Pieter Henket: “We kunnen veel leren van de balans tussen mens en natuur”

Een tijdje geleden kreeg fotograaf Pieter Henket (40) de opdracht sprookjes en mythes van bewoners uit het Congobekken te fotograferen. Inmiddels zijn deze portretten te zien in het Museum De Fundatie in Zwolle. De Gaykrant interviewde de fotograaf: “Ik wilde mensen meenemen in verhalen.”

Tekst: Paul Hofman

Verliefd

Henket groeit op in Brabant. Voor de opening is hij even in Nederland. Met zijn man woont hij ruim twintig jaar in New York. Als jongetje droomt hij erover cameraman te worden. Op zijn negentiende mag hij van zijn ouders een filmcursus in New York doen. Hij raakt verliefd op de stad en vertelt dat hij er ‘ineens gay kan zijn’. Na het afronden van zijn mid-delbare school in Nederland gaat hij terug naar de stad die nooit slaapt. Al snel begint hij voor zichzelf te fotograferen. Het wordt zijn passie.

The Plot (Serie The Poisoned Antelope)

Lady Gaga

In 2008 wordt hij in no time wereldbekend als hij de portretfoto van Lady Gaga maakt voor haar debuutalbum. Henket fotografeert normaliter in studio’s in New York en Hollywood. Altijd kijkt hij hoe hij iemand een verhaal kan laten vertellen met zijn ogen. Het fotoproject Congo Tales komt bij toeval op zijn pad. Organisatie Tales of Us wilde meer maat-schappelijk bewust creëren over de kwetsbaarheid van het weinig bekende Congobekken in Afrika. De ontbossing van dit gebied gaat zo snel dat mensen zich grote zorgen maken. Henket krijgt de opdracht lokale mythologie in kaart te brengen. Hij maakt kleurportretten bij de inwoners van het dorpje Mbomo. Samen met hen vertaalt hij hun verhalen, mythes en sprookjes in foto’s. Het is hem, gezien de vele positieve reacties, goed gelukt. Voor Henket zelf is een beeld geslaagd als belichting en zijn eigen emotie als puzzelstukjes in elkaar vallen.

“De foto’s van Pieter Henket zijn schilderijen, grote figuurstukken, die midden in de wereld geplaatst toch onmiskenbaar staan op de schouders van de schilders van de Gouden Eeuw.”

Museumdirecteur Ralph Keuning

Flow

“Ik wilde mensen meenemen in de verhalen. Ik heb gekozen om met grote formaten te werken en als schilderijen te laten zijn.” Meer dan veertig manshoge portretten zijn te zien op de tentoonstelling. “Op deze grootte word je als erin meegesleept. Dat was ook mijn bedoeling. Mooi dat ik de kans kreeg mijn favoriete beelden in de Fundatie te laten zien. Er waren geen beperkingen. Directeur Ralph Keuning was geweldig in het vinden van een flow in de tentoonstelling.”  De mensen vertellen in de beelden hun eigen mythes en sprookjes.” Hij hoopt dat de bezoekers daar wat van meekrijgen. “Van die enorme balans tussen mens en natuur kunnen wij veel leren.” Inmiddels heeft het Rijksmuseum zes foto’s verworven. Mogelijk worden de foto’s ook tentoongesteld in de VS. Daarover wordt nu onderhandeld.

Father Bosco (Serie The Murder of the Elders)

Gratis scholing

Wat hem als fotograaf inspireert? Lang hoeft hij niet na te denken: “Van hele kleine dingen die in het dagelijks leven gebeuren en een detail in een schilderij, een filmscene of muziek.” Niet alles in zijn leven verloopt altijd goed. “Ik heb in mijn leven eindeloos veel vallen en opstaan gekend. Of dat falen is? Nee, ik zie het meer ‘als gratis scholing.’” Dan: “Weet je, mijn kindfantasie ben ik nooit kwijtgeraakt.” Zijn bijzondere band met Nederland is er nog steeds. Maar: “Het NOS journaal kijk ik niet meer want dat gaat tegenwoordig alleen maar over op welke leeftijd je met pensioen mag. Het is uitermate saai.”

Congo Tales, told by the people of Mbomo, tot en met 5 januari 2020 in Museum de Fundatie.

Meer weten over Tales of Us? www.talesofus.com

Foto’s: Pieter Henket, courtesy Kahmann Gallery, produced by Tales of Us

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Pieter Henket: “We kunnen veel leren van de balans tussen mens en natuur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.