zijn ontwerpen – al is dat vaker tussen de regels door. Gedurende de rondleiding staan we opeens oog in oog met een van de eye-catchers van de tentoonstelling: een unisex paspop draagt een gifgroene ´Kermit the Frog-suit´ – in 1991 exclusief voor David Bowie ontworpen door Mugler himself. Je moet goed kijken om te zien dat deze creatie weliswaar exclusief op maat is gemaakt voor Bowie, maar niet per definitie voor het lichaam van een man noch vrouw. Deze suit zou een Madonna, Lady Gaga of Beyoncé ook zeker niet misstaan. Over non-binariteit gesproken.

De overzichtstentoonstelling Couturissime – en de bijbehorende pop-up store – van Thierry Mugler zijn nog te bezichtigen tot 8 maart 2020 in de Kunsthal in Rotterdam.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.