Facebook doet gay kalender in de ban

De nieuwe male-art kalender Your Daily Male voor 2020 mag zich ook dit jaar weer in grote belangstelling verheugen. Niet alleen van fans maar ook van Facebook. Maar van deze laatste is de reactie niet zo positief. Want het Amerikaanse bedrijf weert de afbeeldingen van de scheurkalender rigoureus van haar pagina’s. “Daarmee gaat Facebook in tegen de Nederlandse grondwet”, zeggen eigenaren en uitgevers Sandro Kortekaas en Jan van Stralen van de Groningse galerie MooiMan.

Tekst: Paul Hofman

Het is niet de eerste keer dat hun afbeeldingen geweigerd worden en dat de kalender volledig geblokkeerd wordt, vertellen beide ondernemers ontzet. Of het een trend is? “Dat is moeilijk vast te stellen. Het is een feit dat Facebook er niet diverser op is geworden als ongefundeerd één van de mooiste kalenders ter wereld, met elke dag een nieuwe man, wordt geweigerd.” Inmiddels is de editie 2020 de vijfde op rij. Erotiek speelt een belangrijke rol op de kalenderpagina’s, ziet De Gaykrant.

“Het is een feit dat Facebook er niet diverser op is geworden”

Woede

Hun verbijstering slaat al snel om in woede. “In eerste instantie dachten we, wat vreemd. Nee, niet weer…” Bij een eerdere weigering en een volledige blokkade op Facebook zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld aan de cultuurminister over hoe de verhouding tussen de vrijheid van meningsuiting en die van expressie. “Overheden maken immers ook gebruik van Facebook.” Sandro legt uit: “We werken voor de omslag van Your Daily Male vanuit een vast stramien. Met uitsneden van kunstwerken laten we telkens een ander thema zien. Zo zijn er dit jaar uitsneden van borstpartijen.” Sandro vervolgt: “Wat het vreemde ook is, is dat deze omslag een sterke gelijkenis vertoont met een eerdere publicatie die geen problemen opleverde.”

Afgedekte tepels

De mannen ondernemen meteen actie als ze de blokkade opmerken en zoeken contact met Facebook. “We schreven een brief dat de kalender een kunstuiting is en geen expliciet seksueel product. Er is bovendien naast vrijheid van meningsuiting ook die van expressie. Hiermee gaat Facebook in tegen de Nederlandse grondwet.” Of ze antwoord kregen? Verzuchtend: “Zoals iedereen wellicht weet, is een antwoord krijgen van Facebook onmogelijk.”

“Een antwoord krijgen van Facebook is onmogelijk”

De mannen zijn niet voor één gat te vangen en besluiten een gecensureerde versie te uploaden. Alle tepels zijn hierbij afgedekt. Of het dit keer lukte? “Die nieuwe versie werd om dezelfde reden – een product dat geassocieerd wordt ter promotie van je seksleven – nogmaals afgewezen. En ook hier, na het het aantekenen van bezwaar, geen reactie van Facebook.” Overigens zijn veertig van de kunst-werken op de kalender momenteel te zien bij de galerie.

Homofobie

Als we hen de vraag voorleggen of er sprake is van homofobie antwoorden ze bijna tegelijkertijd. “Het is voor ons niet de eerste keer. We zien dat veel homoseksuele kunstenaars en daarmee ook wij als galerie, strenger worden beoordeeld met kunstuitingen waarin (naakte) mannen het thema zijn. Bovendien is bekend dat veel afbeeldingen die afgewezen worden en waar een herbeoordeling plaatsvindt, dit in landen gebeurt waar homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd. Daarmee is de wijze van hertoetsing uiterst onbetrouwbaar.” De Gaykrant heeft Facebook om een reactie gevraagd. Helaas vergeefs: het bleef oorverdovend stil. De galeriehouders zijn er stellig in dat het kunst is en de vrijheid van de kunstenaar voorop staat. “Gelukkig hebben we nog wel de vrije media.”

Expositie Take me!

De bijbehorende expositie ‘Take me!’ waarin werk van ruim 40 kunstenaars getoond wordt, is te zien bij galerie MooiMan van 15 december t/m 26 januari 2020.

Galerie Mooiman
Openingstijden vrijdag t/m zondag 14.00-16.00 uur.
Noorderstationsstraat 40
9717 KP Groningen
www.mooi-man.nl

Your Daily Male 2020, 368 full colour pagina’s, 4,2 cm dik, ± 1090 gram, € 33,50 exclusief verzendkosten (€ 7,50 binnen Nederland en een aantal landen binnen Europa). Te bestellen bij iedere boekwinkel, maar uiteraard ook te koop bij galerie MooiMan male-art.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.